Vés al contingut

REDACCIÓ

Captar innovació allà on es generi, principalment la que ofereix opcions per canviar l’aproximació actual al tractament d’una malaltia. El Dr. José Carlos Gutiérrez Ramos, vicepresident sènior i cap de l’Àrea d’R+D bioterapèutica de Pfizer, ha viatjat recentment dels Estats Units a Europa per conèixer els programes d’algunes institucions de recerca i empreses. Gutiérrez Ramos ha estat convidat per Biocat —com a entitat que promou el sector biotecnològic, biomèdic i de les tecnologies mèdiques a Catalunya—, amb la col·laboració d’ACC1Ó.

"Es tracta d’entrevistar-nos amb l’empresa i l’acadèmia per saber el que s’està fent", ha explicat Gutiérrez Ramos. A partir d’aquí, la multinacional nord-americana estudiarà quins acords de col·laboració estableix per accelerar la recerca amb molècules innovadores des del seu descobriment fins a la fase clínica. Segons el directiu de Pfizer, "la unió de les institucions públiques acadèmiques i les organitzacions privades té un important paper a l'hora de promoure el pas de noves molècules des del laboratori fins a la clínica, i agilitza la transformació de la recerca bàsica a opcions terapèutiques innovadores de les quals se’n podran beneficiar els pacients".

José Carlos Guitérrez Ramos: “Tindrem dos nous Centres d'Innovació Terapèutica a Europa, un al Nord i l’altre al Mediterrani”

La visita del directiu de Pfizer ha servit també per avaluar la possibilitat d’establir nous Centres d’Innovació Terapèutica (CTI, per les sigles en anglès). “Tindrem, almenys, dos nous CTI a Europa —un al Nord i l’altre a la zona del Mediterrani—, i l’Estat espanyol té una llarga tradició en medicina experimental”. La multinacional nord-americana ja té tres CTI als EUA (Boston, Nova York i Califòrnia), que treballen estretament amb institucions acadèmiques líders com les escoles de medicina de Harvard, Mount Sinai i Albert Einstein, la Universitat Rockefeller, la Universitat de Columbia, la Universitat de Califòrnia i la Universitat de Boston. Aquests centres són un model innovador de col·laboració en R+D entre la indústria farmacèutica i l’universitat, que persegueix l’optimització de temps i esforç en R+D per tal de col·locar més eficaçment al mercat noves teràpies.

D’altra banda, els dies 14 i 15 de novembre, la Dra. Maria Flocco, cap d'Aliances Estratègiques per a la Recerca de Pfizer a Canterbury (Regne Unit), ha mantingut reunions amb 23 empreses, entitats i grups de recerca catalans. Aquest grup d'empreses i entitats s’ha seleccionat prèviament d’acord amb els interessos de Pfizer i sota l’assessorament de Biocat. Després de les trobades, que s’han fet a la seu de Biocat a Barcelona, “diversos empresaris i investigadors s’han mostrat satisfets d’aquesta acció d’internacionalització impulsada per Biocat. La visita de la Dra. Flocco ha suscitat gran interès”, ha comentat Nerea Alonso, directora de Projectes de l’Àrea d’Innovació de Biocat.

Un cop finalitzada la visita a Barcelona, la Dra. Flocco ha participat com a ponent de la sessió plenària a la segona trobada de transferència tecnològica Research to Business in Health Sciences and Technologies, en el marc del projecte de cooperació europeu Interbio —un dels membres és Biocat—, a València.

Etiquetes:
Subscriu-te a les nostres newsletters

Totes les novetats de Biocat i del sector de les ciències de la vida i la salut a la teva safata d'entrada.