Recerca pionera a Catalunya per tractar un dels càncers hepàtics més agressius
El colangiocarcinoma intrahepàtic era fins avui un tipus de càncer orfe des del punt de vista molecular. Cada any es diagnostiquen uns 400 casos a l'Estat espanyol.
Redacció
El colangiocarcinoma intrahepàtic, el segon tumor de fetge més freqüent i un dels que té més mal pronòstic, podria tractar-se de forma eficaç en els propers anys. L'Institut d'Investigacions Biomèdiques August Pi i Sunyer (Idibaps), centre associat a l'Hospital Clínic de Barcelona, està duent a terme una recerca que ha permès fer la classificació molecular d'aquest tumor i que ha derivat en la divisió de dues subclasses, una més agressiva que l'altra i amb característiques diferents.
L’estudi, pioner a nivell internacional, ha analitzat els teixits tumorals de 150 pacients i ha estudiat les alteracions genètiques més importants d'aquest tipus de càncer. Els resultats obtinguts en la primera part de la recerca permeten conèixer quin és el comportament biològic del tumor. A partir d’aquest descobriment els investigadors aprofundiran en les diferents sensibilitats a un possible tractament farmacològic i miraran de dissenyar una teràpia personalitzada dirigida a cada alteració molecular específica. L’estudi també és important perquè permetrà determinar el factors de risc i la predisposició genètica. La segona part de la recerca durarà aproximadament quatre anys.
La recerca està dirigida pel Dr. Josep Maria Llovet, president de la International Liver Cancer Association (ILCA) i professor ICREA a l’Idibaps, des d’on es desenvolupa i coordina la major part de l’estudi. Llovet compta amb el suport de dos dels principals centres internacionals de tractament de càncer hepàtic: el Mount Sinai de Nova York i el National Cancer Institute a Milà.
L’Associació Espanyola Contra el Càncer (AECC) de Barcelona, a través de la seva fundació científica, és qui finança el projecte amb 1,2 milions d'euros entre el 2011 i 2016. Juli de Miquel i Àngela Sánchez Martorell, president i gerent de l’AECC de Barcelona, respectivament, defensen que el paper de la institució que dirigeixen és també "recolzar la recerca en càncers orfes de coneixement i en els que és especialment necessari identificar dianes terapèutiques".
El colangiocarcinoma intrahepàtic ha patit en la darrera dècada un augment d’incidència del 10% anual. A l'Estat espanyol cada any es diagnostiquen entre 400 i 500 casos, i d’aquests només un 40% poden rebre tractament quirúrgic. La supervivència als cinc anys es situa entre el 20 i el 40%.