Vés al contingut

Redacció

El colangiocarcinoma intrahepàtic, el segon tumor de fetge més freqüent i un dels que té més mal pronòstic, podria tractar-se de forma eficaç en els propers anys. L'Institut d'Investigacions Biomèdiques August Pi i Sunyer (Idibaps), centre associat a l'Hospital Clínic de Barcelona, està duent a terme una recerca que ha permès fer la classificació molecular d'aquest tumor i que ha derivat en la divisió de dues subclasses, una més agressiva que l'altra i amb característiques diferents.

L’estudi, pioner a nivell internacional, ha analitzat els teixits tumorals de 150 pacients i ha estudiat les alteracions genètiques més importants d'aquest tipus de càncer. Els resultats obtinguts en la primera part de la recerca permeten conèixer quin és el comportament biològic del tumor. A partir d’aquest descobriment els investigadors aprofundiran en les diferents sensibilitats a un possible tractament farmacològic i miraran de dissenyar una teràpia personalitzada dirigida a cada alteració molecular específica. L’estudi també és important perquè permetrà determinar el factors de risc i la predisposició genètica. La segona part de la recerca durarà aproximadament quatre anys.

La recerca està dirigida pel Dr. Josep Maria Llovet, president de la International Liver Cancer Association (ILCA) i professor ICREA a l’Idibaps, des d’on es desenvolupa i coordina la major part de l’estudi. Llovet compta amb el suport de dos dels principals centres internacionals de tractament de càncer hepàtic: el Mount Sinai de Nova York i el National Cancer Institute a Milà.

L’Associació Espanyola Contra el Càncer (AECC) de Barcelona, a través de la seva fundació científica, és qui finança el projecte amb 1,2 milions d'euros entre el 2011 i 2016. Juli de Miquel i Àngela Sánchez Martorell, president i gerent de l’AECC de Barcelona, respectivament, defensen que el paper de la institució que dirigeixen és també "recolzar la recerca en càncers orfes de coneixement i en els que és especialment necessari identificar dianes terapèutiques".

El colangiocarcinoma intrahepàtic ha patit en la darrera dècada un augment d’incidència del 10% anual. A l'Estat espanyol cada any es diagnostiquen entre 400 i 500 casos, i d’aquests només un 40% poden rebre tractament quirúrgic. La supervivència als cinc anys es situa entre el 20 i el 40%.

Subscriu-te a les nostres newsletters

Totes les novetats de Biocat i del sector de les ciències de la vida i la salut a la teva safata d'entrada.