Vés al contingut

El Departament de Salut de la Generalitat de Catalunya ha posat en marxa un programa per cedir als investigadors del sistema sanitari i de les universitats catalanes les dades sanitàries dels pacients atesos a tots els centres sanitaris públics de Catalunya per tal que puguin utilitzar-les amb finalitats d’estudi concretes.

És un programa públic de cessió massiva de dades personals que substituirà antigues iniciatives semblants, com el Visc+, i que ha rebut els avals tècnic, científic, ètic i polític exigits pel Parlament.

El projecte, que serà liderat i gestionat per l’AQuAS del Departament de Salut, integra totes les dades sanitàries generades pel SISCAT (amb prop de 7,5 milions d’usuaris) que, anonimitzades i desidentificades, seran accessibles per als investigadors dels centres de recerca acreditats per la institució CERCA, els agents del SISCAT, els centres de recerca universitaris públics i la mateixa administració sanitària. Les dades no es podran facilitar a centres d’investigació privats ni estructures empresarials amb finalitats lucratives.

La peculiaritat d’aquest programa, conegut com a PADRIS (Programa públic d’Analítica de Dades per a la Recerca i la Innovació en salut), és que es podran creuar quantitats immenses de dades mètriques procedents de diversos hospitals (no només les dades del centre on exerceix l’investigador, com passava fins ara).

El projecte vol contribuir a millorar el posicionament internacional de Catalunya en recerca científica. Les dades que els investigadors podran gestionar, reutilitzar i analitzar ajudaran a fer més recerca, en un temps d’execució menor, uns costos inferiors i amb un major nombre de pacients involucrats. Pot facilitar estudis com el seguiment i la vigilància de fàrmacs, dispositius o implants mèdics de recent introducció o també analitzar els motius pels quals emmalalteixen unes poblacions concretes.

El PADRIS se suma al pla PERIS, aprovat el juliol del 2016, per generar nous coneixements per combatre les malalties i oferir una millor assistència sanitària.

Més informació sobre el programa PADRIS.

 

Notícia relacionada:

Subscriu-te a les nostres newsletters

Totes les novetats de Biocat i del sector de les ciències de la vida i la salut a la teva safata d'entrada.