Vés al contingut

Llicenciada i doctorada en Química per la Universitat de Girona, Sílvia Osuna ha rebut el premi Princesa de Girona d’Investigació Científica 2016 que atorga la Fundació Princesa de Girona (FPdGI) pel seu projecte MetMoDEzyme que desenvolupa un protocol computacional que permeti dissenyar enzims per abaratir els preus de producció i obtenció de fàrmacs.

El jurat ha reconegut que la investigació d’Osuna té el potencial d’abaratir costos gràcies a una nova forma “a la carta” de desenvolupar enzims, els catalitzadors químics de la vida. El president de la FPdGI, Francisco Belil, ha destacat “l’excel·lència científica del projecte, l’audàcia en el plantejament de la seva investigació i la seva capacitat d’investigació en el desenvolupament de tecnologia innovadora”.

Sílvia Osuna, que ha fet estades d’investigació a la Universitat de Califòrnia Los Angeles i a la Université Libre de Bruxelles, valora molt positivament aquest reconeixement i considera que, gràcies a la química computacional, “podem modificar els enzims de forma natural i provocar les reaccions en el cos que nosaltres vulguem, perquè els enzims es comporten com nosaltres volem”. Osuna afirma que la seva investigació “permetrà generar reaccions més pures, netes i ràpides, que en el moment de desenvolupar fàrmacs no només reduirà els costos de producció sinó que també farà més sostenible el procés”.

De les 209 candidatures presentades i les 74 que havien optat a un guardó en la categoria Investigació Científica, Sílvia Osuna s’enduu el premi valorat en 10.000 euros i una reproducció d’una obra de l’escultor Juan Muñoz. L’entrega oficial dels guardons es farà l’1 de juliol a Girona. No és la primera vegada que la investigadora rep una recompensa, perquè ja en treballs anteriors havia obtingut una beca Starting Grant d’1,4 milions d’euros que atorga el Consell Europeu d’Investigació.

El jurat, que va donar a conèixer el veredicte en un acte celebrat al Consell Valencià de Cultura el 19 d’abril, estava format per María Blasco, directora del CNIO; Emilio Lamo, catedràtic de sociologia de la Universitat Complutense; Avelino Corma, químic fundador i exdirector de l’Instituto de Tecnología Química; Oriol Mitjà, premi FPdGI Investigació Científica 2013; i Jorge Wagensberg, editor, escriptor i professor de la facultat de Física de la Universitat de Barcelona.

Els premis Fundació Princesa de Girona es concedeixen a joves d’entre 16 i 35 anys a qui es reconeix la seva trajectòria innovadora i exemplar. La categoria d’Investigació Científica premia joves científics incloent les ciències socials i humanes. A més d’aquesta categoria, també hi ha premis en les categories d’Art i Lletres, Empresa, Social i Entitat (on es distingeixen institucions emprenedores que treballin en pro dels joves).

Subscriu-te a les nostres newsletters

Totes les novetats de Biocat i del sector de les ciències de la vida i la salut a la teva safata d'entrada.