Spherium comença un assaig clínic per provar un producte contra el dolor a la mandíbula
<p>Aquest trastorn afecta a 5 milions de persones a Europa i els EUA i encara no existeix una medicació específica</p>
La biofarmacèutica catalana Spherium Biomed, una empresa participada pel grup Ferrer que adquireix llicències de tecnologies originades en entorns acadèmics per fer-ne el seu desenvolupament cap al mercat, ha iniciat un assaig clínic per provar la validesa d’un producte pel dolor agut associat a l’articulació de la mandíbula.
L’empresa ha desenvolupat íntegrament el fàrmac SP12006 combinant diferents productes coneguts que ataquen els agents causants del dolor. Els resultats de l’assaig, que inclou 96 pacients, arribaran aquest 2016 i si són positius el producte podria arribar a ser el primer fàrmac disponible pel tractament d’aquest dolor, ja que actualment no existeix una medicació específica.
Spherium informa que els tractaments actuals, com fèrules d’ús nocturn, analgèsics o antiinflamatoris, es dirigeixen al restabliment de la funció i la disminució del dolor però no acaben de resoldre els problemes i manquen tractaments farmacològics. Això es deu, principalment, a la complexitat de l’articulació temporal-mandibular i la diversitat de causes que provoquen aquest trastorn, que pateixen 5 milions de persones a Europa i els EUA i que és la segona causa de dolor i incapacitat d’origen múscul-esquelètic després del dolor crònic d’espatlla.
Segons ha informat a La Vanguardia el CEO de l'empresa, Luis Ruiz-Ávila, el projecte es va iniciar el 2012 i també podria ser útil per evitar el malestar muscular durant una pràctica esportiva intensa.
Spherium Biomed es va crear el gener de 2014 gràcies a un acord entre Janus –tal com es deia la companyia abans– i Ferrer, que va entrar amb la participació del 77% i amb l'objectiu d'implementar un nou model d'R+D a la seva companyia. Actualment compta amb un equip de 13 treballadors, la majoria d’ells doctors, i es presenta com un projecte alternatiu per millorar la investigació preclínica clàssica de la indústria farmacèutica.
El fet distintiu de Spherium és que se centra en necessitats mèdiques no cobertes per desenvolupar anualment noves teràpies que puguin assolir la fase regulatòria. De fet, aquest és el segon producte de l'empresa que entra en fase clínica d’un total d’11. El primer va ser per un gel per prevenir i tractar la mucositis, un dels efectes secundaris que poden patir molts pacients amb càncer de cap i coll tractats amb quimioteràpia i radioteràpia.