Vés al contingut

REDACCIÓ

Un consorci català liderat per l'empresa Starlab ha desenvolupat un aparell que permet l’estimulació elèctrica del teixit cerebral controlada per ordinador, amb la finalitat d’estudiar en experiments in vitro malalties que afecten el sistema nerviós com el Parkinson i l’Alzheimer. Els altres dos socis són Industrial Innovation Microelectronics Design (I2M) i l'Institut d'Investigacions Biomèdiques Agustí Pi i Sunyer (IDIBAPS).

El prototip s’aplica a talls de teixit cerebral per tal de recollir informació a través d’impulsos elèctrics controlats per ordinador, de manera que aporta més flexibilitat respecte a altres tècniques d’experimentació tradicionals.

Es preveu que aquest nou dispositiu ajudi a avançar en l’estudi de malalties que afecten a milions de persones com són l’epilèpsia, l’Alzheimer i altres demències, el nombre d’afectats dels quals es preveu que augmenti un 66% en els propers 20 anys.

La comercialització de l’aparell es troba en fase d’estudi per part del consorci. El projecte ha comptat amb un pressupost global d’uns 850.000 euros i ha rebut el suport del Fons Europeu de Desenvolupament Regional (FEDER) i d’ACC1Ó a través del programa de Nuclis d’Innovació Tecnològica.

Starlab, que celebra enguany el seu desè aniversari, és una de les empreses més actives de la BioRegió de Catalunya. Fa poc més d’un any va rebre un premi a la innovació en el congrés HiTBarcelona gràcies a un novedós sistema d’encefalografia portàtil i inalàmbric que ajuda a diagnosticar i fer un seguiment a pacients epilèptics o amb problemes de la son sense moure’s de casa (Enobio).

Subscriu-te a les nostres newsletters

Totes les novetats de Biocat i del sector de les ciències de la vida i la salut a la teva safata d'entrada.