STAT-Diagnostica tanca una ronda de finançament de 17 milions amb inversors internacionals
És la inversió més important duta a terme al sector biotecnològic i de les tecnologies mèdiques a l'Estat espanyol els darrers anys.
Redacció
L'empresa catalana STAT-Diagnostica ha protagonitzat la major inversió realitzada en una empresa del sector biotecnològic i de les tecnologies mèdiques a l'Estat espanyol els últims anys, per valor de 17 milions d'euros. La companyia de capital risc Kurma Life Sciences Partners, amb seu a París, ha liderat l'operació. Kurma Life Sciences Partners gestiona més de 135 milions d'euros i té el suport de dos inversors de referència com Natixis del grup BPCE (segon banc francès) i l'entitat pública Caisse des Dépôts et Consignations (CDC).
L'aposta per aquesta empresa, segons ha explicat Rémi Droller, soci de Kurma Life Sciences Partners, és "pel seu gran potencial tant des del punt de vista tecnològic de la seva plataforma de diagnòstic com dels productes que té previst desenvolupar".
També han participat en l'ampliació de capital Idinvest Funds (França), Boehringer Ingelheim Venture Fund (Alemanya), Caixa Capital Risc i els inversors ja existents, Ysios Capital —que esdevé el principal accionista— i Axis. Aquesta és la segona ronda de finançament d'STAT-Diagnostica, la primera, de 2 milions d'euros, es va realitzar a mitjans de 2011 amb Ysios Capital.
Fundada el 2010 al Parc Científic de Barcelona (PCB), STAT-Diagnostica ha desenvolupat una innovadora plataforma de diagnòstic (DiagCORE) que uneix en un únic sistema capacitats de diagnòstic molecular i immunoassajos i redueix els temps actuals de diagnòstic, en alguns casos de diversos dies a una hora o fins i tot a 15 minuts. Les principals aplicacions van dirigides a la detecció de malalties infeccioses, la determinació de resistències a antibiòtics i el mesurament de biomarcadors en pacients en estats crítics o situacions d'urgència. La rapidesa a l'hora d'obtenir el resultats facilitarà que el metge pugui aplicar el tractament més adequat des del primer moment.
El suport financer els permetrà iniciar el procés d'industrialització d'aquest sistema de diagnòstic i la validació clínica dels primers productes "i disposar dels recursos necessaris per arribar al mercat europeu el 2015", ha comentat Jordi Carrera, cofundador i director general d'STAT-Diagnostica.
"En menys de dos anys la companyia ha passat de ser una idea a tenir una validació preindustrial de la tecnologia i ha estat capaç d'atraure inversors internacionals especialitzats que confirmen el seu potencial i diferenciació. És, sens dubte, una excel·lent notícia que aporta visibilitat i credibilitat al sector", ha remarcat Raúl Martin-Ruiz, director d'inversions d'Ysios Capital.
Grant Thornton i Cuatrecasas Gonçalves Pereira són els assessors financer i legal dels nous inversors, respectivament, i Rousaud Costas Duran, l'assessor legal de la companyia.
STAT-Diagnostica és una de les empreses que ha participat en el programa BioEmprenedorXXI de "la Caixa", Barcelona Activa i Biocat, una iniciativa adreçada a donar suport als investigadors amb idees de negoci que vulguin crear la seva empresa en l'àmbit de les ciències de la vida.
Aquesta bona notícia per al sector biotecnològic a Catalunya se suma a altres de relleu entre 2012 i 2013 com les inversions a Genmedica Therapeutics (12 milions d'euros), AB-Biotics (5 milions), Life Science Entrepreneurs (2 milions), Minoryx Therapeutics (1,5 milions), Ability Pharma (2,2 milions entre 2012 i 2013), iMicroQ (1,1 milions), Aquilón (2 milions), Inbiomotion (2 milions), entre d'altres, o l'adquisició de Grifols del 40% del capital de la biotecnològica VCN Biosciences i l'entrada al MAB d'Inkemia IUCT Group i la seva propera ampliació de capital de 2,5 milions d'euros.