director de l'Oficina Tècnica de Projectes KIC-IET *
Enginyer industrial expert en intel·ligència competitiva aplicada al sector biomèdic i adjunt a la Secretaria d’Estratègia i Coordinació del Departament de Salut, actualment impulsa la candidatura de Catalunya a la Comunitat en Ciències de la Vida de l’Institut Europeu d’Innovació i Tecnologia (IET), amb el paraigua de Biocat.
Què és l’IET i quina estructura de governança té?
L’IET és una nova iniciativa comunitària que s'ha de convertir en un element clau de la competitivitat i el creixement econòmic d'Europa, a partir de la integració del triangle educació-recerca-innovació i del desenvolupament de la capacitat d'innovació. L'IET ha de posar en marxa nous instruments basats en la creació de xarxes i cooperació, els primers dels quals són les Comunitats de Coneixement i Innovació, és a dir, les KIC.
Un centre d’innovació “sense murs” pot ser competitiu fins al punt de jugar a la lliga dels grans centres dels EUA i Japó?
De fet, aquest és el principal repte de l'IET: com capitalitzar el potencial innovador d'Europa adoptant noves formes de col·laboració entre recerca, educació i innovació, orientant-se als reptes a llarg termini que té Europa i identificant noves oportunitats per innovar, especialment en àmbits transdisciplinaris i interdisciplinaris
Per què creu que l’IET pot ser una oportunitat per a Catalunya?
Si a l'entorn de l'IET i del triangle educació-recerca–innovació s’ha de construir la competitivitat europea, i partim de la base de l’excel·lent posicionament del que disposa Catalunya en cadascun dels tres eixos, no és atrevit afirmar que l'oportunitat de posar en valor els nostres actius sembla única. Les KIC seran les xarxes més competitives d'Europa, es convertiran en líders mundials en els seus àmbits, disposaran de finançament molt important i seran el model a seguir.
Queda clar que l’IET pot ajudar al desenvolupament de l’economia del coneixement del nostre país. Però quines són les opcions que tenim com a clúster de liderar la xarxa de ciències de la vida?
El clúster català reuneix bona part dels requisits que demana l'IET als nodes de les xarxes que constituiran les KIC. Disposem de quasi tots els elements que formen la cadena d'innovació en biomedicina. L'avaluació de les propostes no només tindrà en compte la qualitat dels diferents nodes i allò que reuneixen, sinó també la capacitat de desenvolupar accions novedoses conjuntament, especialment en els àmbits de l'educació i l'emprenedoria. En aquest sentit, l'existència de Biocat com entitat integradora de tota la cadena de valor facilita la presentació de la candidatura.
L’IET es basa en aliances dins del nostre país i fora. Quina és la projecció de la nostra proposta en aquest sentit?
Reunir tots els elements de la cadena d'innovació ens converteix en un partner molt interessant. Per això volem coordinar la candidatura. Ens trobem en l'etapa de selecció de socis i disseny conjunt de la candidatura.
Quins sectors se’n veuran beneficiats més directament?
Més que sectors caldria parlar d'stakeholders. El projecte beneficiarà directament les empreses -pimes i grans-, els centres de recerca, els hospitals, les universitats, els emprenedors, les administracions... Estem parlant de les xarxes més competitives i que lideraran l'activitat a Europa. Això vol dir captació de talent, projectes orientats als principals reptes de coneixement, nous productes formatius i noves inversions.
Les universitats hi tindran un paper destacat. Com encaixa l’actual sistema universitari en aquest projecte, en l’àmbit europeu?
Les universitats són un dels agents clau. No és tant com encaixa l'actual sistema, sinó quins instruments som capaços de posar en marxa des dels diferents nodes que permetin transferir les idees i projectes des de l'educació, la recerca i la innovació a un context de negoci i d'aplicació comercial.
Quin és el calendari previst i el finançament esperat per a la comunitat de coneixement i innovació en ciències de la vida de l’IET?
No existeix un calendari aprovat per la Comunitat de Coneixement en Ciències de la Vida. Les informacions de les que disposem situarien la convocatòria a mitjan del 2010, temps suficient per construir una excel·lent candidatura.
* Actualment és la Unitat de Projectes Estratègics de Biocat.