Tres centres catalans participen en un projecte europeu per a la detecció precoç de l’Alzheimer i el Parkinson
La iniciativa es diu Biomarkapd i compta amb la col·laboració de l’Hospital Clínic de Barcelona, l’Hospital de Sant Pau i la Fundació Pasqual Maragall.
Redacció
Científics de l’Hospital Clínic de Barcelona, l’Hospital de Sant Pau i la Fundació Pasqual Maragall formen part d’un projecte internacional que estudia el líquid cefaloraquidi (LCR) per trobar marcadors de les malalties d’Alzheimer i Parkinson. L'objectiu de la iniciativa, anomenada Biomarkapd, és facilitar la detecció precoç de les dues patologies amb una metodologia homogeneïtzada, que permetria comparar resultats a nivell europeu i augmentar la fiabilitat del diagnòstic.
El projecte detalla com estandarditzar els tests de biomarcadors de LCR a Europa, com prendre mostres, com dur a terme els mesuraments i com interpretar els resultats. També es vol crear un biobanc amb mostres de pacients diagnosticats d'Alzheimer o Parkinson, dues malalties que afecten més de 8 milions d'europeus.
En total, 46 centres provinents de 19 països europeus i el Canadà participen a Biomarkapd. A més del tres centres catalans, de l’Estat espanyol hi ha la Universitat Miguel Hernández i el Centre d’Investigacions Biomèdiques en Xarxa per a Malalties Neurodegeneratives (CSIC-Ciberned). El projecte està coordinat pel prestigiós Karolinska Institutet de Suècia.
Prop de 80 científics especialitzats en Alzheimer i Parkinson, provinents de tot Europa, es van reunir el dia 13 de setembre a l'Hospital Sant Pau per parlar de les investigacions més pioneres sobre la detecció precoç a través de l’estudi del líquid cefaloraquidi, que un cop extret amb una punció lumbar pot ajudar a detectar les malalties en fases inicials. José Luis Molinuevo, que lidera la Unitat d’Alzheimer de l’Hospital Clínic, afirma que estandarditzar la metodologia de diagnòstic a nivell europeu desembocarà en deteccions més fiables. En aquesta mateixa línia, la Fundació Pasqual Maragall va iniciar l’any 2012 l’estudi Alfa (Alzheimer i Famílies) per investigar la detecció precoç d'aquesta demència.