Vés al contingut

La Comissió Departamental d'Innovació i Transformació del Sistema de Salut s’ha constituït aquesta setmana la seva primera sessió plenària per validar l’estratègia de Salut que garanteixi la captació, ús i execució dels fons europeus per impulsar la innovació en salut i la seva aplicació al sistema

A banda de coordinar l'estratègia d'ús dels fons Next Generation EU (NGEU) en l'àmbit de la salut i en el marc del projecte Next Generation Catalonia, així com dels fons FEDER 2021-2027 i del programa marc europeu en vigor, com a instruments clau per a l'adopció d'innovació i transformació del sistema de salut, la Comissió també té les següents funcions:

  • Establir un model clar i consensuat de promoció de la innovació en el sistema de salut.
     
  • Facilitar projectes de col·laboració publicoprivada d'elevada complexitat i els partenariats d'innovació amb orientació clara a la generació de valor.
     
  • Afavorir el desplegament de les innovacions en processos i serveis generats pel sistema de salut.
     
  • Definir l'estratègia d'ús, programació i execució de projectes mitjançant els diversos instruments de compra pública d'innovació, o d’altres instruments alternatius d’adopció d’innovació, i generació de transformacions en el sistema de salut, conjuntament amb el Servei Català de la Salut, l'AQuAS i les entitats del SISCAT.
     
  • Vetllar per la correcta coordinació dels diversos instruments existents de promoció i adopció de la innovació en l'àmbit del SISCAT
     

El conseller de Salut, Josep Maria Argimon, ha presidit la reunió on, a més, hi ha participat Meritxell Masó, secretària general del Departament; Gemma Craywinckel, directora del Servei Català de la Salut (CatSalut); Ivan Planas, subdirector del CatSalut; Pol Pérez, director de l'Àrea de Sistemes d'Informació del CatSalut; Xavier Bayona, director de l’AQuAS, i Ramon Maspons, director estratègic de la Comissió. A banda, també ha assistit Robert Fabregat, director general de Biocat juntament amb la resta de membres nomenats pel conseller.

 

Imatge de la primera sessió de la Comissió d’Innovació i Transformació del Sistema de Salut, realitzar el 3 d’octubre de 2022. Fotografia cedida pel Departament de Salut de la Generalitat de Catalunya.
 

Durant aquesta primera sessió, la Comissió també ha posat de relleu l’estratègia internacional del Departament en l’àmbit d’innovació i transformació en salut. I és que els canvis en els marcs regulatoris, -relatius als dispositius mèdics, diagnòstics in vitro o a la intel·ligència artificial-, i la creació de l’espai europeu de dades en salut seran elements claus del sector en els propers anys.


Biocat coordinarà el fast track d’innovació

La Comissió, presidida pel conseller de Salut, crearà sis grups de treball: estratègia internacional, compra basada en valor, experiències innovadores, atenció primària, moonshot projects i fast track per la innovació, projectes que tenen tots una previsió de 15 o 20 anys de durada. 

Biocat serà l’entitat encarregada de coordinar aquest darrer grup de treball “fast track d’innovació”, que tindrà com a objecte dissenyar i consensuar els circuits i instruments necessaris per promoure la innovació i agilitzar els mecanismes d’adopció per transformar el sistema sanitari, amb una orientació clara cap a la generació de valor i la millora de la salut i el benestar de les persones.

La primera reunió d’aquesta subcomissió tindrà lloc aquest mes d’octubre, on es presentaran els integrants i es dissenyarà el full de ruta que permeti accelerar el desenvolupament i la implantació de les tecnologies al sistema de forma àgil i flexible.

Subscriu-te a les nostres newsletters

Totes les novetats de Biocat i del sector de les ciències de la vida i la salut a la teva safata d'entrada.