Troben una substància marina que frena el creixement dels bacteris resistents als antibiòtics
Químics de l’IRB Barcelona, en col·laboració de l'empresa BioMar, han obtingut per síntesi la baringolina procedent d’un microorganisme de les costes alacantines.
Redacció
El laboratori de Química Combinatòria de l’Institut de Recerca Biomèdica (IRB Barcelona) ha sintetitzat una substància que, en concentracions molt petites, evita que es reprodueixin els bacteris resistents als antibiòtics. La seva estructura s’ha certificat a partir de la baringolina, una molècula provinent d’un microorganisme de la costa d’Alacant. Aquest microorganisme havia estat prèviament aïllat per la farmacèutica BioMar, que ha participat en la recerca.
Els resultats de l’estudi permeten entendre millor el funcionament d'aquesta substància, obren la porta a extreure’n derivats i suposen "el primer pas cap a la consecució d’un fàrmac futur" segons el Dr. Fernando Albericio, cap de l'equip i catedràtic de la Universitat de Barcelona (UB). La recerca s'ha publicat a Angewandte Chemie, la revista científica en química per excel·lència.
El doctorand de l’IRB Barcelona, Xavier Just-Baringo, ha estudiat durant quatre anys la composició estructural de la baringolina i n’ha fet la reconstrucció al laboratori com si es tractés d’un puzle d’àtoms en tres dimensions amb múltiples possibilitats d’encaix. Els investigadors ja tenen per síntesi orgànica la molècula natural a punt i diversos anàlegs per estudiar l’activitat biològica i millorar les propietats farmacològiques i farmacocinètiques. En col·laboració amb el Departament de Farmacologia de l’Hospital Clínic de Barcelona testaran els anàlegs en quatre soques diferents de bacteris.
El descobriment és rellevant perquè suposa un avenç contra els organismes resistents als antibiòtics, que obliguen a les farmacèutiques a buscar-ne contínuament de nous. Segons l’Organització Mundial de la Salut (OMS) l'aparició de resistències es veu afavorida per l'abús en el consum dels antibiòtics. Des de fa uns trenta anys, les empreses han descobert que el fons marí produeix moltes substàncies que es poden acabar convertint en fàrmacs. Tal i com han explicat els científics implicats en la recerca, "reproduir al laboratori productes de la natura té una doble justificació. Una és mediambiental, per protegir les espècies que allotgen les substàncies d’interès farmacològic. I l’altra, és comercial, ja que produir un medicament a gran escala només és viable si està garantit el seu desenvolupament industrial".
L’IRB Barcelona ha presentat l’estudi al juny, que ha resultat ser un mes molt important per al centre: a més de la síntesi de la baringolina, també ha anunciat la seva participació en un projecte europeu de 6 milions d’euros per investigar l'envelliment de les cèl·lules mare i ha informat d’un avenç pioner en nanoenginyeria química en col·laboració amb l’Institut de Bioenginyeria de Catalunya (IBEC).
Article:
- Just-Beringo X, Bruno P, K. Ottesen L, Cañedo LM, Albericio F, Álvarez M. Total Synthesis and Stereochemical Assignment of Baringolin. Angewandte Chemie doi: 10.1002/anie.201302372 (20 june 2013)
Més informació al web de l’IRB Barcelona.