Vés al contingut

Redacció

El Grup de Biologia Molecular i Industrial de la Universitat Politècnica de Catalunya-BarcelonaTech (UPC) ha aconseguit millorar l’efecte antimicrobià dels teixits sanitaris amb un pretractament enzimàtic i la deposició simultània de nanopartícules i biopolímers amb ultrasons. Aquesta tècnica serveix per crear un material tèxtil completament asèptic a la presència de microorganismes i evita l’aparició d’infeccions nosocomials.

En el conjunt d'Europa es calcula que cada any es registren més de 4 milions d’infeccions nosocomials. Les infeccions contretes a l'hospital estan entre les principals causes de mortalitat i d'augment de morbiditat en pacients hospitalitzats i suposen una important càrrega per al sistema de salut. Les pateixen entre un 3% i un 10% dels pacients ingressats i tenen una taxa de mortalitat de l'1% per elles mateixes i contribueixen amb un 3% més en la mortalitat d'altres malalties.

Alguns dels factors que estan fent augmentar l’índex d'aquestes d'infeccions són la major freqüència de pacients amb compromís immunitari, l'aparició de microorganismes resistents, l'augment en la complexitat de les intervencions realitzades i  la realització de procediments invasius.

Les infeccions nosocomials d’origen endogen es produeixen principalment pel contacte amb les bates i els llençols.

Per intentar afrontar aquest problema creixent, la Unió Europea finança el projecte europeu SONO, dotat amb 12 milions d’euros, i en el qual participen 17 empreses i centres de recerca. L’equip d’investigadors del Campus de la UPC a Terrassa, dirigit per Tzanko Tzanov, ha utilitzat uns enzims que milloren l’adhesió de les nanopartícules antimicrobianes al teixit sota els efectes dels ultrasons. Amb l’aplicació d’aquests enzims, els investigadors han aconseguit una  major durabilitat de les nanopartícules en el teixit, fins i tot, després de realitzar 70 cicles de rentat.

Actualment funcionen dos prototips de màquines que fabriquen teixit per bates i llençols hospitalaris a partir dels resultats del projecte SONO. Una d’aquestes màquines està instal·lada a l’empresa italiana Klopman International i una altra a la companyia romanesa Davo Clothing. Els teixits que es fabriquen en aquestes dues màquines ja s’estan provant a l’hospital de Sofia (Bulgària) amb excel·lents resultats.

Més informació al web de la UPC.

Etiquetes:
Subscriu-te a les nostres newsletters

Totes les novetats de Biocat i del sector de les ciències de la vida i la salut a la teva safata d'entrada.