Vés al contingut

REDACCIÓ

El projecte Disseny, síntesi i avaluació de l'activitat antiviral de nous inhibidors d'entrada del VIH dels professors José Borrell i Jordi Teixidó del Grup d'Enginyeria Molecular del Departament de Química Orgànica de l'Institut Químic de Sarrià (IQS) ha rebut el premi Expoquimia 2011 d'R+D+i en la categoria de química per la seva transcendència en el tractament de la sida i la seva aplicació en la lluita contra el càncer. Aquest treball ha fet possible, mitjançant diversos compostos químics de baix pes molecular, la generació de nous inhibidors de la molècula CXCR4, causant de les infeccions provocades pel VIH i implicada en l'aparició de tumors cancerígens. El descobriment d’aquests inhibidors permet la creació d’un nou fàrmac més eficaç en la lluita contra aquestes dues malalties.

Aquest treball ha estat finançat, inicialment, per la Fundació la Marató de TV3 i després pel Ministeri de Ciència i Innovació.

Diversos articles del projecte han estat publicats al Journal of Chemical Information and Modeling i a ChemMedChem, entre d’altres, i ressenyat als spotlights de la revista Angewandte Chemie.

Un cop comprovada l’eficàcia preclínica, amb la llicència de la patent a Janus Developments, es valorarà la transferència a un soci del sector farmacèutic perquè abordi les fases clíniques corresponents per al seu complet desenvolupament com a fàrmac.

La menció especial ha estat per al projecte empresarial Nanomol Technologies, dels professors Jaume Veciana, Nora Ventosa i Santi Sala del Departament de Nanociència Molecular i Materials Orgànics de l'Institut de Ciències Materials de Barcelona del Consell Superior d'Investigacions Científiques (CSIC). Aquesta iniciativa ha desenvolupat una plataforma de processat per a l'obtenció de materials moleculars de petita mida (micro i nano) destinats a la fabricació de nous medicaments. Amb aquesta plataforma, es pot dissenyar i controlar d'una manera més eficaç la mida del producte que, a la seva vegada, es pot encapsular per subministrar nanomedicines.

En la categoria de biotecnologia, el premi s'ha concedit a Bioglane, una spin-off del CSIC fundada pels doctors Pedro Clapés, Jesús Joglar, Josep Lluís Torres i el directiu Sergi Pumarola. Bioglane ha desenvolupat la patent d'un procés biotecnològic per a la creació de la D-fagomina, una molècula que inhibeix el consum de glucosa i que, per tant, retarda l'aparició de la gana. Amb la D-fagomina es podrien elaborar nous complexos dietètics.

En aquesta categoria, la menció especial del jurat ha sigut per al projecte Desenvolupament de films bifàsics per al tractament de la fístula broncoplural posneumonectomia de la Dra. Eva Martín del Valle del Departament d'Enginyeria Química de la Universitat de Salamanca. L'ús de pel·lícules de centenars de petites molècules orgàniques —films polimèrics de fibrina (proteïna que facilita la coagulació de la sang) i alginat bàric (substància química procedent d'algues marines)— ha permès la ràpida regeneració del teixit pulmonar de pacients intervinguts quirúrgicament als quals se'ls ha extirpat part d'aquest òrgan.

L'entrega dels premis Expoquimia 2011 tindrà lloc el dia 15 de novembre en l'acte de cloenda de l'Any Internacional de la Química al recinte de Gran Via de Fira de Barcelona. El premi consisteix en un diploma, una medalla commemorativa i una dotació econòmica de 5.000 euros en cada una de les dues categories.

Subscriu-te a les nostres newsletters

Totes les novetats de Biocat i del sector de les ciències de la vida i la salut a la teva safata d'entrada.