Vés al contingut

Falta menys per a la posada en marxa del Centre Nacional d'Anàlisi Genòmica (CNAG) a Barcelona. El Consell de Ministres ha aprovat un Reial Decret que estableix una subvenció de 15 milions d’euros al Parc Científic de Barcelona (PCB) –espai on s’ubicarà la nova infraestructura– per cobrir la primera fase del CNAG, que correspon a la creació de les instal·lacions, equipament amb tecnologia d’última generació i equip humà, i a la realització d’un primer projecte pilot relacionat amb la seqüenciació de mostres tumorals. Aquest projecte pilot es farà en el marc de la participació de l’Estat espanyol en el Consorci Internacional per a la Recerca del Genoma del Càncer (ICGC), que validarà el seu correcte funcionament.

La subvenció anirà a càrrec del PlanE, es durà a terme dins d’aquest 2009 i es concedirà de forma directa a través d’un conveni entre el Ministeri de Ciència i Innovació –en col·laboració amb els Departaments de Salut i d’Innovació de la Generalitat de Catalunya– i el PCB.

El 70% d’investigadors en genòmica de l’Estat treballen a Catalunya

El CNAG tindrà la funció de centre científico-tecnològic de seqüenciació de genomes a gran escala per cobrir la creixent demanda de seqüenciació en relació amb projectes de recerca genòmica d’envergadura. També tindrà la missió de garantir la participació amb èxit de l’Estat a l’ICGC i assegurar la competitivitat estatal en l’àrea estratègica de la genòmica i en d’altres sectors de gran rellevància econòmica, com ara la biomedicina, l’agricultura i la biotecnologia d’aliments, la bioenginyeria del medi ambient i les energies renovables.

Un cop finalitzada aquesta primera fase, el CNAG es consolidarà com a infraestructura científico-tecnològica mitjançant la captació de fons competitius i d’altres fonts de finançament públiques i privades, que li permetran estendre les seves activitats a un ampli ventall de projectes d’R+D+i de gran abast i interès estratègic.

El CNAG és un dels grans projectes de país que ha impulsat Biocat en el darrer any, juntament amb altres administracions i entitats catalanes, i, en aquest cas, intervenint directament en les negociacions perquè s’establís a Catalunya. Aquest nou centre, combinat amb el Sincrotró Alba o el Súper Ordinador Mare Nostrum, complementarà una cadena de valor que proporcionarà un avantatge competitiu diferencial únic a la BioRegió de Catalunya respecte a d’altres bioregions europees. Actualment, el 70% d’investigadors dedicats a la genòmica de tot l’Estat treballen en centres de recerca catalans.

Notícia relacionada

Per a més informació sobre la genòmica a Catalunya consulta l’Informe Biocat 2009.

 

 

Subscriu-te a les nostres newsletters

Totes les novetats de Biocat i del sector de les ciències de la vida i la salut a la teva safata d'entrada.