“El fracàs forma part del viatge i només vol dir que has de canviar la teva estratègia i fer-ho millor”
Xavier Palomer
Xavier Palomer és co-fundador de Psious. Té estudis de grau en física i en enginyeria elèctrica a més d'un màster en bioenginyeria. Durant aquests anys ha adquirit experiència en àrees com l’estimulació electromagnètica, electrofisiologia, disseny de circuïts de microones, etc. El 2013 decideix crear l'empresa amb Daniel Roig i al 2020 guanya el Premi a la Millor Startup de l'Any, atorgat per Esade Alumni y BStartup de Banc Sabadell.
Xavier Palomer va fundar, juntament amb el físic Daniel Roig, Psious el 2013 amb l’objectiu de donar resposta al tractament de la salut mental mitjançant les tecnologies digitals.
Psious és la primera plataforma online que es basa en la realitat virtual i la tecnologia 3D per a tractar específicament trastorns mentals com ara l'ansietat, l’estrès, la depressió, el TDAH, el TOC o trastorns alimentaris, entre altres. L'app ha estat creada i va dirigida a professionals de la salut mental per a la millora de la pràctica clínica a través d'un tractament adaptat i personalitzat. L’empresa, que té la seu a Barcelona, va aconseguir aixecar 8 milions d’euros el 2019. Actualment opera en més de 70 països i busca expandir-se al mercat nord-americà.
Per què volies ser emprenedor?
He volgut ser emprenedor des que tinc memòria. La idea de crear un equip, un grup de persones que està construint alguna cosa junts és especial! La segona raó principal era fer alguna cosa significativa i amb impacte social per millorar la vida de les persones.
Què et va fer donar el salt a l'emprenedoria? Com va sorgir la idea de muntar l'empresa?
L'any 2013 estava gaudint d’una reunió amb dos amics i un d’ells va compartir amb nosaltres la seva por a volar. L’altre amic meu va esmentar que la realitat virtual es podria utilitzar per a tractar fòbies. Així que vaig decidir aprofundir-hi i fer una mica de recerca.
Després d'investigar, vaig identificar que la realitat virtual no s'estava explorant en l'àmbit mèdic per oferir una solució al consumidor/pacient final.
Com vau formar un equip compromès amb el projecte?
Estar envoltat de les persones adequades és crucial per aconseguir l'èxit, sobretot quan sou una startup que intenta recaptar fons. La passió i la voluntat de generar impacte social són els dos punts clau que uneixen a tots els membres de l'equip. Amb els anys s'han convertit en els valors de l'empresa.
Quina és la decisió estratègica més important que has pres fins ara?
La idea inicial era construir un producte orientat al consumidor. Molt aviat ens vam adonar de com n’estàvem d’equivocats i vam passar a l'espai professional, el B2B. Aquesta ha estat una decisió clau que vam prendre al principi i que ha marcat el nostre èxit en el futur, que ha permès que Psious sigui la plataforma líder que és avui.
Quin és el millor consell que t'han donat mai?
Aprèn a dir que no però, digues sí, sempre! El primer seria assegura’t d’estar concentrat en l’objectiu, en l’execució i l’entrega del projecte. I, després, estigues pendent de tot, estigues despert i atent a tot el que està passant.
I quin consell donaries a algú que s'iniciï en el món de l’emprenedoria en salut?
Cada projecte ha d'implicar recerca de qualsevol tipus. Si vols crear alguna cosa que funcioni, és important aportar valor. En l'ecosistema de salut, la millor manera d'aconseguir l'èxit en aquest sentit és situant el pacient al centre. És important tenir en compte les seves necessitats i aportar-hi solucions. També has d’escoltar els professionals i els seus reptes del dia a dia. Si tot això ho envoltem de validació clínica, tindrem un producte perfecte.
3 coses que has après durant el teu recorregut com a emprenedor
Una de les lliçons més importants que m'ha ensenyat aquest viatge és acceptar el fracàs. El fracàs forma part del viatge i només vol dir que has de canviar la teva estratègia i fer-ho millor. En els dies abans de tancar la darrera ronda no podíem garantir la continuïtat del projecte però vam canviar de mentalitat, vam treballar molt i aquí estem, entrant al mercat nord-americà.
A més, treballar en una startup vol dir ser àgil.
I finalment, però no menys important, al llarg dels anys he desenvolupat una habilitat multitasca. He après que puc fer moltes coses però no sol. Envolta't d'un equip de professionals de primer nivell i deixa'ls fer la seva feina.
Explica'ns alguna cosa que t'hagués agradat saber abans de muntar l'empresa
L'enfocament i la mentalitat centrats en el client que tenen als EUA. És fonamental centrar tota la teva atenció en els clients per assegurar-te que el teu producte els està ajudant realment.
I ara què? Quines fites vols assolir a curt termini ?
Hem tingut un creixement i un èxit significatius als EUA, així que volem mantenir el nostre creixement en aquest mercat. No podem estar més orgullosos del que ha fet el nostre equip!