Vés al contingut

"El meu objectiu? Construir solucions que tinguin un encaix empresarial"

María Eugenia Martín Hidalgo

CEO i Cofundadora de ColorSensing

Graduada en enginyeria industrial i organització d'empreses, María Eugenia va treballar 2 anys en empreses industrials i durant 6 anys en gestió de projectes donant serveis d'incubació a startups a la UPC. Va deixar la feina per unir-se a d·HEALTH Barcelona, ​​el programa impulsat per Biocat per formar emprenedors en salut. A través d'un contacte del programa va conèixer un investigador de la UB i, després d'explorar les possibles aplicacions comercials de la tecnologia que ell desenvolupava en el seu grup de recerca, van decidir fundar ColorSensing, spinoff de la UB.

ColorSensing és una empresa de base tecnològica que desenvolupa aplicacions basades en la correcció i mesura de color en imatges digitals. Gràcies als seus algoritmes, poden corregir la distorsió de color que afecta les càmeres i altres dispositius fotogràfics a causa de la il·luminació ambiental i altres factors. Això els permet oferir fotos normalitzades i quantificació fiable de color de forma automàtica.

 El seu primer producte, FoodSensing, ajuda a fabricants i distribuïdors d'aliments envasats a reduir el malbaratament alimentari i assegurar la qualitat i seguretat dels seus productes gràcies a una etiqueta intel·ligent que monitoritza de forma quantitativa la seva frescor al llarg de tota la cadena de subministrament. També estan desenvolupant una eina de correcció de color per telemedicina i digitalització d'assajos basats en canvis de color (tires reactives, lateral flow, etc).

 

Per què vas voler ser emprenedora?

Quan vaig decidir estudiar Enginyeria Electrònica Industrial ho vaig fer perquè sempre m'havia agradat la tecnologia, i la idea de cursar una carrera que et portés a construir solucions a problemes em semblava molt atractiva. Quan vaig acabar la primera part dels meus estudis, força específics i tècnics, per obrir el ventall vaig optar per l'especialitat d'Organització Industrial, que abasta tots els àmbits de gestió i organització relacionats amb l'empresa industrial.

Després de fer pràctiques en diverses empreses industrials, vaig treballar durant sis anys a la UPC en un departament en el qual veia constantment projectes de startups tecnològiques: part de la meva feina consistia en donar servei a aquestes empreses de nova creació que sorgien de la pròpia universitat o que s'incubaven en els seus espais.

Després de donar-li moltes voltes, vaig concloure que si hi havia triat estudiar Enginyeria i Organització Industrial era perquè volia construir solucions que tinguessin un encaix empresarial, així que vaig deixar la feina per participar en el programa d·HEALTH Barcelona, ​​impulsat per Biocat, precisament per reorientar la meva carrera en aquesta direcció. No tenia molt clar si acabaria emprenent o no, però en finalitzar-lo vaig conèixer l'investigador que actualment és el meu soci i una cosa va portar a l'altra. Realment mai vaig voler o vaig decidir ser emprenedora expressament: simplement vaig decidir que volia treballar en el desenvolupament de tecnologia en un marc empresarial (en contraposició a la recerca), i tot va anar succeint.

 

Quina ha estat la decisió estratègica més important que has pres fins ara?

Crec que és molt aviat per poder valorar si qualsevol de les decisions preses han estat correctes o no, però suposo que la més important ha estat decidir en quina de totes les aplicacions possibles que té la nostra tecnologia volíem focalitzar els nostres esforços.

 

Quin és el millor consell que t'han donat?

Que no em prengui els consells a peu de la lletra, ja que se’n reben molts quan estàs començant. El millor és agafar tota aquesta informació, sovint contradictòria, pair-amb temps i treure una mateixa les seves pròpies conclusions.

 

I ara què? Quines fites t'has marcat assolir a curt termini?

Just abans del decret d'Estat d'Alarma decretat per la Covid-19 estàvem planificant unes primeres proves de fabricació industrial d'un dels nostres prototips, i estem buscant inversió privada per poder llançar proves pilot amb clients el 2021.

Subscriu-te a les nostres newsletters

Totes les novetats de Biocat i del sector de les ciències de la vida i la salut a la teva safata d'entrada.