"És important estar ben assessorat legalment quan decideixes emprendre"
Adrián Dorado
Disposa de vuit anys d'experiència en startups, pimes i multinacionals, sent l'experiència de pacient i el disseny de productes digitals per al sector salut la seva principal especialitat. Graduat en multimèdia, Màster en User Experience i Màster en Business Administration, també exerceix com a professor a la Universitat politècnica de Catalunya (UPC) i Universitat de Vic (UVic).
Adrián Dorado va fundar Qualud el 2020, juntament amb Eudald Mas, Irene Gonzalez i Reinier Torres, per impulsar la digitalització de la salut amb la creació de productes digitals mitjançant la recerca de solucions reals que millorin la qualitat de vida de les persones.
Qualud és una agència d'innovació tecnològica enfocada al sector salut que aquest any ha creat la seva primera spin-off: Laia Contigo, el projecte liderat per Irene González, per a totes les dones que es troben en procés de transformació cap a la maternitat cuidant el benestar i la salut mental des de la preconcepció, embaràs i postpart. Sensibilitzats amb la salut mental, l'equip planeja a curt termini actuar com a Venture Builder per a aquest tipus d'empreses.
Per què vas voler ser emprenedor?
Neixes volent ser emprenedor. En el meu cas, feia molts anys que volia emprendre. Ho tenia clar. Volia crear alguna de les moltíssimes idees que tenia i amb Qualud vaig poder fer realitat el meu somni.
Què et va impulsar a emprendre?
Conèixer el meu equip en un moment concret: el primer confinament de la pandèmia. Durant aquells mesos vam tenir molt de temps per pensar i es van donar les condicions necessàries per portar les nostres inquietuds al següent nivell, per poder fer el salt que tots volíem fer: crear Qualud.
Com va sorgir la idea de muntar l'empresa? Quan i com vas identificar l'oportunitat?
La idea de crear Qualud va sorgir en gran part de les experiències laborals que havíem viscut cadascun de nosaltres, especialment en digital health. Vam voler treballar per donar vida a projectes que, moltes vegades, quedaven oblidats en un calaix. En el cas de Laia Contigo, vam rebre material informatiu sobre la depressió postpart i els trastorns emocionals en les dones que transiten la maternitat, i vam veure clarament una necessitat de donar suport durant aquesta etapa tan important. Sempre procurem que els projectes que fem tinguin un component d'impacte social a gran escala.
Com heu construït un equip compromès amb el projecte?
Han estat diverses les raons. D'una banda, l'objectiu del projecte és motivador: millorar la qualitat de vida de les persones en l'àmbit de la salut. Daltra, el compromís de l'equip. Nosaltres ja ens coneixíem i sabíem de la qualitat professional i personal de cadascú. Aquest és un punt clau alhora de muntar un bon equip, la confiança i la professionalitat. Finalment, emprendre és difícil, així que perquè un equip es mantingui unit i compromès, és molt important que tothom cregui en la idea, comparteixi els mateixos objectius i missió.
Quina és la decisió estratègica més important que has pres fins ara?
Una de les decisions estratègiques més importants que hem pres és que Qualud comencés a fer els seus propis productes, com és el cas de Laia Contigo. Una altra decisió estratègica clau va ser decidir qui volíem que ens acompanyés en el creixement de l'empresa. És important tenir al teu voltant gent que et recolzi i t'aconselli correctament, amb l'objectiu de millorar algun àmbit concret del desenvolupament empresarial.
Quin és el millor consell que t'han donat?
“Confieu en vosaltres mateixos”. I és un punt en què creiem fermament.
I quin consell donaries a algú que s'iniciï en aquest sector?
Crec que un bon consell és reflexionar sobre quins són els motius professionals pels quals vols emprendre. És un sector difícil, però amb moltes necessitats, així que és clau plantejar-se què és el que pots aportar a aquest sector i després, anar-hi amb tot.
D'aquest primer consell se'n desprèn un segon, que per a mi és clau: has de conèixer el sector. En cas contrari, pot ser que la teva idea no tingui cabuda en la realitat.
3 coses que ha après del seu viatge com a emprenedor
En primer lloc, la importància de l'equip multidisciplinar, no només pel que fa a perfils professionals, sinó també a nivell personal. Permet generar més idees, punts de vista i visions diferents que t'aporten sempre diferents perspectives d'un problema o situació.
En segon lloc, no esperar. En una empresa és important no esperar que vinguin les coses per un cop de sort, ni els projectes, ni les reunions. És important sempre estar en màxim moviment.
Per últim, l'acompanyament legal. És important estar ben assessorats legalment des de l'inici, perquè és un dels camps que l'emprenedor sol desconèixer més i potser en alguns casos resta importància.
Explica'ns alguna cosa que t'hagués agradat saber abans de crear l'empresa
Justament està relacionat amb l'assessorament legal, que com a nous emprenedors que érem, no estàvem familiaritzats i desconeixíem de la seva importància i magnitud dins de l'ecosistema empresarial. Per sort, pel camí ens hem trobat amb un fantàstic equip legal que ens ha orientat i assessorat de forma clau.
I ara què? Quines fites voleu assolir a curt termini (1-3 anys)?
La nostra intenció és continuar treballant amb hospitals i altres empreses del sector salut, implantant productes d'innovació tecnològica que els aportin millorar processos, tractament de dades, monitorització de pacients o crear solucions globals que aportin un nou servei digital relacionat amb la salut per a les persones. A més, ens agradaria poder donar suport a altres startups del sector a desenvolupar els seus projectes de la mà d'altres actors i actuar com a Venture Builder del sector salut. Concretament de la salut mental. Paral·lelament a això, continuarem desenvolupant millores per a la nostra aplicació mòbil Laia Contigo, llançant nous continguts, iniciatives i activitats per impactar positivament en la salut mental de les dones durant la seva maternitat.