Vés al contingut

"La creació d'una companyia és una opció més a tenir en compte"

José Ibeas

Fundador d'Anais Medical

José Ibeas és el coordinador de Grup de Nefrologia Clínica, Intervencionista i Computacional de l'Institut de Recerca i Innovació Parc Taulí I3PT (Cicno). També, és codirector del Màster d'Intel·ligència Artificial de la Unitat Mixta Cicno - Escola d'Enginyeria de la Universitat Autònoma de Barcelona (UAB). Expresident de la VAS i vicepresident del GEMAV.

Anais Medical és una spin-off de l'Hospital Parc Taulí de Sabadell que es dedica a l'entrenament mèdic per a la realització de procediments invasius mitjançant el disseny i fabricació de models de simulació, tant sintètics com de realitat virtual. L'any 2020, l'startup va participar a CRAASH Barcelona, ​​el programa d'acceleració que ajuda a investigadors i emprenedors a llançar a l'mercat innovacions en l'àmbit HealthTech de la mà de l'acceleradora CIMIT (Boston). La convocatòria per participar en la seva quarta edició està oberta fins al 14 de juny.

Per què vas voler ser emprenedor?

Per una qüestió d'inquietud. Després d'una trajectòria en assistència, docència, investigació i, sobretot, últimament en innovació, em va atreure el repte de completar el cicle amb la creació d'una empresa. Així podria gestionar des de la generació de coneixement als recursos necessaris per a generar models d'utilitat per a l'usuari. Sóc clínic i com a tal no estem acostumats a treballar en aquests entorns, però, d'altra banda, si t'envoltes d'un bon equip, el potencial d'una bona idea pot arribar ben lluny.

Quina ha estat la decisió estratègica més important que has pres fins ara?

Sóc un gran defensor no només de la feina en equip, sinó de la interdisciplinarietat. És a dir, de combinar els professionals de disciplines que poden ser molt diferents, però que comparteixen el coneixement, cadascú des de la seva perspectiva, en una àrea comú i que poden multiplicar el seu valor exponencialment. És freqüent trobar resistències a aquest enfocament en l'entorn mèdic, pel temor a la pèrdua de protagonisme. I és per això que he lluitat sempre. Per trencar aquestes barreres i els èxits aconseguits han demostrat que valia la pena l'esforç.

Ara, amb la incorporació dels avenços tecnològics a la medicina en l'era de la revolució industrial 4.0, apareixen nous actors en aquest escenari que venen del món de la bioenginyeria i l'enginyeria de dades. El repte de generar un equip que inclogui aquest nou perfil ha estat sens dubte una decisió amb una repercussió estratègica. Això s'ha traduït en el fet que en el CICN, tant la bioenginyeria com l'enginyeria informàtica, s'hagin convertit no només en una peça clau, sinó en un catalitzador de tots els projectes. I una mostra d'això és la ràpida trajectòria de la nostra empresa.

Digues-nos una cosa que t’hagués agradat saber abans de crear la companyia

En medicina no hi ha formació curricular en la tecnologia que l'envolta ni de bon tros amb tot el que necessita saber un emprenedor. Això alenteix molts processos amb potencial èxit i la majoria no arriben ni a originar-se. És una llàstima.

Per això, si quan emprens, l'obstacle més gran és la por al desconegut, en l'àmbit de les ciències de la vida i la salut aquest problema és encara més gran. Per això, simplement m'hagués agradat que algú m'hagués dit en algun moment de la carrera professional, que la creació d'una companyia és una opció més a tenir en compte.

Quin és el millor consell que t'han donat?

"Pensa en gran". I funciona. Quan vaig començar a organitzar cursos internacionals en el meu hospital, veient l'enorme esforç que suposava el que estava fent, un dels assistents em va dir: "Segueix així i no ho oblidis mai. Pensa en gran". És el millor consell que puc donar. Creu en tu mateix, pensa en gran i els límits no te'ls posis tu.

Quina estratègia o tàctica que utilitzes a la teva vida professional és també útil en altres àmbits de la teva vida?

La barreja de treball en equip, confiança i bon ambient. Això no falla. Proposis la meta que et proposis, penso que el més important és gaudir del propi viatge. De fet, probablement les tàctiques professionals no són més que un reflex de com s'afronta la vida. Quan es focalitza tot en una meta, la seva no consecució porta associat inherentment la sensació de fracàs. No obstant això, si gaudeixes de cada moment del teu full de ruta, encara que no aconsegueixis la teva meta, el viatge no t'ho treu ningú.

I ara què? Quines fites t'has marcat assolir a curt i llarg termini?

Contribuir a redibuixar l'escenari de l'ecosistema metge en el nostre entorn. És a dir, contribuir a que tot allò que comentàvem -la necessitat de formació en tecnologia per al professional de la salut, la creació d'equips interdisciplinaris tecnològics i la generació de projectes que arribin a fase d'utilitat- és factible. Amb la recentment creada Unitat Mixta entre el CICN i l'Escola de la UAB, el Màster d'Intel·ligència Artificial i Big Data en Salut orientat precisament a clínics i professionals de la Salut i ara amb la creació d'Anais Medical, l'objectiu és poder tenir resultats que demostrin que podem ajudar a redefinir les fronteres de l'ús del coneixement.

Subscriu-te a les nostres newsletters

Totes les novetats de Biocat i del sector de les ciències de la vida i la salut a la teva safata d'entrada.