Vés al contingut

“Volem transferir a la vida real el fruit de molts anys de recerca”

Maria Pau Ginebra

Cofundadora de Mimetis Biomaterials

Maria Pau Ginebra és catedràtica de la UPC i investigadora associada de l'IBEC. L’any 2013 va cofundar Mimetis Biomaterials, spinoff de la UPC que desenvolupa nous biomaterials per a la regeneració òssia. És la única catalana entre les dotze finalistes del Premi de la Unió Europea per a Dones Innovadores 2018, que es falla el juny.

Quan hi ha un defecte ossi produït per una fractura o per una resecció tumoral, o quan cal augmentar la quantitat d'os d’un pacient -per exemple per col·locar un implant-, és necessari utilitzar un material de suport que ajudi a formar os nou de qualitat. Mimetis Biomaterials desenvolupa nous materials sintètics, però inspirats en l'os natural, que imiten la seva composició i la seva estructura. La companyia va néixer a finals de 2013 com a spinoff de la Universitat Politècnica de Catalunya (UPC) fundada per la catedràtica Maria Pau Ginebra, directora del Departament de Ciència dels Materials i Enginyeria Metal·lúrgica d'aquesta universitat, juntament amb el professor Xavier Gil i dos estudiants de doctorat, David Pastorino i Yassine Maazouz. Ginebra és la única catalana seleccionada entre més de 120 dones de tota Europa com a una de les 12 finalistes del Premi de la Unió Europea per a Dones Emprenedores, que es lliurarà el 21 de juny.

Per què va voler ser emprenedora?

Per transferir al mercat -a la vida real!- els resultats obtinguts com a fruit de molts anys de recerca al Grup de Biomaterials, Biomecànica i Enginyeria de Teixits de la UPC. Al llarg del temps havíem anat protegint alguns dels nostres desenvolupaments amb patents, i inicialment la idea era llicenciar aquestes patents a empreses del sector. Però va arribar un moment en què ens vam adonar que per poder pilotar en primera persona la transferència d'aquest coneixement era millor llançar-nos a crear una empresa nosaltres mateixos. Aquí el punt crític va ser trobar l'equip de persones adequat, que tinguessin els coneixements, la il·lusió i l'empenta per fer realitat el projecte.
 

Quina ha estat la decisió estratègica més important que ha pres fins ara?

La priorització del pipeline de productes que tenim. La nostra tecnologia és molt versàtil: permet desenvolupar diferents productes amb propietats i indicacions variades, des de grànuls biomimètics fins a implants personalitzats obtinguts per impressió 3D, passant per les escumes injectables i autoenduribles. La decisió de com articular en el temps el desenvolupament dels diferents productes ha estat clau.
 

Quin és el millor consell que li han donat?

Que és molt important focalitzar. És necessari escollir molt be les prioritats on concentrar les energies.

 

I ara què? Quines fites s’ha marcat assolir a curt termini?

Tenim dues fites. Una prioritat és reunir evidències científiques de les prestacions del nostre producte Mimetikoss, a partir d'un estudi clínic multicèntric. Una altra fita és el desenvolupament de la tecnologia 3D per a la fabricació d'implants ossis personalitzats.

Subscriu-te a les nostres newsletters

Totes les novetats de Biocat i del sector de les ciències de la vida i la salut a la teva safata d'entrada.