Vés al contingut

“Els investigadors estem entrenats per ser autosuficients, però per emprendre necessites un equip”

Miquel Vila-Perelló

Cofundador, CEO i CSO de ProteoDesign

Doctor en Química per la Universitat de Barcelona, es va iniciar com a investigador amb el disseny i síntesi de pèptids bioactius. Després de fer estudis postdoctorals a la Universitat de Rockefeller (Nova York) durant 6 anys en el camp de la enginyeria i química de proteïnes, es va traslladar a la Universitat de Princeton i hi va assumir durant 4 anys la direcció del servei d’espectroscòpia de proteïnes del Departament de Química. L'any 2014 va retornar a Barcelona i va cofundar ProteoDesign, on assumeix les responsabilitats de director científic i CEO.

ProteoDesign es una spinoff de la Universitat de Princeton dedicada al desenvolupament de noves immunoteràpies personalitzades contra el càncer. L’empresa es basa en una plataforma tecnològica de modificació específica de proteïnes que facilita el disseny i desenvolupament de fàrmacs biològics de nova generació. Actualment la companyia centra els seus esforços en el desenvolupament de teràpies personalitzades contra el càncer que, mitjançant l’estimulació de determinades cèl·lules del sistema immune, activen la resposta immune innata i adaptativa contra el tumor. Miquel Vila-Perelló, cofundador, CEO i director científic de ProteoDesign, explica el viatge que ha viscut fins ara l’empresa i els seus reptes més immediats.

 

Per què va voler ser emprenedor?

Per mi ser emprenedor no era un objectiu en si mateix sinó un mitjà per tal de fer arribar els nostres coneixements i tecnologia a les persones que més se’n podien beneficiar. La resta de cofundadors i jo vam arribar a la conclusió que la tecnologia que havíem desenvolupat a través de la nostra recerca bàsica podia contribuir al desenvolupament de nous i millors fàrmacs biològics, per als quals hi havia una clara necessitat, i que per tant era el moment per fer-la sortir de la universitat i convertir-la en un projecte de negoci. A nivell personal m’atreia (i m’atrau) contribuir a fer possible que els resultats provinents de la investigació científica puguin impactar de manera positiva, directa i propera en el temps la vida d’altres persones.

 

Quina ha estat la decisió estratègica més important que ha pres fins ara?

Una de les grans decisions estratègiques que hem pres va ser la de passar de ser una empresa proveïdora de tecnologia a tenir i desenvolupar els nostres propis candidats terapèutics. Concretament, vam decidir focalitzar la nostra plataforma tecnològica en una àrea terapèutica concreta, on tenim un clar avantatge competitiu, i desenvolupar els nostres propis fàrmacs per al tractament del càncer. Aquesta decisió ens ha permès tancar una segona ronda d’inversió el passat 2017 i fer un plantejament molt més ambiciós en quant a creació de valor.

 

Quin és el millor consell que li han donat?

No pretenguis fer-ho tot sol, crea un bon equip. Crec que molts dels emprenedors que venim de la carrera acadèmica-investigadora estem entrenats per a ser molt autosuficients. Tenir un bon equip és absolutament clau i cal pensar que no només hi ha els aspectes tècnics i científics sinó també tota altra sèrie de qüestions, des de temes financers i de negoci, legals i de desenvolupament de producte, fins a temes mundans de comptabilitat i logística, dels quals als inicis pot ser que en sàpigues molt poc, o que fins i tot no valoris en la justa mesura. Cal, per tant, ser molt conscient de les pròpies limitacions i dedicar molts esforços a construir un bon equip que es complementi a nivell de coneixements, però també de competències i que pugui treballar conjuntament per a tirar el projecte endavant.

 

I ara què? Quines fites s’ha marcat assolir a curt termini?

Les nostres fites més importants a curt termini són completar els actuals estudis preclínics amb els nostres dos candidats immuno-oncològics i tancar una ronda de finançament per poder-los desenvolupar fins a assolir prova de concepte en humans en un assaig clínic.

Subscriu-te a les nostres newsletters

Totes les novetats de Biocat i del sector de les ciències de la vida i la salut a la teva safata d'entrada.