Vés al contingut

“Els científics demonitzen els diners, però és una eina per aconseguir impacte social”

Walter Sanseverino

Cofundador i CEO de Sequentia Biotech

Doctor en Genòmica, va ser investigador durant més de deu anys als camps de la biotecnologia i la genètica i va publicar més de 35 articles a revistes d’alt impacte. Al 2013 va fundar Sequentia amb Riccardo Aiese Cigliano i actualment compagina la direcció de l’empresa amb l’activitat docent, impartint classes de genòmica a universitats espanyoles (UAB i UPF) i italianes (Sapienza, a Roma i Federico II, a Nàpols). És conseller de la Societat Italiana de Genètica de Plantes (SIGA) i treballa a divulgació científica per promoure un correcte ús de les biotecnologies verdes.

Sequentia Biotech ofereix solucions bioinformàtiques al sector de la genòmica i les ciències òmiques. Ho fa a través de dues vies. Per un costat, mitjançant la consultoria especialitzada en genètica, informàtica i ciències de la vida. Per un altre, amb el desenvolupament de software en el núvol perquè els investigadors puguin fer el seu propi anàlisis de dades de forma ràpida i efectiva. La missió de la companyia és democratitzar la bioinformàtica per accedir al coneixement genètic d’una forma disruptiva, solucionant problemes relacionats amb la salut humana, la qualitat dels aliments i el medi ambient. Walter Sanseverino, cofundador i CEO de Sequentia, parla de la trajectòria de l’empresa i les seves expectatives pels propers anys.

 

Per què va voler ser emprenedor?

Mentre estudiava Biotecnologia, em vaig adonar de l’enorme potencial d’aquesta disciplina. Any rere any vaig madurar el pensament de que persones amb bones idees poden emprendre i moure la societat cap a endavant, aportant coneixement i noves eines per millorar el nostre benestar. A més, quan era investigador científic, tot i tenir una forta passió per la ciència, sentia una inquietud molt forta que em deia que busqués un nou repte a la meva carrera. Quan vaig acabar d’escriure el pla de negoci de Sequentia, vaig entendre que era allà on havia de redirigir la meva carrera. Tots hem de treballar per una societat millor i aquesta és la meva aportació.

 

Quina ha estat la decisió estratègica més important que ha pres fins ara?

Sequentia va néixer com a empresa de consultaria científica i fa dos anys vam entendre que, per fer un salt important en quant a facturació, internacionalització... també havíem de començar a crear productes. Veiem que la oferta de software bioinformàtic anava creixent, però que realment no estava dissenyat per l’usuari final. Hem de tenir una relació molt estreta amb els nostres clients i sabem que, en la mesura del possible, els investigadors volen poder fer el seu propi anàlisi de dades. Tanmateix, en la majoria dels casos passen més temps intentant entendre com funciona la seva eina que analitzant els propis resultats. Hem llançat dos softwares al núvol en dos anys i els resultats estan sent exitosos, així que estem molt contents amb la nostra decisió.

 

Quin és el millor consell que li han donat?

Una de les característiques per fer bé aquesta feina és la capacitat d’escoltar i aprendre d’altres persones. Durant la meva carrera he conegut a moltes persones que m’han donat consells formidables i útils. Un d’ells ha canviat no només el meu treball sinó també, en cert aspecte, la meva vida. Sequentia va néixer com una startup social el primer objectiu de la qual era fer projectes amb alt impacte social, donant menys importància als ingressos. Durant un procés de mentorització em van dir que es podia aconseguir l’èxit utilitzant els diners com una eina, sense la necessitat de demonitzar-lo. Això és típic de les persones que tenen formació científica forta i veuen l’èxit científic com a únic repte. Aquest consell em va portar a un canvi de visió estratègica i gràcies a això hem augmentat la nostra facturació i hem obert les portes de noves fonts de finançament, permetent-nos no només tenir clients més grans i projectes més interessants, sinó també expandir la nostra empresa i tenir un departament d’I+D més productiu.

 

I ara què? Quines fites s’ha marcat assolir a curt termini?

Ara mateix estem acabant la nova plataforma al núvol per analitzar i interpretar dades òmiques d’una forma innovadora, utilitzant noves eines bioinformàtiques i la intel·ligència artificial. Gràcies a aquesta plataforma podem obtenir un coneixement molt més profund des d’aquestes dades. Mentrestant, estem posant en marxa un pla estratègic i financer per distribuir els nostres productes a tota Europa. En dos anys esperem convertir-nos en líders dels mercat europeu de software bioinformàtic, ajudant els científics i les noves empreses privades a treure més profit de les seves dades genètiques, de forma més ràpida i amb millors resultats.

Subscriu-te a les nostres newsletters

Totes les novetats de Biocat i del sector de les ciències de la vida i la salut a la teva safata d'entrada.