Barcelona es consolida com a seu de BIOSPAIN per a les edicions de 2025 i 2027
AseBio, en col·laboració amb Biocat, la Generalitat de Catalunya i l'Ajuntament de Barcelona, celebrarà les pròximes dues edicions de BIOSPAIN a Barcelona, un dels esdeveniments internacionals més importants de biotecnologia d'Europa. Aquesta decisió consolida la capital catalana com a epicentre del sector.
En la seva 12a edició, la trobada preveu reunir del 7 al 9 d'octubre de 2025 a la Fira de Barcelona, més de 2.000 professionals de més de 1.000 entitats que treballen en salut, agroalimentació i solucions per a una indústria més sostenible.
La BioRegió de Catalunya lidera l'ecosistema biotecnològic estatal, tant en nombre d'empreses biotecnològiques com en volum de facturació i en atracció d'inversió internacional.
La Asociación Española de Bioempresas (AseBio) anuncia la celebració de BIOSPAIN a Barcelona per a les edicions de 2025 i 2027, un dels majors esdeveniments internacionals de biotecnologia a Europa. Aquesta decisió és fruit d'una col·laboració coordinada amb Biocat, la Generalitat de Catalunya i l'Ajuntament de Barcelona. La intenció de l'associació és que Barcelona sigui també seu de BIOSPAIN al 2029.
D'aquesta manera, la seva 12a edició se celebrarà del 7 al 9 d'octubre de 2025, a la Fira de Barcelona a Montjuïc, on s'espera reunir més de 2.000 professionals de 1.000 entitats que treballen en salut, en agroalimentació sostenible i en solucions contra el canvi climàtic.
Segons Robert Fabregat, director general de Biocat, "és un orgull per a Biocat haver contribuït a que BIOSPAIN torni a triar Barcelona com a seu per a les seves edicions 2025 i 2027. Aquesta decisió reflecteix el reconeixement internacional del nostre ecosistema com a referent en el sector biotecnològic i biofarmacèutic. La col·laboració amb la Generalitat de Catalunya i l'Ajuntament de Barcelona ha estat fonamental per assolir aquest èxit i per consolidar Barcelona com a punt de trobada recurrent a Europa durant els pròxims anys."
La passada edició de BIOSPAIN, celebrada també a Barcelona al setembre de 2023, va ser la més multitudinària de la seva història. Motivada per aquest èxit, AseBio ha optat per mantenir la capital catalana com a amfitriona, confiant que aquesta continuïtat asseguri resultats igualment excel·lents en futures edicions.
Barcelona i Catalunya, referents en innovació en salut
Segons dades de l'estudi anual d'AseBio sobre el sector biotecnològic, el 2023 Catalunya va liderar novament el nombre d'empreses ‘biotech’, amb més del 24% del total d'empreses i va superar el 35% de la facturació total a nivell estatal. Catalunya, a més, compta amb les empreses amb facturacions mitjanes més elevades d'un sector estratègic per a l'economia del conjunt de l'Estat, a la qual aporta l'1,26% del PIB.
En conjunt, la BioRegió de Catalunya està formada per més de 1.400 empreses i 91 institucions de recerca que, juntament amb els serveis de salut, generen el 7,9% del PIB de Catalunya i donen feina a gairebé el 6,5% de la població ocupada, segons l'Informe de la BioRegió de Catalunya 2023.
En opinió del conseller d'Empresa i Treball del Govern de la Generalitat de Catalunya, Miquel Sàmper, que Catalunya aculli novament aquesta trobada internacional està estretament lligat amb el fet que “el sector biotec és fonamental per entendre Catalunya com a territori innovador”. “Comptem amb uns ecosistemes farmacèutic i tecnològic molt competitius internacionalment. Junts, aquests sectors són un motor clau que contribueix molt en la nostra despesa en R+D, que en el seu total representa el 25% del conjunt de l'Estat i contribueix amb un 4,1% al nostre PIB. Així mateix, som líders en nombre d'empreses innovadores i en nombre de sol·licituds de patents”, ha afegit Sàmper.
Barcelona, epicentre biotecnològic
BIOSPAIN 2023 va superar tant en nombre d'assistents -un 30% més que l'última edició prepandèmia celebrada el 2018-, com d'entitats participants, nombre d'expositors, representació internacional i nombre d'inversors edicions anteriors. En xifres, més de 2.200 professionals de 1.000 entitats provinents de 34 països van participar en l'esdeveniment. Les empreses catalanes van representar un terç del total d'assistents. Pel que fa als expositors, 260 van comptar amb el seu propi estand, dins d'un espai que va facilitar la col·laboració amb més de 80 inversors acreditats. A més, es van tancar prop de 5.000 reunions de partnering.
El paper de Barcelona com a epicentre biotecnològic de referència a nivell mundial ha estat fonamental per consolidar la seva posició com a seu per a les dues pròximes edicions. “Barcelona és la capital científica i de la salut d'Espanya i del sud d'Europa. A la nostra ciutat i la seva àrea metropolitana es concentra la major part de la indústria farmacèutica de l'Estat, així com els principals centres de recerca en l'àmbit biomèdic; som líders en assaigs clínics i en producció científica. No és casualitat: forma part de l'estratègia de ciutat per a la ciència, la innovació i la tecnologia, també en salut, com a motor de progrés i benestar. Per això estem encantats d'acollir les dues pròximes edicions de BIOSPAIN, perquè estem convençuts que hi trobaran el millor ecosistema per seguir creixent i guanyant impacte internacional, i, al mateix temps, perquè confirma l'encert de l'aposta municipal i consolida Barcelona com un dels epicentres de la biomedicina a Europa”, apunta Jordi Valls, tinent d'alcalde de l'Àrea d'Economia, Hisenda, Promoció Econòmica i Turisme de l'Ajuntament de Barcelona.
Un esdeveniment líder a Europa
BIOSPAIN és una de les trobades de biotecnologia líders a Europa, l'objectiu principal de la qual és impulsar la innovació, la inversió, la col·laboració i la identificació de noves oportunitats de negoci. L'esdeveniment ha contribuït a la consolidació i internacionalització del sector biotecnològic espanyol i les seves dimensions actuals reflecteixen la seva maduresa creixent. Segons l'AseBio Report el 2023, es van identificar a Espanya gairebé 1.000 empreses purament dedicades a biotecnologia i més de 4.400 empreses que realitzen activitats biotecnològiques de forma secundària. En conjunt el sector va facturar gairebé 20.000 milions d'euros, generant un valor afegit de 6.800 milions d'euros, i va atraure una inversió de 228 milions d'euros.
En paraules de Rocío Arroyo, presidenta d'AseBio, «BIOSPAIN és la trobada de referència per reunir el sector biotecnològic espanyol, i mostrar el seu creixement imparable i potencial transformador. Celebrar aquest congrés de nou a Barcelona ens permetrà consolidar la nostra projecció i impacte a escala internacional. Volem compartir els èxits d'una indústria protagonista del futur i clau per a l'autonomia estratègica d'Europa, amb més de 2.000 participants de diferents països. Estem desitjant reunir-nos de nou per renovar la nostra aposta per la ciència i innovació i compromís amb la societat.»
- Descobreix més sobre l'esdeveniment i l'última edició en aquest enllaç.