BIOSPAIN 2025 torna a Barcelona amb una aposta ferma per la internacionalització: ‘Global crossroads, local vibes’
- BIOSPAIN 2025, que se celebrarà entre el 7 i el 9 d'octubre, preveu igualar les xifres rècord de la darrera edició: més de 2.200 professionals de 34 països de tot el món, més de 5.000 reunions one-to-one i més de 81 inversors nacionals i internacionals
- Durant la jornada de presentació, AseBio, Biocat, la Generalitat de Catalunya i l'Ajuntament de Barcelona han ressaltat la importància que té per a la capital catalana tornar a acollir aquest congrés, que també se celebrarà en aquesta seu el 2027 i 2029
L'Associació Espanyola de Bioempresas (AseBio) i Biocat, en col·laboració amb la Generalitat de Catalunya i l'Ajuntament de Barcelona, han presentat aquest dimarts BIOSPAIN 2025, el major esdeveniment biotecnològic a nivell nacional i una de les cites referents del sector a Europa, que enguany preveu igualar les xifres rècord de 2023 quan va acollir a més de 2.200 professionals procedents de més de 1.000 empreses de més de 34 països, i que va comptar amb més de 81 inversors nacionals i internacionals.
BIOSPAIN 2025 se celebrarà entre el 7 i el 9 d'octubre en la capital catalana, epicentre de la biotecnologia a Espanya i un dels principals hubs en innovació en salut d'Europa, que, a més de repetir com a amfitriona després de l'èxit collit en 2023, es confirma com a seu per a les pròximes edicions de 2027 i 2029, com així s'ha assegurat durant l'acte de presentació. I és que, segons les dades de l'estudi anual que realitza AseBio sobre el sector biotecnològic, en 2023 Catalunya va liderar de nou el número de ‘biotech’, amb més del 24% del total d'empreses i va superar el 35% de la facturació total a nivell estatal. La comunitat compta amb les empreses amb facturacions mitjanes més elevades d'un sector estratègic per a l'economia del conjunt de l'Estat, a la qual aporta el 1,26% del PIB.
A més, segons l'Informe de la BioRegió de Catalunya 2024, presentat ahir a Barcelona, Catalunya concentra prop del 50% de la indústria farmacèutica d'Espanya i és seu dels hubs d'innovació, filials, plantes de R+D, producció i logística de gran part de les empreses farmacèutiques i de tecnologia mèdica que es troben en el top 20 mundial, com AstraZeneca, Amgen, Fresenius, Johnson & Johnson, Medtronic, Merck, Novartis, Pfizer, Roche o Sanofi. El territori també exporta més del 40% i importa més del 32% dels productes de ciències de la vida i la salut de l'Espanya, consolidant-se com la segona comunitat autònoma amb major volum de comerç exterior en aquest àmbit.
En la presentació del congrés, que també ha comptat amb l'assistència de Javier Padilla, secretari d'Estat de Sanitat, el director general de Biocat, Robert Fabregat, ha afirmat que el retorn de BIOSPAIN en 2025 i 2027 reforça l'estratègia d'atracció de conferències internacionals sectorials a Barcelona. Segons Fabregat, “l'ecosistema català és líder internacional en els àmbits empresarial, científic i sanitari. Des de Biocat treballem per a potenciar el seu creixement, millorar el sistema de salut i accelerar l'arribada de noves tecnologies als pacients. Aquesta nova edició serà decisiva per a generar oportunitats de negoci i facilitar la col·laboració entre tots els agents de la cadena de valor del sector i, per tant, per a accelerar l'arribada de noves tecnologies al mercat i als pacients”, ha assenyalat.
Segons el director executiu de ACCIÓ de la Generalitat de Catalunya, Joan Romero, “Catalunya és un dels hubs de referència en l'àmbit de la salut i la biotecnologia a escala mundial. Comptem amb un ecosistema de primer nivell que compta amb pimes, startups i grans multinacionals que han triat el nostre país per a situar aquí els seus centres tecnològics o de R+D, i que, juntament amb l'existència d'altres agents com a universitats, centres de recerca i infraestructures capdavanteres, són una garantia de la transferència de coneixement cap a la indústria. Per això, la celebració de BIOSPAIN, un any més, com el principal punt de trobada del sector, ens situa en l'epicentre d'aquest àmbit a Europa i demostra al món el talent i l'experiència que agrupa aquesta indústria, una de les quals més contribueix a l'economia de Catalunya en el seu conjunt”.
En opinió de Jordi Valls, tinenta d'alcalde d'Economia, Hisenda, Promoció Econòmica i Turisme del Ajuntament de Barcelona, “no és casualitat que Barcelona sigui una ciutat de referència global en el sector biomèdic, ni que s'hagi triat la nostra ciutat per a acollir un dels majors esdeveniments internacionals de biotecnologia a Europa. Forma part de l'estratègia de ciutat per a la ciència, la innovació i la tecnologia, també en l'àmbit de la salut, com a motor de progrés i benestar. Per això, a la nostra ciutat i la seva àrea metropolitana es concentra la major part de la indústria farmacèutica de l'Estat, així com els principals centres de recerca en l'àmbit biomèdic; som líders en assajos clínics i en producció científica. Aquest és el resultat de la suma d'un excel·lent ecosistema de ciència, recerca i formació, juntament amb unes institucions públiques que fomenten, impulsen i acompanyen aquest impuls innovador”.
Novetats en aquesta edició
En aquesta edició de 2025, BIOSPAIN abordarà temes clau en biotecnologia, destacant alguns com els avenços en teràpies gèniques, ARN, CRISPR-*Cas i l'exploració de l'ADN fosc. Es discutirà sobre immunoteràpies oncològiques i desenvolupaments en neurodegeneración i resistència microbiana. També es tractaran els reptes en la fabricació i accés a aquestes teràpies, incloent-hi tecnologies com PAT, microbioreactors i IA en processament.
La biologia sintètica, la intel·ligència artificial i tecnologies com la microfluídica i plataformes multiómicas, que obren noves possibilitats en recerca, assajos clínics i transferència tecnològica, també tindran el seu lloc en el programa de BIOSPAIN 2025. A més, s'exploraran aplicacions en foodtech, agricultura sostenible i salut alimentària. Finalment, es posarà el focus en aspectes reguladors com les lleis sobre les noves tècniques genòmiques (NGT) i farmacèutiques a la UE.
Ampliació del track de biotecnologia verda i Suïssa com a país convidat
En aquesta edició, BIOSPAIN donarà un major protagonisme a la biotecnologia verda, amb una ampliació i major visibilitat d'exposició en aquesta àrea. Startups, empreses i experts mostraran avenços en agricultura regenerativa, reducció d'emissions i preservació mediambiental. A més, Suïssa serà el país convidat, destacant el seu lideratge en biotecnologia global.
BIOSPAIN com a motor del sector biotecnològic
Per part seva, Rocío Arroyo, presidenta d'AseBio, ha subratllat la rellevància de BIOSPAIN com a catalitzador d'inversió i innovació en el sector. Segons dades d'AseBio, en 2023 Espanya comptava amb gairebé 1.000 empreses dedicades a la biotecnologia i més de 4.400 relacionades indirectament. El sector va facturar 20.000 milions d'euros i va generar un valor afegit de 6.800 milions, atraient inversions per 228 milions. “La nostra ambició és continuar internacionalitzant BIOSPAIN i que es posicioni com a pont entre els ecosistemes americà, espanyol i europeu, amb el focus geogràfic a Espanya. Us animem a tots al fet que ens acompanyeu en aquesta nova edició perquè, una vegada més, BIOSPAIN torni a batre rècords i a consolidar-se com el gran esdeveniment de referència de la biotecnologia a Europa", ha assegurat.
Durant aquest esdeveniment de presentació de BIOSPAIN 2025 també ha tingut lloc una taula rodona moderada per Ion Arocena, director general d'AseBio, en la qual han participat Guillem Laporta, partner d'Ysios Capital; Elena Erroba, directora de Negoci, Comunicació i Màrqueting de 3P Biovian; i Lucía Díaz, directora del Departament de Drug Discovery, Nostrum Biodiscovery. En aquest espai, els participants han assenyalat la importància que té BIOSPAIN, així com les bones expectatives que alberguen respecte a la celebració de l'edició de 2023.