Vés al contingut

Avui ha començat, oficialment, Design Health Barcelona, un programa promogut per Biocat que aportarà innovació disruptiva al sector sanitari català i amb el qual Barcelona s'ha incorporat a la primera divisió de ciutats referents en innovació en tecnologies sanitàries.

"Design Health Barcelona neix amb l'objectiu de detectar i canalitzar el potencial d'innovació dels hospitals i de crear professionals amb pensament crític." Així ha començat Montserrat Vendrell, directora de Biocat, el discurs amb què ha donat per inaugurada l'edició 2013-2014 de d·HEALTH Barcelona i en què també ha explicat per què Biocat va decidir apostar per un programa com aquest. "Catalunya, amb 16 hospitals universitaris i una llarga tradició industrial en els sectors farmacèutic i de tecnologies mèdiques, té les bases idònies perquè un programa de desenvolupament del talent innovador com Design Health Barcelona pugui servir de palanca per promoure la competitivitat internacional de les nostres empreses i captar inversions per a nous productes i serveis".

A l'acte, que ha tingut lloc al Mobile World Centre de Plaça Catalunya, també ha intervingut Gabriel Capellà, director de Recerca i Innovació del Departament de Salut de la Generalitat, que ha assegurat que en el seu equip estan molt preocupats per la innovació hospitalària . "És una assignatura pendent que tenim i el nostre objectiu per solucionar aquesta situació és promoure la transferència de coneixement per a transformar les idees en valor afegit, incentivant la innovació en organitzacions sanitàries. Per això el programa Design Health Barcelona ens sembla exemplar".

El moment estel·lar de la inauguració ha estat la conferència impartida per l’emprenedor català de prestigi internacional, Josep Amat, doctor en enginyeria industrial per la Universitat Politècnica de Catalunya i catedràtic d'arquitectura i tecnologia de computadors i robòtica. Amat ha estat un pioner en la innovació en robòtica aplicada a la medicina. Ja a finals dels 90 va crear un control robotitzat per a la guia de la càmera en cirurgia laparoscòpica.

"Catalunya té una gran fortalesa en investigació i en tecnologies mèdiques, tant en diagnòstic com en tractament, cirurgia i rehabilitació. Els avenços tecnològics aporten clares oportunitats d'innovació”, ha explicat Amat durant la seva intervenció en què ha destacat també que hem d'aprofitar el bon moment que estem vivint per emprendre en salut: "tenim professionals de la medicina motivats, suport industrial, interès social i dels inversors". Segons ell, les claus perquè un projecte tingui èxit són "una visió interdisciplinària del problema, una visió industrial, imaginació, rigor, treball i constància."

Durant l'acte ha tingut lloc també la presentació pública de la primera promoció d'alumnes de Design Health Barcelona, composta per 12 joves procedents dels EUA, Alemanya, Itàlia i de l’estat espanyol que, en conjunt, sumen 105 publicacions científiques, 18 premis professionals i 6 patents.

"Poder crear solucions per millorar la medicina del futur és apassionant", ha afirmat Arnau Valls, un dels alumnes. "A la biologia i a la medicina hi ha molts problemes que es poden resoldre amb l'enginyeria" ha dit l'enginyer italià Mattia Bossio. Per a la americana Susan Feitoza, com per a altres companys, el millor de d·HEALTH Barcelona és "l'oportunitat de treballar conjuntament amb dissenyadors, metges i professionals de sectors diferents".

d·HEALTH Barcelona és el primer programa formatiu en biodisseny que s'imparteix al nostre país i respon a una necessitat creixent d'experts capacitats per fomentar la innovació, l'esperit empresarial i el desenvolupament professional en l'àmbit biomèdic. Està inspirat en el programa FutureMed de l'exigent Singularity University i al prestigiós Stanford Biodesign Fellowship que, en els seus dotze anys de funcionament, ha format més de 700 professionals i ha donat lloc a la creació de 26 empreses que, mitjançant les patents creades han aconseguit més de 200 milions de dòlars de capital i 500 llocs de treball. A més, més de 195.000 pacients s'han beneficiat de tecnologies sorgides en el programa. De manera similar, en d·HEALTH Barcelona, les necessitats reals detectades en els tres hospitals que són socis del programa, l'Hospital Clínic, l'Hospital Sant Joan de Déu i l'Institut Guttmann, esdevindran la base per crear noves tecnologies que milloraran la qualitat de l'atenció al pacient .

De setembre del 2013 a maig del 2014, els alumnes aprendran a identificar necessitats clíniques no-cobertes, a dissenyar solucions i a posar en marxa un procés d'innovació sòlid que abasti des de la idea al mercat. El proper dilluns 16 de setembre començarà la primera fase, el bootcamp, un període en què els alumnes conviuran les 24 hores del dia per conèixer-se entre si i on començaran a adquirir els primers coneixements sobre medicina, negocis i enginyeria. A finals d'octubre, els alumnes, dividits en tres equips multidisciplinaris, començaran la seva immersió clínica. Durant dos mesos experimentaran la rutina de l'Hospital Clínic, l'Hospital Sant Joan de Déu i l'Institut Guttmann. Es relacionaran amb metges, infermeres i pacients i coneixeran de primera mà el funcionament d'un gran centre sanitari. L'objectiu serà identificar centenars de problemes no resolts. Més de 70 especialistes internacionals i nacionals seran els encarregats de formar els 12 alumnes de d·HEALTH Barcelona a través d'una sèrie de classes i tallers.

Design Health Barcelona compta amb el suport de companyies líders en el sector farmacèutic com Sanofi, consultores del sector tecnològic com Accenture, d'entitats com el HUBc (Health Universitat de Barcelona Campus) i d’agències públiques com l’AGAUR.

Per a més informació:

Biocat:
Gabinet de premsa • press@moebio.org
Zuberoa Marcos • 686 575 178
Mònica López  • 657 985 544
http://www.moebio.org/media
www.biocat.cat/sala-de-premsa

També ens pots seguir a:
Blog, Twitter, Facebook i LinkedIn

Necessites més informació?

Posa't en contacte amb nosaltres

Escriu-nos
Laura Diéguez
Laura DiéguezCap de Premsa i Continguts(+34) 606 81 63 80ldieguez@biocat.cat
silvia labe 2
Silvia LabéDirectora de Màrqueting, Comunicació i Intel·ligència Competitivaslabe@biocat.cat
Subscriu-te a les nostres newsletters

Totes les novetats de Biocat i del sector de les ciències de la vida i la salut a la teva safata d'entrada.