Pasar al contenido principal

El canvi de model productiu que amb tant èmfasi es pretén assolir suposa introduir la ciència i la tecnologia en tots els àmbits productius i impulsar nous sectors com la biotecnologia i les ciències de la vida. A Boston (Massachusetts, EUA), els empresaris del grup de Harvard van parlar extensament sobre aquest assumpte i van veure que el model americà és bona referència a seguir per al sud d'Europa.

Catalunya pot aspirar a ser una plataforma econòmica en la que la combinació de ciència i tecnologia permeti donar un salt endavant, en línia amb l'aposta de les zones més avançades del planeta. Boston i la seva zona d'influència han assolit un alt grau d'integració entre universitats avançades i un teixit empresarial emprenedor abocat als nous àmbits relacionats amb les anomenades ciències de la vida i la biotecnologia.

Per això el grup d'empresaris catalans que cada any viatja pel món en recerca de referències i contraposicions amb la realitat econòmica catalana per contribuir a la definició d'un model econòmic va anar de nou a Harvard, el nucli educatiu de la comunitat de Boston. Les conclusions de la reunió apunten una resposta afirmativa: Catalunya té elements potencials per ocupar un lloc destacat en una economia en la qual els perfils integren ciència i tecnologia. "Sense abandonar o oblidar les activitats industrials i turístiques clàssiques que han definit amb notable èxit fins avui la realitat econòmica catalana", precisa Pedro Nueno, ànima inspiradora i organitzadora de la jornada i professor de referència al IESE barceloní.

Els empresaris -Pedro Nueno, Ferran Soriano, Jordi Fortuny, AnnaI Birulés, Pere Botet, Jaime Malet, Carlos Robles, Ignacio García Nieto, Gabriel Masfurroll, Joaquim Boixareu, entre d'altres-, van començar la seva reunió amb la Dra. Susan Windham-Bannister, responsable del Massachusetts Life Sciences Center (MLSC). El MLSC és un organisme que té per objectiu impulsar les activitats econòmiques relacionades amb les ciències de la vida, des de la creació d'empreses fins a la formació de treballadors amb habilitats específiques.

Fa un any l'Estat de Massachusetts va posar en marxa un programa de finançament de 1.000 milions de dòlars per invertir durant una dècada, una xifra que es pot multiplicar per vuit una vegada es combina amb la iniciativa privada. Malgrat la seva recent creació, la iniciativa que dirigeix Bannister té ja en marxa 39 projectes. I espera nous impulsos gràcies a la recent decisió de l'Administració Obama de permetre els estudis amb cèl·lules mare. L'èxit d'aquesta iniciativa va despertar les primeres reaccions dels empresaris. Ildefonso García, president de Compact Response i ex degà del Col·legi de Publicistes de Catalunya, es va mostrar "sorprès per la velocitat d'execució d'un pla tan complex en tan sols un any. No són ritmes als que estem acostumats a Catalunya".

Extret de l'article Cuando Barcelona sueña ser Boston (Suplement Dinero de La Vanguardia, 12/7/09).

Tags:
Suscríbete a nuestras newsletters

Toda la actualidad de Biocat y del sector de las ciencias de la vida y la salud en tu badeja de entrada.