Pasar al contenido principal

Fins ara les investigacions per obtenir una vacuna preventiva eficaç contra el VIH han fracassat. Ara, una investigació portada a terme en simis, que es publicarà al proper número de la revista Nature Medicine, obre una via esperançadora a partir d’una estratègia nova: introduir a les cèl·lules musculars de macacos ADN que codifica una molècula tipus anticòs i que és eficaç contra el virus de la immunodeficiència en simis (VIS).

El treball, desenvolupat als Estats Units, ha estat liderat pel Children’s Hospital of Philadelphia de la Universitat de Pennsylvania, el Research Institute at Nationwide Children’s Hospital de Columbus i el New England Primate Research Center de la Universitat de Harvard. La Dra. Eloísa Yuste, que forma part de l’equip IDIBAPS-Hospital Clínic del Dr. Josep Maria Gatell, és una de les firmants de l’estudi, ja que va estar treballant durant més de 6 anys com investigadora de la Universitat de Harvard.

Després d’obtenir bons resultats en ratolins i simis, la investigació que se presenta a Nature Medicine representa un salt significatiu en la seva possible aplicació humana. A l’estudi, es va injectar al múscul de nou macacos un adenovirus (petits virus que traspassen informació genètica), amb informació genètica que codifica per a un anticòs eficaç contra el VIS, és a dir, el virus d’immunodeficiència dels simis. Després de separar els macacos, a cada grup de tres se li va injectar un adenovirus carregat amb ADN necessari per expressar un anticòs diferent eficaç contra el VIS.

A les setmanes següents, es va estudiar l’evolució de l’anticòs al sèrum dels simis i es va comprovar que les seves cèl·lules musculars produïen l’anticòs. Després de quatre setmanes, es va infectar els nou simis immunoprotegits amb una forma comú de VIS. Al cap d’un any, cap d’ells va desenvolupar la malaltia, i fins i tot sis d’ells van evitar la més mínima infecció. Malgrat els interrogants que queden per resoldre, aquests resultats impliquen una nova línia d’investigació que podria introduir la teràpia gènica com alternativa en la lluita contra el virus de la sida.

De moment, es desconeix quin nivell de protecció ofereix aquest assaig de vacunació, sobretot davant la infecció per vies humorals, quan els anticossos circulants en sang podrien tenir dificultats per arribar en concentracions adequades a zones com l’epiteli de la vagina. No obstant, els resultats obtinguts amb vacunes com la del papil·loma humà fan pensar que la producció sostinguda d’anticossos que arriben a la sang també protegiria de la transmissió via sexual.

Suscríbete a nuestras newsletters

Toda la actualidad de Biocat y del sector de las ciencias de la vida y la salud en tu badeja de entrada.