El dia 24 de març es va celebrar al Parc Científic de Barcelona (PCB) la jornada “Construint un nou motor econòmic: estructures funcionals, nivells retributius i oportunitats professionals al sector biotecnològic català", organitzada per CataloniaBio i Adecco.
L’acte va comptar amb una taula rodona on hi van participar professionals procedents tant de l’àmbit biotecnològic català com estatal. Cal destacar l’assistència de Marta Príncep, directora d’Innovació de Biocat; César Castel, director de divisió d’Adecco Espanya; María Aguirre, directora de BioBasque; Belén Gilarranz, de Genoma España; i Raquel Álvarez, d’Asebio. En la taula es van debatre qüestions cabdals per a les empreses biotecnològiques catalanes, com les capacitats necessàries dels professionals a contractar, l’atracció i retenció de talent i les necessitats formatives per les empreses “start-up”.
També es va presentar un informe sobre l’actual panorama salarial de les empreses biotecnològiques catalanes, que durant el 2008 han incrementat un 16% el nombre de treballadors. Entre altres dades, l’estudi apunta que, mentre el sou del director general d’una empresa biotecnològica catalana és de 77.750 euros l’any, a una homòloga suïssa arriba a ser del triple, situant-se entre els 180.000 i 300.000 euros.
Si bé és cert que els suïssos són els que cobren els sous més elevats d’Europa, per la seva tradició dins el sector, a Alemanya i els Estats Units els directors generals cobren bastant més que a Catalunya. El fet que no es pagui el mateix suposa un desavantatge per a les biotecnològiques catalanes a l’hora de contractar directius estrangers, segons va expressar Carlos Buesa, president de CataloniaBio i director general d’Oryzon Genomics.
Per la seva banda, Luis Ruiz, exdirector general d’Advancell, va subratllar que l’informe presentat vol establir una referència retributiva per a les empreses per tal de crear un conveni col•lectiu sectorial. En aquest sentit, Buesa va remarcar que l’estudi de CataloniaBio i Adecco, pioner a l’Estat espanyol sobre aquest tipus de dades, és una prova pilot elaborada a partir d’una mostra de deu empreses catalanes, i que s’ampliarà en un futur a d’altres empreses i bioregions estatals.
Subscríbete a nuestras newsletters
Todas las novedades de Biocat y del sector de las ciencias de la vida y la salud en tu bandeja de entrada.