La recerca científica que es fa a Catalunya s'ha duplicat en quantitat i ha registrat un salt en la qualitat els últims deu anys, segons l'estudi "Anàlisi de tendències en el període 1992-2006" realitzat per Raül Isaac Méndez-Vásquez (Agència d'Avaluació de Tecnologia i Recerca Mèdiques i Universitat Pompeu Fabra), Eduard Suñén-Pinyol (Parc de Recerca Biomèdica de Barcelona) i Jordi Camí (Parc de Recerca Biomèdica de Barcelona i Universitat Pompeu Fabra).
L'informe revela que la producció científica de Catalunya ha passat de 16.516 treballs entre els anys 1992 i 1996 a 34.602 una dècada més tard. Més rellevant és que s'ha realitzat un pas important en la qualitat: un 43% dels treballs signats per investigadors catalans entre el 2002 i el 2006 són en col•laboració amb científics d'altres països, mentre que deu anys abans eren el 30%.
Segons el doctor Jordi Camí, director general del Parc de Recerca Biomèdica de Barcelona (PRBB), la recerca a Catalunya està per sobre de les mitjanes de la resta de l’Estat -aporta gairebé el 25% de la producció científica- i d'Àsia, però per sota de França, Alemanya, el Regne Unit i els Estats Units.
Per sectors, les universitats concentren més de la meitat de la recerca científica (56,5%) -principalment la Universitat de Barcelona (39,6%) i la Universitat Autònoma de Barcelona (28,8%)-, els hospitals el 23,4% i els centres de recerca el 20,1%. Entre els hospitals destaca el Clínic i, entre els centres de biomedicina, el Centre de Regulació Genòmica (CRG) i el laboratori IrsiCaixa.
El rànquing, segons NCR
El rànquing dels projectes de recerca on han participat científics catalans i que han estat citats en publicacions científiques internacionals entre el 1996 i el 2006, procedents de la base de dades National Citation Reports (NCR), són:
Genoma Humà - Roderic Guigó (IMIM-UPF)
Comprendre la ingent quantitat d'informació que conté la genoma humà ha estat possible gràcies a un programari desenvolupat pel bioinformàtic Roderic Guigó i el seu deixeble Josep Francesc Abril a la Universitat Pompeu Fabra i l'Institut Municipal d'Investigació Mèdica.
Expansió de l'univers - Pilar Ruiz-Lapuente (UB)
La mesura de la velocitat a la que s'allunyen estrelles del tipus supernoves ha revelat l'existència de l'energia fosca de l'univers.
Genoma de la mosca - Roderic Guigó (IMIM-UPF)
Un any abans de ser coautors, Guigó i Abril ja van participar en el genoma de la mosca "Drosophila", de la seqüenciació del genoma humà.
Genoma del ratolí - Roderic Guigó (IMIM-UPF)
L'equip de Guigó va crear nous programes de bioinformàtica que el 2002 van facilitar la identificació de gens en el genoma del ratolí.
Càncer de mama - Josep Baselga (Vall d'Hebron)
Un estudi internacional del qual Baselga va ser coautor, publicat el 2001 a "The New England Journal of Medicine", va millorar el tractament de pacients amb càncer de mama.
Malaltia de Crohn - Miquel Gassull (Can Ruti)
Gassull, actualment director científic de l'Institut de Recerca Germans Trias i Pujol, va participar en el descobriment d'un factor de risc genètic de la malaltia de Crohn.
Virus del papil•loma - F. Xavier Bosch (ICO)
El descobriment de que el virus del papil•loma és la causa del càncer de cèrvix, en el que va participar Bosch, ha propiciat els actuals programes de vacunació contra aquest virus.
Genètica de poblacions - Juliol Rozas (UB)
Fregues va presentar el 1999 un programa bioinformàtic per analitzar les diferències en el DNA. El programa ha estat molt utilitzat en diverses disciplines.
Fenòmen magnètic - Josep Nogués (UAB)
Nogués és reconegut internacionalment pel seu treball sobre l'acoblament entre dues fases magnètiques (ferromagnètiques i antiferromagnètiques) i les propietats que se'n deriven.
Angina de pit - Ginés Sanz (Hospital Clínic)
El tractament de l'angina de pit inestable ha millorat arran d'un estudi en què van participar-hi els cardiòlegs G. Sanz i X. Bosch, de l'Hospital Clínic, i R. Lidón, de l'Hospital Vall d'Hebron.
Notícia publicada al diari "La Vanguardia" (27/2/2009).
Subscríbete a nuestras newsletters
Todas las novedades de Biocat y del sector de las ciencias de la vida y la salud en tu bandeja de entrada.