Pasar al contenido principal

Debaeque, Bullnet, Adara o iNova, segons publica el diari “Expansión”, són algunes de les firmes de capital risc privades que inverteixen en empreses biotecnològiques i de tecnologies mèdiques en diferent fase de desenvolupament, uns fons que els experts consideren una possible solució als problemes actuals de l'economia. Precisament, durant la celebració del Fòrum BioRegió, organitzat per Biocat el desembre passat, el director d'Inversions de Caixa Capital Risc, Carles Trenchs, va remarcar a la taula rodona “El finançament de la biotecnologia” que "assolir que les companyies de capital risc mantinguin el seu compromís amb el projecte, permetent la seva consolidació i aconseguint que altres inversors hi confiïn i hi destinin recursos en les següents etapes, és fonamental perquè la inversió en capital risc sigui realment efectiva en les empreses tecnològiques, principalment les de recent creació".

La catalana Debaeque ha trobat el seu nínxol, les pimes tecnològiques. El 2008 va llançar un fons tecnològic de 75 milions d'euros per participar en empreses de ciències de la salut com Oryzon Genomics. Oryzon Genomics és un bon exemple de com pot evolucionar una “spin-off” dins l'emergent sector biotecnològic: el 2008 ha estat el sisè any consecutiu amb benefici net positiu i té més de 80 treballadors en plantilla.

També cal destacar que les societats catalanes gestores de capital risc especialitzades en biotecnologia com Ysios i Active Capital Partners, juntament amb les madrilenyes Cross Road Biotech i Suanfarma, estan gestionant fons per més de 100 milions d'euros per recolzar iniciatives emprenedores en salut.

A l’Estat espanyol hi ha una quinzena de societats inscrites a l'Associació Espanyola d'Entitats de Capital Risc (ASCRI), que gestionen un capital de més de 700 milions d'euros. Segons dades d'aquesta entitat, el volum d'inversió en empreses a les primeres fases de desenvolupament es va situar en 697,8 milions d'euros el primer semestre de 2008, la qual cosa representa un 63% de creixement interanual.

Com a conseqüència de la rendibilitat i el favorable marc fiscal espanyol per al capital risc, amb una exempció de fins el 99% de les plusvàlues, moltes grans fortunes s’han refugiat sota aquest “paraigües”. L’àmbit de la biotecnologia és on han aparegut la major part d'iniciatives dels últims mesos.

Suscríbete a nuestras newsletters

Toda la actualidad de Biocat y del sector de las ciencias de la vida y la salud en tu badeja de entrada.