Pasar al contenido principal

Crear estructures adequades i sostenibles, un canvi substancial en inversió en R+D i educació i un canvi de mentalitat és el que cal per apropar ciència i societat. Aquesta és la principal conclusió de Diàleg recerca-societat: l’aposta per la biomedicina i la biotecnologia, la trobada que aquest dilluns 21 de juliol Biocat ha organitzat en el marc de l’Euroscience Open Forum (ESOF’08). En Joan Guinovart, director de l’Institut de Recerca Biomèdica de Barcelona, i en Xavier Pujol, periodista científic, han conversat de manera distesa tot fent una cervesa mentre analitzaven el present i el futur de la biotecnologia al nostre país moderats per Montserrat Vendrell, directora de Biocat.

Una de les preguntes que ha centrat la trobada, on han assistit empresaris, estudiants, investigadors i periodistes, és per què els ciutadans no parlen de ciència? En Joan Guinovart i en Xavier Pujol pensen que “s’avança poc a poc, hi ha vacil•lació i cal un canvi de mentalitat per part de la societat vers la ciència, fer que els nens experimentin des de petits”. Aquí és on s’ha destacat el paper clau que juguen els professors i també els comunicadors en la pedagogia de la ciència.

Per altra banda, i pel que fa al paper de l’administració, empresa i investigadors, “cal decidir amb quin model volem que se’ns identifiqui i, si volem ser un país de ciència, crear les estructures adequades i sostenibles per a que el model científic perduri. Tot això, amb un canvi substancial en inversió científica”, ha afirmat en Joan Guinovart.

De fet, una de les conclusions a la qual han arribat els dos experts, és que cal el coneixement impacti en el sector econòmic perquè pugui revertir en la societat, “i això vol dir invertir en formació, en recerca, en innovació, en patents,... per aconseguir que els inputs sobre ciència arribin a la població general”, segons en Guinovart.

Els assistents a la trobada de Biocat també han destacat la importància de comptar amb una estratègia que ha de permetre un model de ciència estructurat, que connecti la universitat –origen del coneixement- amb l’empresa i que ajudi a augmentar la presència dels avenços científics en la societat. Però “per haver transferència de coneixement cal que hi hagi conceptes nous i, en aquest sentit, Europa va un pas endarrere respecte als Estats Units”, han assenyalat els dos ponents. En relació a aquest punt, els assistents a la trobada no han dubtat en destacar la concentració d’esforços per a la promoció científica que s’està duent a terme avui dia a Catalunya. La destacable assistència d’aquesta trobada reflecteix si més no l’interès que desperta el tema.

Vídeo



© Barcelona Televisió, Infonit, 21/07/2008

Tags:
Suscríbete a nuestras newsletters

Toda la actualidad de Biocat y del sector de las ciencias de la vida y la salud en tu badeja de entrada.