Pasar al contenido principal

És la trobada mundial del sector, que enguany té lloc a Atlanta (Estats Units) del 18 al 21 de maig.

    Per primera vegada s’intervé en el programa oficial de ponències amb una sessió que presentarà les oportunitats que ofereix el sector i la recerca que s’està duent a terme en genòmica del càncer, àrea on Espanya, i en especial Catalunya, és un referent mundial.

      30 empreses i 14 institucions integren una delegació de més de 90 professionals, de les més nombroses d’aquesta edició, encapçalada pel vicepresident del Govern de la Generalitat de Catalunya, Josep Lluís Carod-Rovira.

      Després de Boston i San Diego, Biocat coordina per tercer any consecutiu i a Atlanta la presència de Catalunya en la fira mundial del sector: la Convenció de la Biotechnology International Organization (BIO), del 18 al 21 de maig. Encapçalada pel vicepresident del Govern de la Generalitat, la delegació catalana està integrada per més de 90 professionals de 30 companyies i 14 institucions. Una de les principals novetats d’aquest any, és que, per primera vegada Espanya ha estat convidada a parlar al programa oficial de conferències de la BIO sobre el model d‘R+D de l’Estat, en concret amb una sessió dedicada a la recerca sobre genòmica del càncer. Catalunya és pionera a l’Estat en aquest camp, i serà una empresa catalana l’encarregada de destacar el paper de la BioRegió en la genòmica mundial.

      Les raons per anar a la BIO són moltes: més de 20.000 líders de la indústria mundial procedents de 70 països europeus i de 48 estats nord americans, més de 6.000 trobades  de negocis, prop de 14.000 reunions de partenariat... “El marc és immillorable per exposar els nostres projectes clau, donar a conèixer les nostres entitats i reunir-nos amb els nostres homòlegs internacionals per a consolidar acords i establir noves aliances, evidenciant així la sòlida posició de la BioRegió en l’escena biomèdica internacional”, afirma en Manel Balcells, president de la Comissió Executiva de Biocat.

      L’interès de la comunitat internacional per la BioRegió és cada cop més, gran gràcies a un ritme de creixement per sobre de la mitjana europea (30%), unes 70 empreses biotecnològiques, i prop de 400 companyies relacionades amb el sector, i un quart lloc en la capacitat d’atraure negoci internacional. En aquest sentit, l’objectiu de la BioRegió en aquesta important convenció és donar a conèixer les oportunitats i potencialitats del sector biotecnològic i biomèdic català actuals, establir col·laboracions i promoure el networking entre la delegació catalana i les procedents d’altres països, així com reunir-los amb representants del món científic català als EUA.

      En aquesta edició en la BIO, la delegació participarà per primera vegada en una sessió dins el programa oficial de conferències. Sota el títol de Genòmica del Càncer a Espanya: Una història d’èxit, el director general de Transferència de Tecnologia i Desenvolupament Empresarial del Ministeri de Ciència i Innovació, Juan José Moreno; la directora científica d’Oryzon, Tamara Maes, i el director de Desenvolupament de Negoci de PharmaMar als EUA, Roberto Weinmann; exposaran quins són els projectes que en aquests moments s’estan duent a terme a Catalunya i a Espanya en recerca i desenvolupament de teràpies contra el càncer.

      En aquest apartat es destacarà la posada en marxa del Laboratori de Seqüenciació Genòmica, una de les grans reivindicacions de la comunitat biomèdica de Catalunya al servei de grans projectes com el que durà a terme el Consorci Internacional del Genoma del Càncer, que tindrà la seva seu espanyola a Barcelona. A més d’Espanya (que estudiarà un tipus de leucèmia), també integren el consorci altres vuit països: Austràlia, Canadà, Xina, França, Índia, Japó i la Gran Bretanya, tots líders en aquesta àrea de recerca.

      A més d’aquesta sessió, la directora general de Biocat, Montserrat Vendrell, intervindrà en la conferència Producción e instal·lacions d’Alta Tecnologia: Com compartir eines entre les biorregions, sobre el projecte europeu del 7º programa marc BioCommon Tools, on participa Biocat amb els seus socis europeus, i sobre les sinergies entre territoris, com per exemple Europa i els EUA, per compartir instal·lacions, solucions i impulsar el creixement del sector.

      Un speaker’s corner i 26 estands

      Cada any la BioRegió ha duplicat el seu espai en la BIO fins arribar als 400 metres quadrats dels 900 metres quadrats del pavelló estatal en aquesta edició. En total són 26 estands individuals per a les empreses inscrites i un espai de 50 metres quadrats per a Biocat a disposició de les 14 entitats relacionades amb la biotecnologia que han volgut estar a la BIO i altres sis empreses que no disposen d’estand.

      Una de les novetats a destacar d’aquest any és un speaker’s corner a disposició de totes les empreses i institucions de la delegació espanyola interessades en fer una presentació de 15 minuts als visitants de la fira. Més de meitat seran catalanes.

      El pavelló espanyol, coordinat per l’ICEX (Institut de Comerç Exterior), segueix el model de l’última edició i està estructurat en biorregions (les de Catalunya, País Basc, Madrid i Andalusia), amb un espai per a empreses i organitzacions que no pertanyen a cap de les comunitats representades.

      Cites amb organismes governamentals i altres clústers de referència

       En el marc de l’aposta de la Generalitat de Catalunya pel sector, i com els dos anys anteriors, la BIO serà l’escenari d’una recepció oficial per a la delegació catalana presidida per Carod-Rovira. També hi seran la viceconsellera d’Afers Exteriors i Cooperació de la Generalitat, Roser Clavell; el delegat del Govern de la Generalitat als EUA, Andrew Davis; el president de la Comissió Executiva de Biocat, Manel Balcells, la directora general, Montserrat Vendrell, i les empreses i institucions de la delegació de Catalunya; així com representants de les delegacions internacionals i investigadors post-doctorals, científics i personalitats de les ciències de la vida que actualment duen a terme la seva activitat professional als EUA.

      Aquesta recepció se suma a l’esmorzar de treball que el vicepresident del  Govern va celebrar la setmana passada amb uns cinquanta representants que viatjaran a la BIO per conèixer de primera mà quines són les seves inquietuds i necessitats i posar en comú els objectius i interessos del sector.

      En els successius dies del congrés tindran lloc trobades amb el Governador de Geòrgia, el Primer Ministre del Quebec, el Primer Ministre d’Ontàrio i representants del Govern d’Andra Pradesh, a l’Índia, així com delegacions de clústers d’altres països de cara a tancar acords amb les institucions i empreses de la BioRegió. És el cas de Canadà, França, Bèlgica, i Israel.

      Està previst que representants dels clústers d’Ontàrio, Quebec i Andra Pradesh, amb qui Biocat manté diversos acords de col·laboració per i impulsar els respectius sectors, facin una visita institucional al pavelló català. A més, està previst un esmorzar de treball dels clústers integrants del CEBR (Consell Europeu de Bioregions), entre ells la BioRegió. 

      Cita prèvia amb empreses a Maryland

      En els dies previs a la BIO (13 al 15 de maig), algunes empreses de la delegació catalana han participat en dues jornades organitzades per l’associació d’estudiants de postgrau de la Universitat Johns Hopkins, Baltimore (Maryland), amb la col·laboració de Biocat i Asebio, per presentar davant organismes governamentals i empreses les oportunitats empresarials de la BioRegió i establir futures possibles col·laboracions.

      La importància d’aquesta trobada radica en el lideratge de la Universitat Johns Hopkins en recerca biotecnològica –al nivell del MIT de Boston- i el seu objectiu d’impulsar les seves col·laboracions internacionals. Algunes de les biotecs estatals, com PalauPharma, Oryzon, Noscira, Sylentis, Vivia Biotech, Esteve o Digna Biotec, han presentat les seves activitats en la jornada BioEspanya: porta d’entrada a Europa, on també han intervingut com a ponents la directora general de Biocat, Montserrat Vendrell, com a representant de la resta d’empreses del sector. En concret, la representació catalana ha despertat un gran interès. En la segona jornada, Biotecnologia marina: un oceà d’oportunitats, PharmaMar ha presentat els seus avenços en el desenvolupament de tractaments contra el càncer a partir d’organismes marins.

      Com a complement a les jornades també han tingut lloc una recepció amb el Governador de Maryland, Martin O’Malley, i visites a parcs científics i centres de recerca de referència com el Center of Marine Biotechnology (COMB), el Medical Campus de la Johns Hopkins i el Hopkins Science and Technology Park, o el National Institute of Health (NIH) –un equivalent al CSIC espanyol. 

      Per a entrevistes contactar amb:
      Montse Daban • Tel. +34 93 310 33 30 • Correu-e: mdaban@biocat.cat

      ¿Necesitas más información?

      Contacta con nuestro equipo

      Contáctanos
      silvia labe 2
      Silvia LabéDirectora de Marketing, Comunicación, e Inteligencia Competitivaslabe@biocat.cat
      Laura Diéguez
      Laura DiéguezResponsable de Prensa y Contenidos(+34) 606 81 63 80ldieguez@biocat.cat
      Suscríbete a nuestras newsletters

      Toda la actualidad de Biocat y del sector de las ciencias de la vida y la salud en tu badeja de entrada.