Pasar al contenido principal
Josep Lluís Sanfeliu i José Antonio Mesa

Josep Lluís Sanfeliu és soci fundador d'Ysios Capital, un fons de capital risc especialitzat en inversió en el sector biomèdic. El seu segon vehicle d'inversió en aquest sector vol arribar als 100 milions.

José Antonio Mesa és el director d'inversions de Caixa Capital Risc, que inverteix en sectors innovadors, entre ells les ciències de la vida. Després de finalitzar el període d'inversió del seu primer vehicle en el sector, ara Caixa Innvierte BioMed II vol seguir impulsant les empreses biotecnològiques a Espanya.


Tant Ysios Capital com Caixa Capital Risc són dos de les 25 entitats d'inversió en ciències de la vida amb què compta actualment la BioRegió de Catalunya. Sovint els seus dos fons, Ysios Capital i Caixa Capital Risc, uneixen esforços per fer créixer, mitjançant inversions de calat, projectes que prometen tenir un gran impacte social. La seva última operació conjunta –juntament amb Johnson and Johnson Innovation– ha estat sobre Aelix Therapeutics, en què han invertit 11,5 milions d'euros. Ha estat la primera bona notícia d'inversió en el sector de la salut a Catalunya en aquest 2016. I prometen que no serà l'última.

 

Minoryx, Sanifit, Oryzon i ara Aelix. El 2015 va ser un bon any d'inversió?

Josep Lluís Sanfeliu: Ha estat el millor any de la biotecnologia per a Catalunya. Només les tres operacions de Minoryx, Oryzon i Aelix Therapeutics a Barcelona superen les dades de tota la inversió privada en biotecnologia el 2014.

José A. Mesa: El 2015 ha estat un any excel·lent, el millor amb diferència. Pot ser que en algun altre any hi hagi hagut una operació molt alta, potser quan PharmaMar va sortir a borsa, però va ser una cosa puntual. En aquest cas hi ha hagut tres operacions de més de 10 milions. El volum de compromís suposa una fita molt important per al sector.

 
Serà freqüent veure aquestes xifres, o majors, aquest any?

Josep Lluís Sanfeliu: Si l'empresa, l'emprenedor i la ciència són bons i la necessitat mèdica és gran, sí. Però també hi haurà altres inversors privats amb quantitats més petites en altres iniciatives emprenedores. Cal pensar que les empreses s'han de crear i també han de poder finançar els seus inicis i el seu creixement amb inversions més petites.

José A. Mesa: Actualment ja hi ha converses i operacions en marxa equivalents. Té molt bona pinta aquest 2016. A més, no es tracta només del volum d'inversió sinó també d'adquisicions de companyies, grans partnerships com el cas de Palobiofarma, ... L'èxit no és només aconseguir una ronda d'inversió. Tot ajuda en el desenvolupament del sector.

 

Les ciències de la salut i de la vida contradiuen el retrat que acaba de fer Ascri del panorama general de les inversions el 2015. El seu informe anual reflecteix que hi ha un major nombre d'inversions (+9%) però un menor volum (-19,5%).

Josep Lluís Sanfeliu: En general hi ha una efervescència de start up tecnològiques i una certa eufòria en la creació d'apps o xarxes socials. Les companyies petites que es dediquen a aquest tipus de tecnologies aixequen un milió d'euros fàcilment d'operadors com business angels. És fàcil que un gran nombre d'inversions siguin en aquest tipus d'empreses, que no requereixen tants diners per fer una prova del seu producte. No obstant això, en ciències de la vida hi ha menys inversions però de major dimensió.

José A. Mesa: A Catalunya les rondes d'inversió són cada vegada més grans, igualant-nos al que succeeix a la resta del món: has d'aconseguir que l'empresa compleixi els objectius que s'esperen d'ella, que no es quedi a mig camí. Cada vegada ho fem millor i cobrim més temps i desenvolupament de l'empresa i això fa que les rondes hagin de ser majors.

 

San Francisco ha acollit recentment la JP Morgan 34th Annual Healthcare Conference, a la qual heu assistit. Què us ha semblat l'esdeveniment?

Josep Lluís Sanfeliu: Va ser possiblement la conferència amb el to més positiu dels últims anys. I és que el 2015 ha estat dels millors anys de sortides a borsa per al sector biotecnològic i de tecnologies mèdiques. A més, hi ha hagut eufòria general pel que fa a la indústria i les seves perspectives.

José A. Mesa: A més, a la JP Morgan es creen moltes oportunitats i es genera valor només pel fet de compartir temps i espai entre els inversors més petits, les grans farmes i els bancs d'inversió.

 

Es calcula que hi va haver 9.000 assistents, des dels 'big ones' fins a actors molt més petits en el sector. Hi ha inquietuds comunes?

Josep Lluís Sanfeliu: Una tendència clara és el corporate venture, és a dir, una major inversió de la indústria i les grans companyies en start-up. És una convivència molt rellevant que ja existeix però que s'està intensificant. Només cal veure les nostres últimes dues operacions, Minoryx i Aelix, que són en col·laboració amb Roche i Johnson and Johnson, respectivament. S'han de gestionar unes regles del joc de transparència i de gestió del conflicte d'interès que pugui sorgir. Però la relació és molt interessant perquè tenim accés al know how de la indústria, la possibilitat de comptar amb un partner gairebé des del principi i que posa a disposició de l'empresa els seus recursos científics, tècnics i de mercat.

José A. Mesa: Exacte, s'ha parlat molt de les farmes, que cada vegada entren més d'hora i busquen fer deals amb les petites per invertir en la companyia, però ja fixant un preu per quedar-se-les: es guarden una opció per tal que el preu d'adquisició d'aquesta innovació sigui sostenible. És per això que les farmes proposen deals que ajuden al finançament de les start-up al costat dels inversors privats, però fixant un preu pel qual –si l'empresa arriba a certes fites de valor– la compren i així els inversors tenen el seu retorn, el projecte continua en mans d'algú que el podrà desenvolupar i les farmes s'asseguren un preu raonable.

 
En quant a temàtica, quines tendències d'inversió s'observen pel 2016?

Josep Lluís Sanfeliu: Veurem oportunitats sortides de la ciència hospitalària i molta activitat en digital health perquè és una tendència enorme a tot el món i Barcelona, ​​essent capital del mòbil, tenint bones empreses de software i bona ciència, pot tenir alguna cosa a dir. I també es manté la inversió en àrees terapèutiques com el càncer o cardiovascular, perquè la necessitat mèdica segueix vigent.

José A. Mesa: Aquí la massa crítica de projectes és petita i si t'enfoques només en una cosa et perds moltes altres. El que intentem és que els excel·lents siguin capaços de demostrar-ho. Però és cert que en el mercat mundial hi ha més gana per invertir en inmunooncologia, malalties rares i antibiòtics.

 
L'ecosistema ha madurat?

Josep Lluís Sanfeliu: L'ecosistema fa anys que existeix, amb els seus tres eixos: acadèmia, indústria puntera i activitat clínica, mèdica i de pacients. Els pacients vénen a tractar-se a Barcelona i els assaigs clínics succeeixen aquí, on també hi ha referents com José BaselgaJordi Gatell o Josep Brugada. El que ha canviat és que recentment els tres eixos han començat a parlar entre ells i a més el capital ha començat a fluir. Així, l'ecosistema, que existia des de fa temps però que potser era una mica estèril, ara està realment viu. La primera dècada va ser de prova i error i aquesta última ja és de regeneració i consolidació.

José A. Mesa: Es parteix sempre de l'excel·lència científica, però això no és nou a Catalunya. El que és nou és l'evolució de les mateixes persones que conformem l'ecosistema, gràcies a l'experiència, la formació de les noves generacions d'emprenedors i inversors o les experiències a l'estranger com les que ha tingut Ysios. Ara hi ha companyies més madures per ensenyar, les noves empreses es formen amb molt més coneixement d'allò que han de fer, com ho han de fer i els recursos que necessiten, i els inversors tenen més confiança.

 
I no falta pedagogia perquè la gent s'atreveixi a invertir en el sector?

José A. Mesa: Al final les grans operacions les fem o Ysios o Caixa Capital Risc o ambdós junts. Si hi hagués més diners a Catalunya per empreses d'aquest tipus potser les rondes serien iguals però amb inversors nacionals. Ara ho estem fent amb internacionals.

Josep Lluís Sanfeliu: Fa falta més gent, més start up, més fons, més gestors, ... Encara hi ha qui no entén que la biotecnologia és una inversió de risc però que si es fa amb visió de portfolio (invertint en deu oportunitats, no en una), amb experts i de forma estructurada pot ser una bona oportunitat. Però clar, això ho diu una entitat: nosaltres. No és bona notícia que siguem l'únic fons a Espanya. Seria genial que hi hagués més gent explicant el mateix que nosaltres.

 

Notícies relacionades:
Suscríbete a nuestras newsletters

Toda la actualidad de Biocat y del sector de las ciencias de la vida y la salud en tu badeja de entrada.