Vés al contingut

Francesc Aránega, soci a Aránega Miravitlles & Suárez

Recomana: Sobre tot no facis mal, de Henry Marsh

En aquest llibre - escollit el millor llibre de l’any pel Financial Times i The Economist, a banda de nombrosos reconeixements – el neurocirurgià britànic Henry Marsh exposa als ulls del món l’essència d’una de les especialitats mèdiques més difícils, delicades i fascinants que existeixen. “Un llibre que em va fascinar i que he regalat en diverses ocasions. Explica en primera persona (amb una barreja captivadora d’honestedat, cruesa, sensibilitat, humanitat, passió i decepció) les dificultats que comporta ser metge i salvar vides, però també haver d’afrontar el pes dels dubtes, les decisions i els errors.” destaca l’advocat Francesc Arànega.

Enriqueta Felip, cap de secció del Servei d’Oncologia Mèdica de l’Hospital Universitari Vall d’Hebron

Recomana: Un Caballero en Moscú, d’Amor Bowles

Un caballero en Moscú ha obtingut nombrosos premis, entre els quals destaca el Llibre de l’any segons The Times i The Sunday Times, a banda de ser-hi durant prop de cinquanta setmanes a les principals llistes d’èxits d’Estats Units i superar el milió d’exemplars venuts. Escrita amb elegància i sentit de l’humor, aquesta novel·la ens parla de la nostra inesgotable capacitat per fer front als infortunis de l’existència. “Una novel·la per passar una bona estona, escrita amb sentit de l’humor que explica com viure al màxim sense importar les circumstàncies. Un cant a la vida, a l’optimisme i a l’amistat amb el rerefons de la història de Rússia del Segle XX” explica l’oncòloga Enriqueta Felip. 

I si us agrada el llibre, des de Biocat també us recomanem que li feu una ullada al trasllat a les pantalles del llibre, disponible a Amazon Prime amb el mateix títol, que també és molt recomanable.

Emma Gasol, sòcia a AdBio Partners

Recomana: “The Paris Review”: Entrevistes

Acantilado ens obsequia amb una cuidada edició en dos volums d’una selecció de les entrevistes publicades a The Paris Review, la llegendària revista literària. “Una exquisita conversa amb aquells autors que han marcat la història de la literatura del nostre temps: EM Forster, Hemingway, Kerouac, Nabokov, Joyce Carol Oates, Sontag, Wolfe, Dorothy Parker... M’agrada que es reivindiqui l’entrevista com a gènere literari propi. A través d’aquests diàlegs aflora l’autoretrat de l’artista i no només del seu taller, sinó també del mestre amb les mans a la massa, la roba tacada, i ens permet tafanejar a gust la seva biblioteca, els seus esborranys, els cendrers,… I també és un manual d’instruccions de l’ofici d’escriure i del gran misteri de l’origen de la inspiració. Per assaborir cada conversa individualment.” destaca la inversora Emma Gasol.

Salvador Illa, president de la Generalitat de Catalunya

Recomana: Ocell de bosc, d’Antoni Puigverd

Un àlbum de records, idees i pensaments, en què l’autor expressa la seva visió del món, a través de textos de formats molt diferents. “En aquesta novel·la, l’Antoni Puigverd aconsegueix una combinació fantàstica d’estils que s’entrellacen amb naturalitat a les pàgines. És un relat íntim i assossegat, en què l’autor transmet la seva visió del món. En els temps convulsos i accelerats que vivim, la mirada serena i profunda sobre la vida que ofereix, resulta més necessària que mai. Novel·les com aquesta et conviden a reflexionar, o potser et recorden, la importància dels valors i els fonaments de les relacions humanes” destaca el President Illa

Andreu Mas-Colell, president del Barcelona Institut of Science and Technology (BIST)

Recomana: Entre el paradís i l’apocalipsi, de Xavier Sala i Martin

Entre el paradís i l'apocalipsi (2025) permet descobrir tot el que cal saber sobre la intel·ligència artificial: des de la creació dels primers ordinadors fins a les conseqüències econòmiques i socials que això comporta. El professor Mas-Colell ens diu “l’'acabo de llegir d'una tirada llarga. Són quasi mil pàgines però és molt amè i entretingut. El que els anglosaxons en diuen “a good read", que a més podeu fer en l'original en català. La història fins avui mateix de la supercomputació i la intel·ligència artificial, explicada amb intel·ligència natural, bona prosa, gràcia i, com el títol indica, amb una visió optimista sobre les possibilitats però realista respecte als reptes i els perills que l'acompanyen.

Marta Parente, CEO a GP Pharm

Recomana: Lean In, de Sheryl Sandberg

Sheryl Sandberg examina les raons per les quals l'avançament de les dones cap als llocs de responsabilitat està estancat, explica les causes profundes i ofereix solucions pràctiques i aplicables per aconseguir que les dones assoleixin el seu màxim potencial. La Marta Parente destaca “Lean In ofereix idees pràctiques sobre la confiança, el creixement professional i la recerca d’equilibri. Els seus consells van més enllà del gènere —són útils per a qualsevol persona que vulgui avançar en la seva trajectòria. Personalment, sovint recordo la seva crida principal a l’acció que és “fer un pas endavant” en tot el que fas: prendre la iniciativa, acceptar reptes i implicar-te plenament tant en l’àmbit professional com en la vida personal.

Jordi Piera, director d’Estratègia de Salut Digital del Servei Català de la Salut

Recomana: Invitació a la sociologia, de Peter L. Berger i traducció de Joan Estruch Gibert

Aquest clàssic de la sociologia moderna ens convida a mirar la realitat quotidiana amb uns altres ulls, revelant la paradoxa d'una societat que simultàniament ens defineix i és definida per nosaltres. En Jordi Piera confessa que "el que més m'impacta d'aquest llibre és la seva dimensió humanística i la metàfora final que utilitza Berger: A diferència de les titelles, nosaltres tenim la possibilitat de deixar de ballar, d'aturar-nos, de mirar cap amunt i de prendre consciència dels mecanismes que ens fan bellugar. Com més ens plantegem les coses, com més pensament crític tinguem, més folgats seran els fils que ens lliguen al titellaire i més lliures serem. Em sembla especialment rellevant, i més en els temps que corren, ja que ens ajuda a entendre com els factors socials condicionen la nostra vida i ens ofereix una perspectiva més democràtica i lliure de prejudicis per entendre el món que ens envolta amb una mirada molt més profunda."

Yolanda Puiggrós, Partner Healthcare & Life Sciences a PwC

Recomana: La mujer invisible, de Caroline Criado Pérez

Guardonat amb el Premi de la Royal Society al millor llibre de ciència de l'any, La dona invisible és un assaig únic i rigorós que exposa, a través d'estadístiques i històries personals recollides per tot el món, com les dades que conformen la societat estan marcades per un biaix masculí. “Els objectes d'ús quotidià no estan dissenyats per les dimensions del cos femení, les polítiques generalistes es decideixen en funció de les necessitats assumides unilateralment pels homes i els medicaments poden tenir una eficàcia diferent en homes i dones. És una obra que identifica nínxols d'oportunitat per a aquells que vulguin innovar contribuint a l'equitat per l'altre 50% de la població mundial, que és femenina”, subratlla Yolanda Puiggrós.

Jaume Raventós, director gerent de l’Hospital del Mar de Barcelona

Recomana: Trencar el silenci, d’Enric Armengou

Basat en la seva àmplia experiència amb joves i les seves famílies, el psiquiatra Enric Armengou explora les causes del suïcidi adolescent i ofereix consells sobre com identificar senyals d'alerta i acompanyar els joves en crisi. 

El Dr. Raventós confessa: “l’Enric és un bon amic, amb qui compartim Patronat a la Fundació Ajut i Esperança, i amb qui he compartit durant anys trajectòria professional i preocupació pel suïcidi, un tema que, malauradament, hem tingut massa vegades molt a prop. Amb un estil rigorós i alhora proper, l'Enric reflexiona sobre el suïcidi en l'adolescència i la joventut, oferint eines pràctiques per entendre'l, detectar-lo, prevenir-lo i acompanyar els qui poden estar-hi pensant. Amb l'ajuda de testimonis i relats reals, comparteix la seva mirada i aprenentatge al voltant d'un tema delicat però imprescindible”.

Carmen Rios, CEO i cofundadora de Doctomatic

10a edició de bestseller de The New York Times que convida a descobrir el que és veritablement essencial i com obtenir els millors resultats. Segons McKeown, la recerca disciplinada del que és essencial no consisteix a fer més en menys temps. Consisteix a invertir de la manera més intel·ligent possible el temps i l'energia per rendir al màxim fent només el que és essencial. És a dir, l'Esencialisme és una actitud emprenedora, agosarada i exitosa. “Aquest llibre me'l va recomanar l'equip de lideratge sènior de Google per a Startups i definitivament m'ha ajudat a millorar en focalitzar-me en allò que és correcte, de quina manera i mesurar millor els temps per a cada acció” explica l’emprenedora Carme Rios.

Marina Rigau, CEO i cofundadora de MiMark

Recomana: L’estiu que la mare va tenir els ulls verds, de Tatiana Tîbuleac

Aquesta història, que s’ha convertit en un clàssic de la literatura europea moderna, és el relat de l’estiu en què mare i fill finalment abaixen les armes, esperonats per l’arribada de l’inevitable i la necessitat de reconciliar-se. És la lectura recomanada per l’emprenedora Marina Rigau, qui la descriu així: “Una història cruel però bella. Una història sobre la transformació de la relació mare-fill que va tenir lloc a l'estiu. Una muntanya russa d'emocions que navega a través de la malaltia mental, la maternitat, la reconciliació, l'amor, el càncer i la mort”.

Josep Santacreu, president de la Cambra de Comerç de Barcelona

Recomana: Enquiridión, d’Epictet

En aquesta obra mestra del pensament estoic, Epictet ens convida a centrar-nos en tractar de controlar només allò que depèn de nosaltres i a acceptar tot allò que vingui de fora. “Aquest manual ens recorda que, en temps incerts, la clau és cultivar l’autodisciplina, la resiliència i el compromís amb les accions del dia a dia. I sobretot, ens inspira a fer petites grans coses que, sumades, poden esdevenir accions realment extraordinàries”, subratlla el Dr. Santacreu.

Raquel Tapia, directora general a Sanofi Spain

Recomana: Més i més forts, d’Arthur Brooks

A Més i més forts, el professor de Harvard Arthur C. Brooks i Oprah Winfrey et conviden a iniciar un viatge cap a una major felicitat, independentment de com de difícils siguin les teves circumstàncies. 

En paraules de Raquel Tapia: "Hi ha vegades que llegeixes un llibre i immediatament t'encantaria conèixer l'autor. Jo, en el meu cas, he tingut la immensa fortuna de conèixer primer l'autor i després anar corrents a comprar el llibre. Va ser a la tardor del 2024 quan vaig tenir la fortuna de ser convidada a un dinar a l'IE al costat del professor Arthur Brooks, un expert en lideratge i felicitat. Segons Brooks, la felicitat completa no existeix, tots podem treballar per ser més feliços cada dia, independentment de les nostres circumstàncies. Els quatre factors que més influeixen en la nostra felicitat són: la família, en el sentit més ampli; l'amistat veritable, no només per xarxes; el treball amb sentit de servei, aconseguir alguna cosa cada dia, independentment del que facis i, finalment, la fe o la creença profunda en una cosa superior. Cadascú de nosaltres decideix cada dia com responem a les nostres emocions. Triar l'actitud de cada dia o davant de qualsevol circumstància és la nostra elecció. Jo, per part meva, després de llegir aquest llibre, m'he proposat treballar en la meva felicitat cada dia i de forma més conscient”.

Alfonso Valencia, director del Departament de Ciències de la Vida al Barcelona Supercomputing Center (BSC)

Recomana: The Master Builder, d’Alfonso Martinez Arias

Què defineix qui som? Fins ara, la resposta biològica han estat els nostres gens. El biòleg Alfonso Martinez Arias es desvia de la tradició popular per fer un argument atrevit: el que ens defineix són les nostres cèl·lules. Una revisió àmplia tant del present com de la història de la vida, The Master Builder proposa un nou paradigma per entendre la biologia, transformant el nostre enfocament sobre d'on venim, què ens modela i cap a on anem - com a individus, espècie i la comunitat de la vida mateixa. 

Un llibre interessantment provocador on l’autor repassa la història de la biologia per situar la cèl·lula com a centre del desenvolupament de la vida i el genoma com a instrument, revertint i - en cert sentit contradient - la corrent actual en què els gens i el genoma semblen ser els actors principals” explica el científic Alfonso Valencia.

Necessites més informació?

Posa't en contacte amb nosaltres

Escriu-nos
Laura Diéguez
Laura DiéguezCap de Premsa i Continguts(+34) 606 81 63 80ldieguez@biocat.cat
silvia labe 2
Silvia LabéDirectora de Màrqueting, Comunicació i Intel·ligència Competitivaslabe@biocat.cat
Subscriu-te a les nostres newsletters

Totes les novetats de Biocat i del sector de les ciències de la vida i la salut a la teva safata d'entrada.