Vés al contingut

El canvi climàtic ja és una realitat, i està costant vides1. Paradoxalment, el sector de les ciències de la vida i la salut, encarregat de protegir i millorar la salut de la població, s'ha convertit en un dels principals responsables de la contaminació global, posant en risc el benestar de les persones. Per dimensionar el seu impacte, el sector salut és responsable del 5,2% de les emissions globals netes de gasos d'efecte hivernacle, més del doble de l'empremta climàtica de la indústria de l'aviació2

Amb tot, cada vegada hi ha més institucions que contribueixen activament a la lluita contra el canvi climàtic, adoptant mesures per reduir la seva petjada de carboni. Un exemple d’aquest compromís son els resultats d’un estudi recent, que revela que el 80% de les organitzacions sanitàries catalanes han implementat mesures d'eficiència energètica, i el 67% utilitzen energies renovables. Pel que fa a l'economia circular, les dades recollides apunten que prop del 80% de les entitats treballen per eliminar el plàstic d'un sol ús i el 56% incorpora material reutilitzable3

Coincidint amb el recent 9è Aniversari de l'Agenda 2030, tornem a presentar -per quart any consecutiu-noves iniciatives en sostenibilitat ambiental, que hem identificat al llarg del darrer any a la BioRegió de Catalunya amb el propòsit de sensibilitzar al sector, així com de visibilitzar les bones pràctiques que estan duent a terme els diferents agents de l’ecosistema.


Principals àmbits de contaminació del sector

Abans però, és important entendre que el sector de les ciències de la vida i la salut té un impacte ambiental complex i multifacètic que abasta, principalment, quatre àmbits: 

  • Consum energètic: Els hospitals i altres instal·lacions sanitàries són grans consumidors d'energia, funcionant ininterrompudament amb equips d'alt consum energètic. Per posar un exemple, els ultracongeladors, son essencials per a la conservació de mostres biològiques i medicaments, però el seu funcionament continu a temperatures extremadament baixes, sovint properes als -80°C, implica un gran consum d'electricitat4.
  • Consum d'aigua: Les instal·lacions sanitàries i científiques utilitzen grans volums d'aigua, des de la higiene i la prevenció d’infeccions, fins l’esterilització i els sistemes de climatització i refrigeració. De fet, hi ha estudis que demostren que el personal sanitari utilitza 10 vegades més aigua que un treballador d'oficina5.
  • Generació de residus: El sector produeix grans quantitats de residus, incloent-hi materials perillosos (químics, biològics i radioactius) i plàstics d'un sol ús. Si ens fixem en els hospitals, un pacient hospitalitzat genera una mitjana de 7 kg de residus sòlids per dia de mitjana6. De la mateixa manera que els laboratoris acaben fent ús de fins a 8 kg de residus biomèdics7 al final del dia.
  • També tenen un fort impactes les emissions creades durant la producció, l'embalatge i el transport dels productes utilitzats en el sector sanitari. Seguint aquest fil, hi ha diverses eines que permeten calcular les emissions produïdes pels processos que es duen a terme als centres sanitaris. La més estesa és l’anomenada ScopeCO2.

Accions de sostenibilitat ambiental a la BioRegió de Catalunya en el darrer any 

Repassem algunes de les accions que han adoptat organitzacions de la BioRegió de Catalunya des del darrer article de sostenibilitat de Biocat, publicat a l’octubre 2023,  per mitigar la seva contaminació en els principals àmbits d’actuació anteriorment citats:

Reducció del consum energètic:

  1. L’Hospital de Viladecans ha començat a aprofitar la geotèrmia per a la climatització del centre sanitari i el subministrament d’aigua calenta, convertint-se en centre pioner en l’ús d’aquesta font d’energia. La geotèrmia utilitza la calor del subsol per generar energia tèrmica i elèctrica. 
  2. El Parc d’Investigació Biomèdica de Barcelona (PRBB) ha fet millores en les instal·lacions que allotgen el seu CPD, com la substitució de les antigues màquines de climatització de gas refrigerant per màquines d’aigua que són molt més sostenibles.
  3. L’IDIBELL ha augmentat la temperatura dels ultracongeladors de -80ºC a -70ºC, per reduir el consum elèctric dels aparells i les seves emissions, alhora que ha canviat 10 congeladors per reduir en 4,2 tones de CO2 a l’any, l’equivalent a gairebé 5 cases familiars. Aquest institut de recerca ha posat en marxa l’IDIBELL Green Team, el grup de treball que té com a objectiu promoure una recerca més respectuosa amb el medi ambient. 
  4. L’Hospital de Barcelona ha posat en marxa el parc de plaques solars per generar energia renovable.
  5. L’Hospital del Mar ha instal·lat les primeres plaques fotovoltaiques situades al nou edifici de l’ampliació del centre, a la coberta de l’edifici B1. En total, s’instal·laran 1600 m2 de plaques fotovoltaiques, la resta d’elles a les cobertes del nou edifici C, el que significarà un total de 475 plaques, amb una producció superior als 250KWp. Aquesta instal·lació reduirà la petjada de carboni de l’hospital en unes 200 tones de CO2 l’any.

Estalvi d'aigua:

  1. La Fundació Salut Empordà ha impulsat 30 accions per reduir el consum d’aigua en el darrer any. Algunes de les accions són la neteja de la façana de l’hospital de Figueres amb aigua regenerada procedent de la depuradora, tancar el reg de zones verdes o reduir la pressió de l’aigua a l’hospital i el sociosanitari. A més, les aixetes s’han canviat per unes que tenen temporitzador, entre d’altres.
  2. La Universitat de Barcelona (UB) va llançar aquest estiu una iniciativa per reduir el consum d’aigua a través de l’aplicació mòbil ‘The Planet App’, un repte gamificat d’estalvi d’aigua amb diferents objectius i premis associats a l’assoliment dels reptes setmanals.
  3. El Consorci Hospitalari de Vic ha posat en funcionament un sistema de recuperació de l'aigua d’Hemodiàlisis, de l’UCI i de les calderes, que permet estalviar al voltant del 25% de l'aigua consumida a l'Hospital Universitari de Vic. 

Disminució de residus:

  1. El Col·legi de Farmacèutics de Barcelona i AstraZeneca han llançat la campanya "Jo t'ajudo a respirar, tu m'ajudes a reciclar" amb l'objectiu de promoure l'ús correcte dels inhaladors i conscienciar la població de reciclar-los al Punt SIGRE, una acció que podria reduir fins a 350 tones de CO2 a l’any. 
  2. L’Hospital Universitari Mollet ha instal·lat un sistema per capturar els gasos anestèsics, convertint-se en el primer centre de Catalunya en instal·lar aquest sistema que elimina qualsevol tipus de residu i redueix la petjada de carboni. Aquesta mateixa entitat ha estat premiada recentment en els IHF Awards 2024 en la categoria d'Atenció sanitària amb baixes emissions de carboni.
  3. L’empresa de packaging farmacèutic MITO ha comprat material informàtic recondicionat. En anys anteriors, van substituir el plàstic PVC pel PET, que es reciclable, i van instal·lar plaques solars per produir energia.
  4. L’Hospital Clínic de Barcelona ha estalviat més de 390.000 bosses de plàstic durant un any gràcies a la utilització del sistema ProTube per a l’obtenció de mostres per al laboratori. A més a més, el centre va compensar la petjada de carboni de l’esdeveniment Clínic Obert a través del Programa Voluntari de Compensació d'Emissions de la Generalitat de Catalunya. Una acció que va permetre acreditar l’esdeveniment amb la certificació B'Greenly, que avalua i certifica la sostenibilitat d'esdeveniments mitjançant criteris estrictes de respecte al medi ambient.
  5. El Consorci Hospitalari de Vic ha posat en marxa el projecte d'economia circular en col·laboració amb la Fundació Trueta, que inclou la reutilització de roba i la substitució d'empapadors de tub pneumàtic per protectors de roba reciclats. 
  6. Roka Furadada ha presentat aquest any ROKA Smart UV® ITM 330, un absorbent UV patentat, encapsulat i fotoadaptatiu, que ofereix una fotoprotecció personalitzada que s'adapta a la intensitat de la radiació solar. Gràcies a l'encapsulació, és més respectuós amb el medi ambient: les càpsules són biocompatibles i impedeixen l'alliberament de l'ITM 330 al medi marí i qualsevol interacció amb ell.
    Altres startups i scaleups que continuen desenvolupant accions de sostenibilitat son Vytrus Biotech, enguany reconeguda amb la medalla Platinum Ecovadis 2024, Integra Therapeutics, qui va rebre recentment la certificació de sostenibilitat oficial de My green lab8 o Sunshineoxygen Healthtech, consultora que assessora a empreses healthtech en temes de sostenibilitat. 
  7. L'empresa de distribució Logaritme ha posat en marxa el lliurament de les comandes en contenidors de plàstic verd reutilitzables. D'aquesta forma, es redueix el cartró a un 75%, limitant-lo només a grans volums. 

Millores en embalatge i logística:

  1. El Parc Científic de Barcelona (PCB) ha posat en marxa aquest any un grup de treball amb la finalitat de coordinar i optimitzar la recepció de comandes de proveïdors que són compartits entre diversos laboratoris. Aquesta iniciativa busca centralitzar els enviaments per evitar que cada laboratori faci les seves comandes de manera independent, cosa que sovint genera duplicitat d’enviaments, un ús ineficient dels recursos i un augment de les emissions associades al transport. Properament publicaran informació al seu web. 
  2. Almirall ha implementat un programa de ‘Compres Sostenibles’ que agrupa diferents iniciatives entre les quals destaquen les auditories a proveïdors clau en matèria de sostenibilitat. A través d'aquestes avaluacions, l’empresa s’assegura que els proveïdors s'alineen amb els seus estàndards en matèria de sostenibilitat.
  3. La unitat de negoci de Diagnostic de Grifols, amb producció a la planta de Parets del Vallès, ha redissenyat l’embalatge de les targetes DG Gel amb la incorporació de materials més respectuosos amb el medi ambient. En concret, el nou envàs inclou cartró 100% reciclat i un vernís més segur i ecològic. A més, l'envàs mostrarà ara el símbol que indica el seu complet reciclatge, així com la matèria prima reciclada que utilitza. 
    Aquesta companyia ha renovat, per tercer any consecutiu, la seva acreditació al Dow Jones Sustainability World Index (DJSI World) i al Dow Jones Sustainability Europe Index (DJSI Europe) per quart any consecutiu. 
  4. L’empresa de packaging farmacèutic MITO assegura que “el sector cosmètic i farmacèutic està adoptant mesures per a una major sostenibilitat en el packaging”. D'una banda, el plàstic en els embalatges promocionals s'està substituint per cartró. D'altra banda, hi ha una transició cap al plàstic PET-R, un material 100% reciclable que incorpora entre un 20% i un 30% de plàstic reciclat, en comptes del PVC, que és no reciclable i contaminant. 

Optimització del transport:

  1. La Fundació Hospital d’Olot ha començat a fer proves pilot de l’aplicació de drons pel lliurament de mostres biològiques, farmacologia i equipaments mèdics entre diferents centres sanitaris, principalment en zones rurals. Una iniciativa que redueix la petjada de carboni en comparació amb el transport via terrestre. 
  2. La política de viatges d’ISGlobal prioritza els viatges amb baixes emissions de carboni, però quan l’única opció és l'avió, es destina un 2% del cost del bitllet d'avió a la plantació d’arbres mitjançant la iniciativa ‘Boscs sostenibles’.  
  3. El Consorci Hospitalari de Vic ha estrenat una flota de nous cotxes (8 elèctrics i 1 híbrid) a disposició dels professionals per als serveis de PADES (atenció a domicili) i de Rehabilitació domiciliària. D’aquesta manera, els vehicles més nous de missatgeria i transport entre centres ja són zero emissions. 

Pel que fa als fons d’inversió especialitzats a Catalunya, Alliath Bioventures i Ship2B Ventures comparteixen l’objectiu de generar un impacte positiu en la societat i el medi ambient. Amb una cartera actual de 29 startups- 6 noves des de juliol de 2023-, la gestora de capital risc ha donat a conèixer en el seu Informe d’Impacte 2024, que ha mobilitzat un total de 29 milions d’euros cap a solucions innovadores en economia circular, solucions per millorar la qualitat de vida de les persones, alleujar el sistema públic sanitari, o solucions que recolzen la preservació dels ecosistemes. Entre les dades més rellevants de l’informe destaquen que el capital invertit ha suposat 3.386 tones de CO2 evitades i  7.500.000 m³ d’aigua estalviats. 

Altres iniciatives que reforcen la consciencia del sector en aquest àmbit i que han estat desenvolupades recentment son: la creació del grup Sustainable Research Catalonia (SuRe-Cat), format per a prop de 20 entitats d’investigació de Catalunya que treballen per aconseguir un ecosistema d’investigació més sostenible, la publicació del manual ‘BIST Sustainability Handbook’, amb dades sobre l'impacte ambiental de la investigació científica, així com consells per mitigar-lo, i l’inici d’un projecte d’R+D per desenvolupar bioplàstics biodegradables, a partir de residus agroalimentaris, que es destinaran a aplicacions de l’àmbit de la salut impulsat per Inteplast, juntament amb Eurecat, VEnvirotech Biotecnology i la Universitat Politècnica de Catalunya (UPC). En aquest context, l'Institut Català de la Salut (ICS), ha aprovat una nova política ambiental amb la qual es compromet a actuar de manera ambientalment sostenible, alineant-se amb els principis de la salut planetària per mitigar els efectes del canvi climàtic.

Biocat: contribuint a la sostenibilitat del sector

Biocat, com a catalitzador de l'ecosistema de ciències de la vida i la salut a Catalunya, també està contribuint a millorar la sostenibilitat de la BioRegió de Catalunya. És així com el nou Pla Estratègic de Biocat 2024-2027 entén la sostenibilitat com un element transversal i fonamental en la visió de futur del sector, reconeixent que la salut del planeta està intrínsecament lligada a la salut de les persones. 

En el marc dels projectes europeus, l’entitat ha participat en el BIOMAN4R2, facilitant la connexió entre pimes de biomanufactura i tecnologia mèdica amb proveïdors de serveis. Aquesta iniciativa busca resoldre necessitats concretes de formació, producció i internacionalització, amb l'objectiu de reforçar la competitivitat de les empreses i fomentar pràctiques més sostenibles en el sector. 

Paral·lelament, l’entitat ha participat activament en el projecte d'Economia Circular del Sector Sanitari. Aquesta iniciativa, liderada pel Club EMAS i recolzada per l'Agència de Residus de Catalunya, representa un pas significatiu cap a la implementació de pràctiques més sostenibles en l'àmbit sanitari. A més, s’ha incrementat notablement la presència de Biocat en esdeveniments centrats en sostenibilitat sectorial. Al febrer de l’any vinent, s’organitzarà una taula rodona sobre aquesta mateixa temàtica durant la presentació de l'Informe de la BioRegió de Catalunya 2024 (17 de febrer), així com la celebració de l’esdeveniment ‘The Sahlgrenska Global Health Hackathon 2024-2025’, que aterrarà a Barcelona el 22 de febrer de 2025, i on la sostenibilitat ambiental serà una de les temàtiques clau.

Amb aquestes iniciatives i d’altres de futures, Biocat vol contribuir a construir un ecosistema de ciències de la vida i salut més conscient i compromès amb la sostenibilitat, demostrant que la innovació en salut i la cura del medi ambient no només són compatibles, sinó que són essencials per al benestar futur de la societat.

Necessites més informació?

Posa't en contacte amb nosaltres

Escriu-nos
Laura Diéguez
Laura DiéguezCap de Premsa i Continguts(+34) 606 81 63 80ldieguez@biocat.cat
silvia labe 2
Silvia LabéDirectora de Màrqueting, Comunicació i Intel·ligència Competitivaslabe@biocat.cat
Subscriu-te a les nostres newsletters

Totes les novetats de Biocat i del sector de les ciències de la vida i la salut a la teva safata d'entrada.