Vés al contingut

Tot i que el 2023 no ha estat un any rècord quant a inversió en startups i scaleups de salut a Catalunya com ho va ser el 2022 degut a tres grans rondes excepcionals, el sector ha continuat creixent amb l'evolució dels indicadors en innovació en salut. Una mostra són les 1.400 empreses i 91 entitats, que donen feina a 264.000 persones –el 6,5% de la població ocupada de Catalunya– i que estan localitzades a Barcelona i la seva àrea metropolitana. Facturen prop de 24.000 milions d'euros i exporten més del 30% dels productes de ciències de la vida i la salut de l'Estat.

"El sector continua creixent i ho demostra l'evolució d'indicadors d'innovació en salut que incloem en l'Informe, de multitud d'iniciatives empresarials i de recerca de tots els agents i, també, de projectes estratègics de país, com el Programa d'adopció d'innovació al Sistema i la Xarxa de Teràpies Avançades i Emergents de Catalunya. Iniciatives que suposaran un impuls per la transformació digital, la millora dels tractaments i la sostenibilitat de l'ecosistema, i el motor de canvi cap a la medicina personalitzada del futur", ha declarat Robert Fabregat, director general de Biocat.

Un sector que representa el 7,9% del PIB de Catalunya 2022 i que rep l'aterratge constant de centres d'innovació internacionals i multinacionals. En els darrers cinc anys han creat 25 nous hubs d'excel·lència, entre els quals destaca AstraZeneca i Alexion que han contribuït a batre rècords el 2023 en atracció d'inversió directa estrangera fins a arribar als 1.025 milions d'euros, i en creació de nous llocs de treball (fins a 1.843).

"L'Informe de la BioRegió de Catalunya d'aquest any constata el pes creixent que el sector de la salut té en l'economia de Catalunya i que és conseqüència del teixit científic de primer nivell que empreses biotecnològiques, centres de recerca públics, companyies dedicades a la salut digital, hospitals i parcs científics fa anys que construïm. Convertir Barcelona i la BioRegió en un dels pols d'innovació en salut més rellevants d'Europa és una de les millors apostes de futur que pot fer Catalunya", ha incidit Fina Lladós, directora general d'Amgen Ibèria.

Recerca puntera a nivell mundial

El 2023, el pipeline clínic també ha continuat creixent. La BioRegió compta amb 54 teràpies impulsades per 7 farmacèutiques i 14 biotecnològiques, i 19 teràpies avançades, impulsades per empreses i entitats de recerca. Aquestes destaquen en una gran varietat d’àrees clíniques, encapçalades per l’oncologia, el sistema nerviós central i la dermatologia. 

Entre les fites més destacables entre les biotecs es troben els resultats positius d’assajos d’Oryzon, Aelix o Peptomyc, l’inici de fase I de Connecta Therapeutics i RemAb Therapeutics, els acords de llicència de Minoryx a Neuraxpharmi de SpliceBio amb Spark Therapeutics (grup Roche) per a una malaltia hereditària de la retina.

En farma, Almirall va iniciar la fase I d'un medicament biològic pel tractament d'autoimmunes, Esteve va començar la comercialització d'un tractament pels símptomes del Parkinson, Ferrer va incorporar dos actius en SNC al seu pipeline, i Grifols va publicar resultats positius de la vacuna per l'Alzheimer en fase II d'una de les companyies del grup. El 2023 també destaca Bimervax, la vacuna d'Hipra per fer front a la COVID-19 (la primera del seu tipus fabricada i dissenyada a Espanya), que l'octubre de 2023 va rebre l'aprovació de l'OMS per a ser utilitzada a tot el món.

“És evident que Barcelona s'està establint com a hub de ciències de la vida a Europa, atraient importants inversions mundials relacionades amb la salut. Ens entusiasma que el nostre centre de R+D contribueixi a la innovació sanitària a l'àrea de Barcelona”, ha destacat Marc Soriano, R&D Project, Portfolio & Partnership Director a Almirall.

Pel que fa als assajos clínics, Catalunya es torna a situar al capdavant del món, ocupant la 8a posició en l'àmbit internacional, on els Estats Units i la Xina encapçalen les dues primeres posicions. A escala europea, Catalunya se situa en 5è lloc, només per darrere de països com França, Espanya, Itàlia i el Regne Unit. En el conjunt de l'Estat, els centres catalans participen en el 88,5% dels assajos actius. Pel que fa a les àrees clíniques, el 34% d'assajos clínics on participen els centres catalans es destinen a oncologia, on Catalunya se situa en quarta posició a Europa i setena en l'àmbit mundial.

"Celebrem la consolidació de l'activitat de la BioRegió, que aconsegueix valorar els esforços generats pel sector biotec per potenciar, entre molts altres aspectes, la innovació, la generació de sinergies publicoprivades i l'atracció i retenció de talent a Catalunya . Aquest treball és essencial per a companyies biofarmacèutiques innovadores com Sanofi, on treballem per oferir solucions terapèutiques innovadores al servei dels pacients, sense oblidar la nostra important contribució socioeconòmica, activitat industrial, inversió en R+D+i i compromís social", ha remarcat Arantxa Catalán, Head of Public Affairs Spain Sanofi.

 

El teixit emprenedor resisteix la retallada de les inversions a escala global

El teixit emprenedor en salut de Catalunya ha aconseguit sumar 220 milions d'euros l'any 2023. Això és un 7,5% menys que el 2021 i un 3,6% menys que el 2020, anys considerats de referència per ser el 2022 un any extraordinari i històric per tres grans operacions: Impress, Mynorix Therapeutics i SpliceBio, que en total van sumar 445 milions d'euros. Per tant, en un any 2023 de retallada dràstica de les inversions a escala global, el teixit català de startups i scaleups de salut s'ha mantingut estable.

El capital risc ha tornat a ser la principal font d'inversió amb 114 milions d'euros (52% del total), inferior a la de l'any anterior degut, principalment, al sentiment de prudència en els entorns financers en tots els mercats internacionals i a la davallada de capital disponible, que ha dificultat la realització de grans operacions d'inversió i, conseqüentment, l'atracció d'inversió internacional. És així com el 2023 a Catalunya, un 58% del total de capital privat ha comptat amb inversió internacional. 

La segona font de finançament han estat els ajuts competitius, que amb 60,8 milions d'euros (27,5%), han assolit la xifra més gran de tota la història i han ajudat a cobrir la caiguda del capital risc. El venture debt, també ha aconseguit la major quantitat registrada amb 28 milions d'euros (13%), seguit del crowdequity (4%) i el mercat borsari (3,5%).

Pel que fa a la tendència d'inversió segons subsector, ha destacat el repunt de les companyies digital health que, amb 63 milions d'euros, s'han apropat al seu màxim històric (64 milions d'euros, 2021), a diferència d'altres mercats internacionals, on la inversió ha caigut. Tot i la davallada, les biotecnològiques s'han erigit l'any 2023 en el principal segment en captació d'inversió amb 110 milions d'euros. Les tecnologies mèdiques, amb 45 milions d'euros, també han recuperat la seva tendència anual del 2020.

“L’Informe de la BioRegió de Catalunya 2023 representa una visió transversal i exhaustiva de l’ecosistema a Catalunya. És una gran eina que convida a la reflexió sobre què ha passat durant el 2023 i ens ajuda a anticipar quins seran els drivers del 2024 al sector de Life Sciences: teràpies avançades i transformació digital”, ha detallat Elena Cuatrecasas, sòcia a Cuatrecasas.

Aquest article repassa només alguns dels indicadors econòmics i d’innovació que inclour l’edició 2023, que enguany ha comptat amb el suport d’Amgen, Almirall,  AstraZeneca, Alira Health, Cuatrecasas, Esteve, Pfizer, Roche i Sanofi, i la col·laboració d’ACCIÓ, CataloniaBio & HealthTech, Farmaindustria i Fenin.

Si vols conèixer totes les conclusions que es desprenen de l’estat del sector (en inversió, actius en recerca, transferència de tecnologia, iniciatives d’ecosistema, entre d’altres) fes-li una lectura a l’Informe i una ullada al vídeo amb els principals indicadors del document i imatges d’alguns dels protagonistes de l’ecosistema. 

Consulta l'Informe de la BioRegió 2023

Necessites més informació?

Posa't en contacte amb nosaltres

Escriu-nos
Laura Diéguez
Laura DiéguezCap de Premsa i Continguts(+34) 606 81 63 80ldieguez@biocat.cat
silvia labe 2
Silvia LabéDirectora de Màrqueting, Comunicació i Intel·ligència Competitivaslabe@biocat.cat
Subscriu-te a les nostres newsletters

Totes les novetats de Biocat i del sector de les ciències de la vida i la salut a la teva safata d'entrada.