El congrés BIO-EUROPE Spring a Barcelona bat rècord en participació i nombre de reunions
Xifra rècord de 3.158 professionals d'empreses biotec i farma de tot el món que s’han aplegat en aquesta conferència internacional, que ha sumat un total de 19.329 reunions de partnering amb més de 2.000 empreses de 59 països diferents.
Fem la vista enrere i repassem tres dies d'interessants taules rodones, debats, oportunitats de col·laboració i noves connexions que han tornat a situar Barcelona i Catalunya a l’epicentre de la innovació en salut mundial.
La primera vegada que BIO-Europe Spring es va celebrar a Barcelona va nevar. “Corria l’any 2010 i la neu va col·lapsar tant la ciutat que va impedir als assistents gaudir d’una nit de networking al Museu Nacional d’Arts de Catalunya”, recorda Claire Macht, portfolio Director d’EBD Europa, en l’acte inaugural. Després de dues edicions més a Barcelona (2013 i 2017), la capital catalana ha tornat a acollir aquesta destacada conferència de la comunitat biofarmacèutica, els dies 18, 19 i 20 de març. En aquest cas, la neu no ha estat la protagonista, sinó una xifra rècord de d’assistents, 3.158 professionals d’empreses biotec i farma de tot el món. En total, s’han realitzat més de 19.000 reunions de partnering per intercanviar idees, engegar negocis i establir col·laboracions.
BIO-Europe Spring 2024 ha estat una oportunitat per projectar internacionalment el sector de les ciències de la vida i la salut de Catalunya. Biocat ha liderat el Comitè Amfitrió local, juntament amb la Generalitat de Catalunya i l’Ajuntament de Barcelona, que ha comptat amb el suport dels inversors especialitzats Asabys Partners, Aliath Bioventures, Invivo Capital, Inveready i Ysios Capital, i de les associacions AseBio i Itemas.
“La representació catalana ha estat notòria amb un total de 90 empreses i entitats representades per més de 150 delegats que han fet networking i reunions per cercar noves inversions, i també, impulsar la projecció internacional de les seves empreses”, ha explicat Robert Fabregat, director general de Biocat.
Grans empreses com Almirall, Novartis o Sanofi han presentat el seu pipeline i àrees de negoci davant dels líders internacionals. Altres com Abilithy Pharma, Peptomyc, Ona Therapeutics i Oryzon Genomics han participant en un programa científic compost per més de cent taules rodones que han comptat amb forta representació catalana. Laura Soucek, directora general de Peptomyc i Marie Eve-Beaulieu, CSO de la mateixa companyia han conversat amb Montserrat Vendrell, partner a Aliath Bioventures sobre els canvis que ha experimentat l’empresa des què l’any 2017 guanyés l’Startup Competition de BIO-Europe Spring. “Hem crescut molt des de llavors, però la nostra ambició continua. Volem desenvolupar un pipeline i escollir el tipus de càncer en què ens centrarem”, ha explicat la CEO de Peptomyc, qui ha compartit una de les claus de l’èxit de la seva trajectòria: “rodejar-nos de gent que ens ha ajudat en temps difícils celebrar cadascun dels èxits, per petits que siguin”.
En el cas d’Ona Therapeutics, la seva directora general, Valerie Vanhooren, ha assenyalat que és fonamental estar alineat amb els inversors de la companyia i establir una relació de confiança. “Si hi ha alguna cosa amb la qual no estàs d’acord, s’ha de dir. I si no s’està arribant als objectius, també. La credibilitat és fonamental per tirar endavant la companyia”, ha assegurat. En aquest punt, l’emprenedora ha aconsellat entrar al web del fons abans d’establir un primer contacte: “conèixer la biografia dels inversors o socis abans d'escriure’ls és fonamental per poder saber si tenen un bon coneixement en ciència”.
Carlos Buesa, director general d’Oryzon Genomics, ha parlat sobre el panorama actual en l’evolució del desenvolupament de negocis empresarial, noves perspectives estratègiques del sector i noves oportunitats de col·laboració que configuren el futur del sector de les ciències de la vida. Pel que fa als fons d’inversió establerts a Catalunya, Clara Campàs, cofundadora i managing partner d’Asabys Partners, ha destacat la consolidació de l’ecosistema dels fons d’inversió especialitats a Catalunya i l’augment de gestores de capital risc estrangeres que inverteixen en empreses catalanes. “Aquesta atracció d’inversió internacional és boníssima pera a les nostres empreses”, ha remarcat, a la vegada que ha recordat la responsabilitat que tenen aquestes companyies de canviar el panorama de la salut i el benestar de la població.
El futur de les teràpies avançades, a debat
No tot ha girat al volant d'empreses i fons d’inversió. El programa científic també ha abordat aspectes clau com l’ús de noves tecnologies com la intel·ligència artificial en la indústria farmacèutica, noves teràpies per a la neurociència, l’atracció, retenció i capacitació del talent del sector a Barcelona, així com la sostenibilitat i la seva reducció de petjada de carboni.
També hi ha hagut temps per parlar de les teràpies avançades. Robert Fabregat ha moderat una taula de debat sobre els reptes i oportunitats de les teràpies avançades, on els ponents Manel Esteller, director de l’Institut de Recerca contra la Leucèmia Josep Carreras, Luis Pareras, fundador i managing partner d’Invivo Partners, Alessandra Magnani, responsable de la Plataforma de Teràpies Avançades i Immunoteràpia de l'Hospital Sant Joan de Déu de Barcelona i Toni Andreu, director d’EATRIS han compartit les seves perspectives sobre com superar l'alt cost d’aquestes teràpies o la necessitat de professionals més especialitzats en la matèria.
Lluis Pareras s’ha mostrat confiat amb el poder d’aquestes teràpies i sobre la revolució que suposarà en la ciència. “Estic segur que el cost de producció es reduirà i la velocitat d’innovació augmentarà”, ha assenyat. Un escenari esperançador per a poder combatre moltes malalties que necessita de la col·laboració publicoprivada pera a poder tirar-ho endavant. És així com Toni Andreu recorda que “investigar es pot fer amb finançament públic, però per a produir es necessita finançament privat”.
Per què aquesta aliança estratègica entre ambdues parts sigui factible, Manel Estaller considera que abans caldrà més finançament públic en transferència de tecnologia, així com a reduir la burocràcia que aquesta comporta. En aquesta línia, i com a exemple de bones pràctiques, Alessandra Magnani ha proposat emmirallar-se a AGORA Group, una associació formada per l’acadèmia i la industria que facilita el lliurament segur i eficaç de nous medicaments de teràpia avançada en el marc de les regulacions pertinents de la UE.
El pavelló de Barcelona - Catalunya atrau milers de visitants
L’ecosistema de ciències de la vida i d’innovació en salut de Catalunya, encapçalat per Biocat, Generalitat i Ajuntament de Barcelona, ha comptat amb un pavelló central propi, on s’ha donat a conèixer les capacitats més rellevants del sector als visitants. “Des de l’arribada del primer BIO-Europe Spring a Barcelona l’any 2010 el sector de ciències de la vida i salut a Catalunya ha crescut i ha madurat molt ràpidament en comparació a altres regions i ecosistemes”, recorda Silvia Labé, directora de Màrqueting, Comunicació i Intel·ligència Competitiva a Biocat. “Tant és així que Barcelona s'ha convertit en un dels pols d'innovació en salut més competitius d'Europa, que destaca en termes de recerca puntera, d’actius científico-tecnològics i de creixement empresarial, raons per les quals l’atracció de fires internacionals d’aquest tipus a Barcelona és constant i va en augment cada any”.
El pavelló ha acollit diverses activitats, com la presentació del projecte europeu INNAXE, conduïda per Montse Daban, directora d'Anàlisi Estratègica i Relacions Internacionals a Biocat i Anaïs Le Corvec, directora del Council of European BioRegions (CEBR), així com l’actuació al piano de Josep Sanfeliu, cofundador i managing partner d’Asabys Partners, qui acompanyat d’Arnaldo de Liso, partner a Catalyst Advisors LP, a l’harmònica, han protagonitzat un dels millors moments de la fira amb la interpretació de grans èxits musicals que han fet ballar i cantar als assistents. El darrer dia, la ciutat de Milà va recollir el testimoni com a representant de la futura seu organitzadora de BIO-Europe Spring, que tindrà lloc del 15-17 de març de 2025.
Torna a recuperar els millors moments d’aquests tres dies apassionats!