L’ecosistema d’innovació en salut de Catalunya reforça el seu posicionament internacional al 4YFN
- El sector de les ciències de la vida i la salut a Catalunya – la BioRegió de Catalunya -es consolida com un referent en el desenvolupament d’eines d’intel·ligència artificial (IA) aplicades a la salut, amb 155 empreses (112 startups i scaleups) i una inversió que representa el 51% del total del finançament aixecat per startups i scaleups de salut de Catalunya l’any 2024 (347 milions d’euros).
- Aquest moment de maduresa de la intel·ligència artificial en salut a Catalunya coincideix amb l’onzena edició del 4YFN, on, per segon any consecutiu, els principals agents que integren l’ecosistema d’innovació en salut de Catalunya estan participant conjuntament amb un pavelló per impulsar la projecció internacional del sector.
- Prop de 85 startups, projectes i entitats de l’àmbit de la salut disposen d'un espai en aquest 4YFN, una xifra rècord que suposa un increment del 20% respecte a l’any anterior. D’aquesta manera el sector de la salut es consolida com un dels més representatius del congrés.
Per segon any consecutiu, els principals agents que integren l’ecosistema d’innovació en salut de Catalunya (entitats, patronals i associacions) participen conjuntament aquests dies al 4YFN per impulsar la projecció internacional del sector. Aquesta col·laboració arriba en un moment clau, en què el congrés reforça el seu compromís amb la salut digital amb un programa oficial dedicat al digital health i un espai d’exhibició exclusiu al Hall 8.0, annex al Mobile World Congress 2025.
El ‘Catalonia Health Innovation Ecosystem Pavilion’ liderat per Biocat i la Fundació TIC Salut Social, compta la col·laboriació de la Generalitat de Catalunya, l’Ajuntament de Barcelona, ACCIÓ, l’Agència de Qualitat i Avaluació Sanitàries de Catalunya (AQuAS), el Servei Català de la Salut (CatSalut), l’Institut Català de la Salut (ICS), la Unió Catalana d’Hospitals (UCH), el Consorci de Salut i Social de Catalunya (CSC), l’Associació Catalana d’Entitats de Salut (ACES), l’Associació Catalana de Recursos Assistencials (ACRA) i la Taula d’Entitats del Tercer Sector Social de Catalunya (M4Social).
A més, com a novetat d’aquesta edició, el pavelló comptarà també amb Barcelona Health Hub, Catalonia.Health i Tech Barcelona, ampliant la representació de tot l’ecosistema d’innovació en salut de Catalunya. Aquesta aliança estratègica reforça el posicionament del sector com un referent internacional en innovació i digitalització sanitària.
Al llarg d’aquests dies, l’espai acollirà més de 20 activitats sobre els reptes de futur del sector, i com es pot aprofitar el gran potencial de les digital health per aconseguir millorar l’atenció sanitària, els diagnòstics i tractaments. Un ampli ventall de taules rodones i sessions amb professionals de la salut, que abordaran temes com la modernització de la gestió dels centres, l’empoderament digital del ciutadà i el nou servei d’innovació social per a les cures, entre d’altres temes.
A més, enguany l’espai disposa de 16 startups de salut digital – quatre més que l’any passat-, disposades presentar les seves solucions innovadores en diferents sessions de pitch i presentar novetats, avenços i darreres fites assolides en el darrer any. Aquestes empreses son: Aimentia, Aurax, BrainFocus, DevsHealth, Doctomatic, Heecap, IOMED, Llamalítica, Loop Diagnostics, MiWEndo Solutions, Point Pressure, Sycai Medical, Tailor Surgery, Tensor Medical, The Smart Lollipop i WIVI Vision.
Durant la roda de premsa celebrada aquest matí, Biocat i la Fundació TIC Salut Social han destacat la importància d'aquest esdeveniment com a plataforma per donar a conèixer les innovacions que estan transformant el sector de la salut a Catalunya i a tot el món.
Prop de 85 startups i entitats de l’àmbit de la salut disposen d'un espai en aquesta edició del 4YFN, una xifra rècord que suposa un increment del 20% respecte a l’any anterior. D’aquesta manera el sector de la salut es consolida com un dels més representatius del congrés.
En paraules de Robert Fabregat, director general de Biocat, “el 4YFN és l’aparador més gran de solucions innovadores en salut digital i posa en relleu la necessitat d’accelerar el desenvolupament i l’adopció de les innovacions més estratègiques i prioritàries per al sistema. Innovacions capaces de transformar-lo, fer-lo més resilient, millorar la salut i el benestar de la població i, alhora, impulsar el progrés social i econòmic del país. Per aconseguir-ho, és imprescindible reforçar la col·laboració entre tots els agents del sector”.
Joan Guanyabens, director general de la Fundació TIC Salut Social, ha destacat: "L'èxit del gran potencial que té l’ecosistema de la salut i el benestar social, i com la col·laboració i treball en xarxa és fonamental per accelerar la transformació del sistema. El programa presentat al 4YFN és un exemple clar de com la tecnologia pot millorar l'atenció sanitària, facilitant una atenció més precisa i personalitzada."
La intel·ligència artificial aplicada a la salut, una aposta estratègica per a Catalunya
Catalunya continua consolidant-se com un referent en el desenvolupament d’eines d’intel·ligència artificial (IA) aplicades a la salut, amb 155 empreses (112 startups i scaleups) operant en aquest sector i una inversió que segueix creixent de manera exponencial.
Segons l'Informe de la BioRegió de Catalunya 2024, les startups i scaleups d'IA en salut han captat el 51% del total del finançament aixecat per les empreses de salut de Catalunya l’any 2024, que ascendeix a 347 milions d’euros. En total, aquestes empreses han obtingut 176,4 milions d'euros en finançament, amb un 95,5% provinent de capital risc.
Aquestes 112 startups i scaleups d’IA en salut representen el 24% de les 470 que hi ha actives a la BioRegió, una xifra que reflecteix un increment del 32% respecte el 2023. D’aquestes, el 57% són empreses de digital health. A més, en aquest període s’ha registrat un creixement del 26% en el nombre d’empreses fundades per dones, consolidant així el lideratge femení en el sector de les ciències de la vida i la salut.
Les empreses d'IA en salut a Catalunya estan impulsant la innovació en àmbits com la medicina personalitzada, la telemedicina, el big data i la imatge mèdica, aplicant solucions tecnològiques que tenen un impacte directe en la millora de l'atenció sanitària. En termes d’àrees terapèutiques, les malalties del sistema nerviós central i l’oncologia són els camps amb més activitat i amb un alt potencial de creixement, destacant-se com a focus d'innovació per les empreses del sector.
Aquesta innovació es tradueix també en l’implantació creixent d’eines d’IA en hospitals i atenció primària, amb un total de 168 eines registrades, el 58% de les quals es troben en fases avançades de desplegament, segons dades de l’Observatori d’IA en Salut, que recull també el mateix Informe. Els hospitals son el principal entorn per a la implementació de solucions d'intel·ligència artificial en aquest sector, amb un 83% dels centres catalans utilitzant-ne, i amb una presència creixent a l'atenció primària, on ja s'hi aplica al 41% dels centres.
En aquest sentit, Sandra García-Armesto, directora de l’AQuAS, ha afegit: “La gran diversitat de solucions digitals que estaran disponibles al mercat farà que la seva avaluació sigui imprescindible per prendre les millors decisions i perquè tinguin l’impacte més beneficiós per la salut de la població. En aquest context, la IA suposa una oportunitat i un repte pels Sistemes de Salut. L’avaluació d’aquestes tecnologies haurà d’afavorir la presa de decisions i l’atenció de les necessitats emergents en l’àmbit de la salut”.
Descripció de les 16 startups de salut digital del pavelló
- Aimentia: startup digital health especialitzada en l'aplicació de la intel·ligència artificial a la salut mental. El seu objectiu és millorar l'accés i la qualitat dels tractaments psicològics i psiquiàtrics mitjançant solucions tecnològiques que ofereixin als professionals eines per a diagnòstics més precisos i personalitzats.
- Aurax: companyia ha creat el SISON, un dispositiu de control innovador i únic que s'instal·la a la boca i permet controlar una gran varietat de dispositius sense necessitat d'utilitzar les mans, mitjançant connectivitat Bluetooth.
- BrainFocus: aquesta digital health desenvolupa solucions de programari per ajudar els neuròlegs a tractar millor els pacients amb epilèpsia resistent als medicaments (ERD), una afecció que afecta 15 milions de persones a tot el món.
- DevsHealth: empresa deeptech dedicada a millorar el desenvolupament de medicaments per tractar malalties infeccioses amb el propòsit d’accelerar el procés de creació de medicaments antiinfectius, reduint el temps, els costos i els riscos associats.
- Doctomatic: digital health que utilitza intel·ligència artificial per transformar fotos de resultats de dispositius mèdics com pulsioxímetres, tensiòmetres o termòmetres digitals en dades d’utilitat que els professionals sanitaris poden consultar en un panell. Si algun valor és fora del rang normal, el sistema envia una alerta perquè es pugui actuar ràpidament.
- Heecap: empresa que desenvolupa un dispositiu mèdic per millorar la capacitat respiratòria dels pacients que utilitzen ventilació mecànica a les unitats de cures intensives.
- IOMED: empresa digital que facilita l'accés i l'intercanvi segur de dades sanitàries entre usuaris i titulars de dades dins del marc legal de la Unió Europea. La seva plataforma basada en intel·ligència artificial habilita espais de dades per al processament i ús secundari de dades clíniques de manera complidora i segura.
- Llamalítica: digital health que integra una plataforma utilitza intel·ligència artificial generativa per millorar la gestió de la informació mèdica, simplificant tasques administratives i alliberant temps tant per als metges com per als pacients.
- Loop Diagnostics: startup de tecnologia mèdica que desenvolupa diagnòstics ràpids i precisos per a infeccions bacterianes en sang, amb un enfocament particular en la detecció precoç de la sèpsia.
- MiWEndo Solutions: empresa de tecnologia mèdica dedicada a millorar la detecció precoç del càncer colorectal, una de les principals causes de mort per càncer a nivell mundial.
- Point Pressure: empresa tecmed que està desenvolupant un dispositiu portàtil per millorar el moviment dels membres inferiors en persones amb diagnòstics de patologies o lesions del sistema nerviós central.
- Sycai Medical: empresa innovadora que ha desenvolupat un software per al diagnòstic precoç del càncer abdominal, amb un enfocament especial en els càncers de pàncrees, fetge i ronyó.
- Tailor Surgery: empresa tecmed que dissenya i comercialitza solucions de cirurgia digital per a traumatologia, incloent guies quirúrgiques personalitzades i impreses en 3D, així com implants i pròtesis de titani a mida.
- Tensor Medical: digital health que desenvolupa biomarcadors d’imatge radiològica basats en intel·ligència artificial per al diagnòstic i la monitorització de malalties neurodegeneratives.
- The Smart Lollipop: dispositiu mèdic basat en un caramel intel·ligent pel diagnòstic de malalties a través d'una mostra de saliva. La piruleta recopila la mostra i la neteja d’impureses per realitzar tests de diagnòstic o seguiment de patologies.
- WIVI Vision: digital health que ha desenvolupat una solució capaç d’avaluar i entrenar les habilitats visuals de cada pacient, redefinint completament l’enfocament cap al benestar visual.