Vés al contingut

Biocat, en la seva aposta per l’equitat de gènere en recerca i innovació en salut, ha anunciat la signatura de la Carta Hipàtia d’Alexandria i la seva adhesió a la Comunitat d’Hipàtia. Aquest grup de treball, representat per 19 centres de recerca en salut de Catalunya i en què també hi participa l’AQuAS, treballa en diversos aspectes per avançar en els compromisos de la Carta Hipàtia d’Alexandria. 

La Carta és un document on consten els dotze punts principals per revertir la situació de desigualtat de gènere en recerca i innovació en salut a Catalunya, com la desigualtat salarial, l’eliminació d’obstacles que suposin un problema per accedir a una carrera professional estable després del doctorat, la millora dels contractes laborals o la promoció de canvis en la cultura organitzativa i l’estructura professional. 

La primera edició de la Cimera de Gènere dels centres de recerca en salut de Catalunya va tenir lloc l’any 2019 a Girona, on es va acollir la creació de la Comunitat de Pràctica Hipàtia i la signatura, per part de les direccions dels centres assistents, de la Carta Hipàtia d’Alexandria. La segona edició de la Cimera de Gènere es va celebrar al novembre de 2022 a Barcelona. Robert Fabregat, director general de Biocat, va participar en ambdues edicions. 
 


II Cimera de Gènere celebrada a Barcelona al novembre de 2022. Robert Fabregat, director general de Biocat, hi va participar.

 

“Biocat se suma a la Comunitat d’Hipàtia amb l’objectiu de millorar la qualitat del coneixement produït en benefici de tota la població i per incorporar la perspectiva de gènere en la recerca i la innovació en salut”, afirma el director general de Biocat. Si bé continua existint la tisora de gènere, els esforços dels centres s’han traduït en una lleugera millora en la situació de desigualtat dels equips i dels lideratges.
 


Font: AQuAS
 

Properes passes per avançar en els compromisos d’Hipàtia

Recentment, la Comunitat d’Hipàtia ha creat i publicat l’Eina per integrar la perspectiva de gènere i sexe en els continguts de recerca amb l’objectiu de guiar a les persones investigadores a l’hora de considerar la incorporació del sexe i/o el gènere en estudis de ciència bàsica, clínica, de serveis sanitaris i de salut pública. L’Eina conté una llista de preguntes i subpreguntes que aborden la integració del sexe i el gènere en la recerca, amb aspectes concrets i exemples sobre com incorporar-los en la recerca.
 


 

La Comunitat de Pràctica també està immersa en la creació d’una guia de comunicació inclusiva per al món de la recerca i en el programa Train the trainers. Aquest programa està enfocat a formar personal dinamitzador voluntari en biaix inconscient per tal que pugui impartir formacions a les persones de la seva pròpia institució.

 

Dia Internacional de la Dona i la Nena en la Ciència

Biocat ha escollit aquesta setmana per anunciar la seva participació a la Comunitat Hipàtia coincidint amb el Dia Internacional de la Dona i la Nena en la Ciència, que se celebra cada any el dia 11 de febrer, i que té el propòsit de visibilitzar i revaloritzar el treball de les dones investigadores a tot el món i fomentar la vocació científica a les nenes.

En l’àmbit de la recerca a Catalunya, la dificultat topa amb una manca de paritat a mesura que avança la carrera investigadora que repercuteix en una estructura professional masculinitzada en els centres de recerca i universitats catalanes, dificultats per a obtenir recursos de prestigi i manca de reconeixements. 

En l’àmbit de l’emprenedoria, més del 30% de les startups de salut catalanes compten amb dones en els seus equips fundadors o directius, una xifra que, tot i ser baixa, s’incrementa respecte anys anteriors. Per subsectors, el biotec és on més dones directives trobem, per darrera del tecmed i digital health.
 


Font: Biocat 
 

Coneix l’experiència de quatre emprenedores de la BioRegió de Catalunya sobre:

 

Subscriu-te a les nostres newsletters

Totes les novetats de Biocat i del sector de les ciències de la vida i la salut a la teva safata d'entrada.