Vés al contingut

Una delegació catalana, encapçalada per Biocat, ha participat en una missió a Boston (Massachusetts) per enfortir els llaços d'innovació en l'àmbit de les ciències de la vida entre Catalunya i aquesta regió capdavantera en innovació en salut dels Estats Units. Durant la visita, que va tenir lloc la darrera setmana de setembre, la delegació va participar activament en el ‘World Medical Innovation Forum’, el principal esdeveniment a l’ecosistema innovador de Boston, el principal hub biotech del món, que explora any rere any els enfocaments més transformadors i innovadors en salut, fent èmfasi principalment en la sostenibilitat, l’envelliment i la biologia darrere de les principals malalties.

La missió va comptar amb la participació de representants de 12 institucions clau de la BioRegió, membres de la Xarxa de Teràpies Avançades de Catalunya, com l'Institut de Recerca Germans Trias i Pujol, l'Institut de Recerca de l'Hospital de la Santa Creu i Sant Pau (IR Sant Pau), l'Institut de Bioenginyeria de Catalunya (IBEC), el Centre Tecnològic Leitat, el Barcelona Institute of Science and Technology (BIST) i les empreses MIMARK, Reig Jofre i Farmahispania, liderades per Biocat i els Departaments d'Exteriors i de Salut de la Generalitat de Catalunya. La catalana va ser la delegació internacional més nombrosa amb presència al ‘World Medical Innovation Forum’ (WMIF). Robert Fabregat, director general de Biocat, i Montse Daban, directora d'Anàlisi Estratègica i Relacions Internacionals de la mateixa entitat, van assistir en representació de l’organització.

Respecte al WMIF, la delegació va destacar l’elevadíssim nivell dels 2000 participants: executius C-Level i CEOs de farmacèutiques i empreses biotec, líders de les institucions de recerca i assistencials de Massachussetts, i socis d’arreu dels EUA, Europa i Àsia. Destaca del contingut dos temes principals: l’anàlisi dels 10 reptes que han de guiar la innovació en salut en els propers anys, i el funcionament de l’agència federal dels EUA ARPA-H, que finança recerca en salut de frontera on altres fons no arriben, amb un model moonshot basat en reptes, accelerant les solucions per a un món ple de reptes en salut.

Altres moments destacats de la missió van ser les reunions amb el Massachusetts General Brigham MESH Incubator, on la delegació catalana va poder conèixer de primera mà el seu innovador model d'incubació integrat en un sistema hospitalari, i la visita a Novartis Institutes for BioMedical Research a Cambridge. En aquesta trobada la delegació va conèixer l’estratègia darrere la recerca que es realitza a aquest hub de Novartis i es van tractar futures línies de col·laboració amb Catalunya en recerca clínica, assajos clínics i la transferència de coneixement entre la Xarxa de Teràpies Avançades de Catalunya i Novartis USA, que presideix el català Víctor Bultó. L’objectiu compartit és el desenvolupament de noves teràpies i accelerar la seva arribada als i les pacients.

Per aprofundir en el coneixement de l’ecosistema i començar a travar col·laboracions amb la BioRegió, Biocat va organitzar, amb el suport de la Delegació del Govern de la Generalitat als EUA, un sopar de networking amb investigadors i professionals sectorials catalans residents a l’àrea. Una trobada valorada com a molt profitosa per tots els assistents, que va servir alhora per actualitzar el coneixement sobre les capacitats de Catalunya en innovació en salut, i per disseminar noves iniciatives transversal com la Xarxa de Teràpies Avançades de Catalunya.

Per a Robert Fabregat, director general de Biocat: "aquesta missió ha estat un èxit i una oportunitat única per mostrar el potencial de la BioRegió de Catalunya i establir connexions que poden impulsar projectes d'alt impacte en el futur." 

Biocat i la resta de participants de la missió ja treballen per convertir les idees sorgides durant la visita en projectes concrets que enforteixin la posició de Catalunya com a hub d'innovació en salut a nivell internacional. La missió, de prop d'una setmana de duració i de caire tècnic-científic, ha estat organitzada per Biocat, juntament amb els Departaments d'Acció Exterior i de la UE, Salut i Recerca i Universitats.

Subscriu-te a les nostres newsletters

Totes les novetats de Biocat i del sector de les ciències de la vida i la salut a la teva safata d'entrada.