Vés al contingut

El grup de treball impulsor del Hub de Teràpies Avançades i Emergents de Catalunya, coordinat per Biocat, ha presentat el pla d’Acció davant de 150 professionals del sector que s’han congregat al Departament de Salut. La presentació ha comptat amb la participació dels consellers d’Empresa i Treball, Roger Torrent, i de Salut, Manel Balcells, que han destacat la importància estratègica de potenciar el sector de les teràpies avançades i emergents.

En la seva intervenció, el conseller d'Empresa i Treball, Roger Torrent i Ramió, ha subratllat que el del Hub de Teràpies Avançades és "un projecte esperat i innovador que  ens permet fer un nou salt endavant a l’hora de liderar aquest àmbit al sud d’Europa". De fet, com a mostra del potencial d'aquest nínxol, Torrent ha subratllat que les empreses es dediquen a aquesta especialitat "no només han elevat la facturació i la creació d'ocupació especialitzada a Catalunya, sinó que també han experimentat un creixement impressionant en inversions, passant de pràcticament zero a 250 milions d'euros entre 2006 i 2022".

Durant l'acte, el conseller de Salut, Manel Balcells i Díaz, ha destacat el valor afegit que aportarà aquest Hub: "És un gran aposta de país industrial i d’innovació que ens ha de donar valor: ens dona llocs de treball de valor afegit, riquesa, i, sobretot, ens permet apostar per la millora dels pacients i també contribuir a la millora de malalties a nivell global. És una gran aposta".

Robert Fabregat i Fuentes, director general de Biocat i coordinador del Hub, ha exposat les accions que es tiraran endavant per impulsar i potenciar l’ecosistema de teràpies avançades i emergents existent a Catalunya, que s’emmarquen sota cinc àmbits, i on Biocat desenvoluparà un paper destacat:

  1. Formació i talent. Es fomentaran eines de formació i retenció de perfils tècnics especialitzats que puguin treballar al llarg de tota la cadena de valor. 
     
  2. Transferència de tecnologia i coneixement. S’assessorarà en matèries com la regulació i la biomanufactura a investigadors/es i emprenedors/es perquè incorporin aquest punt de vista i coneixement des de l’inici dels seus processos, facilitant així la transferència a l’entorn clínic i a un posterior accés al Sistema i als pacients. 
    En aquest punt, Biocat impulsarà un programa d’acceleració que incorpori de forma específica l’acompanyament de projectes especialitzats en teràpies avançades i emergents amb l’objectiu de fomentar l’acceleració dels projectes o startups de nova creació. 
     
  3. Escalat i producció. Es crearà un espai de trobada, anomenat Observatori de Teràpies Avançades i Emergents de Catalunya, coordinat per Biocat on es posin les bases per impulsar models de col·laboració i instruments de finançament entre el sector públic i privat per afavorir el creixement de tots els agents implicats en la producció de les teràpies avançades i emergents a Catalunya. 
     
  4. Interacció amb el Sistema de Salut. Es transferirà el coneixement de noves teràpies i tractaments al Sistema de Salut perquè pugui adoptar-les i garantir-ne l’arribada universal i equitativa a la societat. 
     
  5. Relació amb l’ecosistema. Es crearà un punt comú per aglutinar totes les iniciatives, projectes i capacitats disponibles a la BioRegió de Catalunya amb l’objectiu que es pugui tenir de forma unificada totes les oportunitats, connectant interessos i necessitats dels diferents agents implicats. Biocat serà l’encarregat d’impulsar la creació d’aquesta xarxa, anomenada Xarxa de Teràpies Avançades i Emergents de Catalunya, per tal de potenciar les relacions entre tots els agents que podrà servir com a base per establir aliances i col·laboracions.

El director de Biocat ha aclarit que “es posarà un especial focus en dinamitzar i impulsar el desenvolupament clínic, escalat, producció i adopció d’aquelles teràpies que millorin potencialment la salut i el benestar, democratitzant-ne l’accés a la població, i contribuint així al creixement i progrés social i econòmic del país”.

El Hub de Teràpies Avançades i Emergents de Catalunya és un projecte que el Govern va encarregar a Biocat per potenciar l’ecosistema de teràpies avançades i emergents a Catalunya amb l’objectiu de garantir l’accés dels pacients a solucions terapèutiques i incrementar el nombre d’assaigs clínics en aquest àmbit. La iniciativa també fomentarà el desenvolupament industrial i incrementarà l’impacte econòmic i social d’un sector estratègic, d’alt valor afegit.

A més, la iniciativa comptarà amb el Centre de Teràpies Avançades i Emergents de Catalunya (CTAEC) que esdevindrà una nova infraestructura disponible a l’ecosistema per potenciar la connexió entre la generació d’aquestes tecnologies en el marc dels sistemes públics de salut i d’R+I, i el desenvolupament industrial i comercialització posterior per part del sector privat.


Una oportunitat per a Catalunya

Catalunya disposa d’un dels ecosistemes en ciències de la vida i de la salut més dinàmics i actius d’Europa, tal com ho certifiquen les dades publicades a l’Informe de la BioRegió de Catalunya 2022 elaborat per Biocat. Té un nivell científic en teràpies avançades i bioenginyeria molt elevat, així com un teixit clínic i hospitalari de primer nivell, amb un gran potencial investigador d’execució d’assaigs clínics innovadors. Alhora, acull un ecosistema d’empreses emergents i inversors en biotecnologia en creixement exponencial i altament competitiu. 

Un escenari que facilita l’aposta clara per posicionar Catalunya en un dels hubs europeus líder en aquest àmbit, que ha captat l’interès de la comunitat internacional per l’impacte positiu que s’espera amb el desplegament d’aquest sector.

Consulta el document
Subscriu-te a les nostres newsletters

Totes les novetats de Biocat i del sector de les ciències de la vida i la salut a la teva safata d'entrada.