Vés al contingut

Avui, 10 de juny, Biocat ha presentat la Xarxa de Teràpies Avançades de Catalunya, una iniciativa coordinada per l’entitat per promoure la investigació i desenvolupament d’aquests medicaments, generant un impacte econòmic i social a Catalunya. L'objectiu és accelerar l’arribada d’aquestes teràpies als pacients i projectar la BioRegió de Catalunya com un hub de referència en teràpies avançades a nivell internacional.

L'acte ha reunit a més d’un centenar de representants de diferents agents implicats en teràpies avançades a Catalunya: startups i scaleups, centres de producció, fons d’inversió, hospitals, universitats i centres de recerca, empreses i el propi Sistema de Salut. Un total de 45 empreses i entitats ja s’han adherit a la Xarxa.

imatge-hub-ta.pngEmpreses i entitats catalanes adherides a la Xarxa de Teràpies Avançades de Catalunya el dia de la presentació de la iniciativa.

El Govern de Catalunya va encarregar a Biocat l'any 2022 identificar i alinear els agents de la BioRegió, públics i privats, per tal de garantir tota la cadena de valor necessària per al desenvolupament d’aquestes tecnologies, des de la seva generació fins a l’accés al mercat i al sistema de salut. La iniciativa també fomentarà el desenvolupament industrial i incrementarà l’impacte econòmic i social d’un sector estratègic, d’alt valor afegit.
 

Catalunya, al capdavant de les teràpies avançades

Durant la presentació, s'han destacat diverses dades que avalen el pes i l'impacte de Catalunya en el camp de les teràpies avançades. El territori lidera el rànquing estatal en publicacions científiques (2.195, 38% del total) i, a nivell europeu i internacional, Catalunya és referent en la participació d’assajos clínics en teràpies avançades, situant-se en la cinquena posició a Europa i la vuitena al món. De la mateixa manera que ha estat la comunitat autònoma que més finançament ha rebut (el 64% del total) de la convocatòria CERTERA, demostrant el lideratge de Catalunya en el desenvolupament de teràpies avançades a Espanya.

 

Reptes per endavant

Tot i que els indicadors demostren la potencialitat de l’ecosistema en teràpies avançades, alhora cal abordar alguns reptes per millorar tota la cadena de valor en el desenvolupament de les teràpies avançades: la formació i retenció de talent en aquest camp, la transferència de tecnologia i l’acceleració de projectes i empreses, l’escalat i l’accés al mercat d’aquest tipus de medicaments, la relació amb el Sistema de Salut i la col·laboració publicoprivada.

 

Properes accions: creació de grups de treball i llançament de projectes 

Per abordar aquestes desafiaments, Biocat coordinarà el projecte i posarà en marxa diferents iniciatives per complir amb els objectius de la Xarxa. S’organitzaran assemblees bianuals per facilitar la comunicació i la cooperació entre els diferents membres de la Xarxa i es crearan grups de treball específics per treballar en alguns dels reptes anteriorment citats (talent, escalat i models de col·laboració publicoprivada i relació amb el Sistema de Salut i accés a la ciutadania). 

A més a més, dins del marc de la Xarxa, també es desenvoluparan projectes concrets, com un programa d’acceleració per a empreses i projectes en teràpies avançades ​de tres anys de durada, el Programa de teràpies avançades i emergents en salut de Catalunya coordinat pel Banc de Sang i Teixits (BST) i una pàgina web d’accés exclusiu pels membres de la Xarxa on es podrà recopilar la informació referent als grups de treball i també conèixer en què està treballant o quins serveis ofereix cada entitat. Biocat també actuarà com agent connector per identificar oportunitats i iniciatives estratègiques en convocatòries públiques estatals i europees

Subscriu-te a les nostres newsletters

Totes les novetats de Biocat i del sector de les ciències de la vida i la salut a la teva safata d'entrada.