El projecte PRECISEU, coordinat per Biocat, arrenca a Barcelona per impulsar la medicina personalitzada i les teràpies avançades a Europa
La iniciativa compta amb la participació de 25 socis, on Catalunya destaca com la regió amb més participants, amb Biocat com a coordinador, a més del Departament de Salut, ACCIÓ, el Barcelona Supercomputing Center – Centre Nacional de Supercomputació, i AstraZeneca.
Barcelona ha acollit el tret de sortida de PRECISEU, el gran projecte en medicina personalitzada del Programa Horitzó Europa de la Comissió Europea, que busca crear un ecosistema interregional en un àmbit de la medicina personalitzada i les teràpies avançades.
La iniciativa compta amb la participació de 25 socis de 12 regions europees de 10 estats membres, així com d'Ucraïna, un país associat al Programa Horitzó Europa. Catalunya destaca com la regió amb més socis, amb Biocat com a coordinador, a més del Departament de Salut, ACCIÓ, el Barcelona Supercomputing Center – Centre Nacional de Supercomputació, i AstraZeneca.
Dotat amb prop de 23 milions d'euros, aquest macroprojecte ha estat un dels cinc projectes guanyadors de l’exigent convocatòria Regional Innovation Valleys (RIV) d’ecosistemes europeus d’innovació, i l’única en aquesta temàtica.
A llarg de les tres jornades, una cinquantena de representants dels 25 socis de PRECISEU han acabat de definir i acordar totes les activitats del treball de la iniciativa, que s’allargarà fins el 30 de juny de 2029. En el marc d’aquesta trobada interna, s’ha inclòs en l’agenda la presentació pública, que s’ha celebrat al Palau de la Generalitat, i que ha reunit autoritats i més d’un centenar de professionals del sector i representants dels socis de PRECISEU, marcant l'inici d’un dels projectes europeus més ambiciosos en aquest àmbit.
El president de la Generalitat de Catalunya, Pere Aragonès, juntament amb el conseller de Salut, Manel Balcells, han assistit a l’acte, així com a d’altres autoritats destacades. En paraules del cap de l’Executiu en funcions, projectes com aquest són “el millor exemple de per què invertir en ciència és la millor manera de millorar la vida de les persones”, ja que “la ciència, per damunt de tot, és una eina al servei de les persones.”
Pere Aragonès ha celebrat que Catalunya lideri un projecte capdavanter a nivell mundial “que contribuirà a accelerar de forma decisiva la implantació de la medicina personalitzada a nivell europeu” i creu que el futur de la medicina està en “l'adaptació dels tractaments a cada persona, a cadascú de nosaltres en funció de les nostres necessitats”, ha reblat.
El president ha clos la seva intervenció agraint a tothom, i molt especialment a Biocat, qui ha fet possible “situar Catalunya al capdavant de la recerca i la ciència de la vida i la salut i per fer possible que liderem un projecte europeu tan transcendent com el PRECISEU”. Per la seva banda, el conseller de Salut, Manel Balcells, ha afegit que PRECISEU "posicionarà Catalunya com un dels ecosistemes d'innovació sanitària més representatius d'Europa" .
La representant de la DG RTD, European Commission, Jekaterina Novikova, també ha intervingut per felicitar al consorci de PRECISEU per haver estat un dels cinc projectes guanyadors de l’exigent convocatòria RIV del programa d’Ecosistemes Europeus d’Innovació de la Comissió Europea, i el primer en haver signat l’acord amb la Comissió Europea per poder iniciar el projecte.
Catalunya, amb el seu robust ecosistema d'innovació en salut, té un paper clau en aquest projecte. La regió lidera el rànquing estatal en publicacions científiques sobre medicina personalitzada i teràpies avançades, i ocupa posicions destacades a nivell europeu i internacional en la participació en assajos clínics en aquest camp. A més, Catalunya ha rebut el major finançament de la convocatòria CERTERA i és capdavantera en la digitalització del sistema de salut a Europa.
En el torn de Montse Daban, coordinadora del projecte i directora d'Anàlisi Estratègica i Relacions Internacionals de Biocat ha explicat com treballarà PRECISEU per què la medicina personalitzada acabi arribant als pacients. “Durant els propers cinc anys identificarem les entitats que treballen en medicina personalitzada a les 12 regions europees que formen el consorci PRECISEU per, des d'una perspectiva de mercat, fer arribar aquests tractaments als pacients”.
Un cop presentat oficialment PRECISEU, s’han organitzat dues taules rodones. Una primera, conduïda per Javier Adrián, Head of European Projects Office a ACCIÓ, sobre els RIV des de la perspectiva de les regions participants al PRECISEU. En aquesta han participat Jekaterina Kaliniene, Head of Biotech La bat IA Lituània; Angelica Laterza, Project Manager a RER; Ramon Maspons, director d’Estratègia i Innovació Sanitaria del Departament de Salut i Katerina Rousaki, Project Manager a PERIFEREIA.
Jaketerina Kaliniene espera que, d'aquí cinc anys, la medicina personalitzada passi a anomenar-se simplement medicina. De la mateixa manera, Angelica Laterza i Katerina Rousaki desitgen que el sector privat participi activament en el projecte per facilitar l'arribada d'aquesta innovació al mercat. En aquest punt, Ramon Maspons ha destacat la dilatada experiència de Catalunya en col·laboracions publicoprivades i ha explicat com la regió podrà aportar l'experiència del PASS i la Xarxa de Teràpies Avançades de Catalunya al projecte PRECISEU.
La segona sessió ha portat per títol Medicina Personalitzada, amb representants d’EP PerMed i PRECISEU, i ha estat moderada Núria Radó, Senior Project Leader a Biocat. En aquesta hi ha participat Toni Andreu, director científic d’EATRIS, Alba Jené, coordinadora de Ciències de la Vida al BSC, Josep Samitier, director a l’IBEC i Gianni d’Errico, EP PerMed.
Els participants han compartit l'experiència de les entitats que representen en medicina personalitzada, així com els principals reptes que afronten. Toni Andreu ha destacat la transformació que suposarà la implementació d'aquests tractaments, no només per a la comunitat investigadora i les empreses, sinó també per a tots els sistemes de salut i la societat en general. En aquest sentit, Alba Jené ha remarcat les barreres sociopolítiques que cal superar perquè tots els actors implicats puguin treballar junts en aquest camp. Josep Samitier ha identificat tres grans reptes: el desenvolupament de biomarcadors, la creació de biomodels que permetin obtenir més dades de pacients i la demostració que aquestes teràpies poden ser sostenibles per al sistema de salut. Gianni d’Errico ha subratllat la necessitat de millorar la validació clínica d'aquestes teràpies, fet que augmentaria la competitivitat de les regions.
L’estada dels socis de PRECISEU a Barcelona ha finalitzat amb una visita al BSC, qui també forma part del projecte. Els representants han pogut conèixer les instal·lacions i el funcionament del departament de Ciències de la Vida.