La UPF i l'Hospital Clínic faran recerca conjunta en l'àmbit de la imatge i el modelat computacional biomèdic
És un model d'aliança públic-privat, amb una decidida projecció internacional i que serà gestionat per Insigneo Barcelona Institute of Biomedical Imaging and Modelling.
REDACCIÓ
La Universitat Pompeu Fabra (UPF) i l'Hospital Clínic de Barcelona treballaran plegades per al desenvolupament d'una infraestructura científico-tècnica en l'àmbit de la imatge biomèdica, els sistemes aplicats a intervencionisme mínimament invasiu i la gestió de la informació biomèdica a Catalunya, amb l'horitzó de ser capdavantera a Europa.
Les tecnologies mèdiques aplicades a la medicina avancen cap al nou paradigma de la medicina personalitzada, un àmbit de recerca en expansió que continuarà creixent en els propers anys. Algunes d'aquestes tecnologies, i molt particularment les relacionades amb la imatge i l'intervencionisme mínimament invasiu, fan referència a la planificació d'intervencions per ordinador, el guiatge d'intervencions mínimament invasives, la robòtica mèdica, la imatge mèdica computacional, el modelatge fisiològic computacional i els sistemes d'informació en salut.
Per establir les bases d'aquesta col·laboració, el rector de la UPF, Josep Joan Moreso, i el conseller delegat i el subdirector general del Clínic, Raimon Belenes i Josep M. Piqué, respectivament, han signat un conveni.
Es tracta d'un model d'aliança públic-privat innovador, amb una decidida projecció internacional i que serà gestionat per Insigneo Barcelona Institute of Biomedical Imaging and Modelling. Insigneo és una fundació d'imminent creació impulsada per la UPF, que vol convertir-se en un referent internacional en R+D+i translacional al voltant de la imatge i la simulació en el context de les tecnologies mèdiques i l'intervencionisme mínimament invasiu. La creació del nou institut sorgeix de l'experiència assolida per l'actual Centre d'Investigació en Imatge Computacional i Tecnologies de Simulació en Biomedicina (CISTIB) –centre de recerca dirigit per Alejandro Frangi, investigador ICREA i professor del Departament de Tecnologies de la Informació i les Comunicacions de la UPF–, i desenvoluparà la recerca i la transferència de coneixement mitjançant projectes que se situen entre les noves tècniques i mètodes d'imatge i simulació biomèdica i els problemes diagnòstics i terapèutics amb aplicació directa al mon clínic.
La UPF i el Clínic fa uns sis anys que col·laboren en projectes del sisè i del setè Programa Marc europeu. L'Hospital Clínic destaca per l'assistència sanitària d'alt nivell i és el centre assistencial amb mes producció científica en l'àmbit biomèdic a l'Estat espanyol i un dels primers a Europa.