Vés al contingut

Redacció

L'Hospital Universitari Vall d'Hebron de Barcelona ha tractat 24 dones embarassades amb càncer de mama aconseguint els mateixos resultats que en pacients sense gestació. Això ha estat possible gràcies a un protocol posat en marxa el 2006 pel Centre de Càncer de Mama de l'hospital per tractar aquestes pacients d'una forma integral, en el qual hi està implicat un equip multidisciplinari d'especialistes en ginecologia, obstetrícia, medicina fetal, oncologia, cirurgia de la patologia mamària i pediatria.

Tot i que el càncer diagnosticat durant l’embaràs és poc freqüent —es dóna en 2,3 casos de cada 100.000—, ha anat augmentant perquè cada vegada les dones són mares a una edat més avançada. Fa 20 anys el nombre de dones que es quedaven embarassades al voltant dels 35 anys era del 35%, mentre que avui aquesta és l’edat mitjana en què les dones tenen el seu primer fill a l'Estat espanyol.

Les pacients a qui es diagnostica un càncer durant l’embaràs tenen l’opció d’interrompre’l o de continuar amb la gestació. Fins ara, moltes optaven per la primera opció perquè no se’ls hi oferia una alternativa clara. Actualment, a l'Hospital Vall d’Hebron se'ls informa degudament, de manera que poden continuar amb la gestació i rebre el tractament més adequat.

És cert que aquestes pacients requereixen un seguiment molt exhaustiu que s’inicia des del diagnòstic, moment en què l’equip multidisciplinari defineix la millor estratègia mèdica tenint en compte el moment en què es troba la gestació i l’estadi del tumor. En aquest sentit, es decideix iniciar el tractament amb quimioteràpia o cirurgia i s’estableixen els terminis buscant la màxima eficàcia per a la mare i el més segur per al fetus. Cada vegada que la pacient ha de rebre quimioteràpia es realitza una analítica, una ecografia fetal i la visita amb l’obstetra i l’oncòleg per comprovar que el desenvolupament del fetus sigui correcte.

Amb els anys, s’han anat integrant avenços en el tractament d’aquestes pacients com la biòpsia selectiva del gangli sentinella, el tractament amb quimioteràpia basada en taxans o el control ecocardiogràfic fetal, entre d’altres, que han fet possible que els resultats siguin equiparables als de les pacients que no estan embarassades i sense perjudicar el fetus.

L’experiència acumulada també ha permès a l’equip mèdic responsable d’aquest protocol desenvolupar projectes de recerca per millorar en el futur els resultats assistencials aconseguits. Les línies de recerca estan centrades en els diferents efectes que pugui tenir la quimioteràpia sobre el fetus, i es col·labora amb grups internacionals que treballen càncer i embaràs per seguir millorant aquests protocols.

Més informació al web del Vall d'Hebron Institut de Recerca.

Etiquetes:
Subscriu-te a les nostres newsletters

Totes les novetats de Biocat i del sector de les ciències de la vida i la salut a la teva safata d'entrada.