Vés al contingut

Experts del sector de les ciències de la vida i la salut de Catalunya han reflexionat sobre els reptes i les oportunitats en la implementació de la medicina personalitzada, així com en l'optimització de l'ús de dades i l’aplicació de solucions tecnològiques com la intel·ligència artifical, en l’esdeveniment "Matchmaking Innovació en Salut", celebrat els dies 29 i 30 de novembre a Barcelona.

Organitzat per Fenin, juntament amb Biocat i Eurecat, la trobada ha buscat fomentar la col·laboració entre actors clau, com ara institucions públiques, startups, grups de recerca, indústria i centres tecnològics. L'objectiu final ha estat consolidar la col·laboració publicoprivada, enfortir el teixit empresarial a Catalunya i posicionar la regió com a referent tecnològic en l'àmbit de la salut.

"Des de Catalunya ens hem postulat per liderar a nivell europeu un Regional Innovation Valley a l'àmbit de la medicina personalitzada i les teràpies avançades, coordinat per Biocat juntament amb diversos departaments de la Generalitat de Catalunya i actors estratègics de l'ecosistema d'R+D+i en salut", ha remarcat Robert Fabregat, director general de Biocat durant la seva intervenció. "Les diferents iniciatives que estem duent a terme alineades amb l'estratègia RIS3CAT ens permeten participar en projectes transformadors, potenciant al màxim les interrelacions regionals, la col·laboració publicoprivada, sumant coneixement i adaptant-nos a les necessitats de la societat", ha afegit.

Per la seva banda, Carlos Sisternas, director de Fenin Catalunya, ha destacat la importància de la convergència de la medicina personalitzada i de precisió, la tecnologia i l'economia de dades en la transformació del sistema sanitari. Ha assenyalat que aquestes àrees creen "oportunitats infinites per millorar la salut i la prestació sanitària".

Altres membres de Biocat que han participat en l’esdeveniment han estat Montserrat Daban, directora d'Anàlisi Estratègica i Relacions Internacionals de Biocat, qui ha moderat la taula rodona “Ensuring sustainability, governance and reliability of secondary use of health data in Europe” i Núria Martí, directora d’Innovació i Desenvolupament de Negoci de Biocat, moderadora de la taula “Catalunya, generadora de riquesa”.

 

L’ús de la dada i la intel·ligència artificial en medicina personalitzada

Durant la primera jornada de l'esdeveniment, s’ha ressaltat el paper crucial de la dada per a una atenció individualitzada del pacient, subratllant com la intel·ligència artificial pot contribuir a millorar la qualitat d'aquestes dades. Els participants han enfocat la seva atenció a les estratègies obertes a Catalunya en aquest àmbit, subratllant la necessitat de generar confiança i coresponsabilitat entre el sector públic i privat en el desenvolupament de la medicina personalitzada.

El segon dia, les reflexions s’han traslladat a l'àmbit clínic i als centres sanitaris. S’han analitzat els reptes que planteja la medicina personalitzada a diferents professionals i nivells assistencials, destacant la necessària col·laboració pluridisciplinària. A més, s’ha plantejat la possibilitat d'incorporar nous perfils professionals, com l’enginyer de dades, als equips hospitalaris.

Consulta el programa
Subscriu-te a les nostres newsletters

Totes les novetats de Biocat i del sector de les ciències de la vida i la salut a la teva safata d'entrada.