Skip to main content

L'investigador Jordi Garcia Ojalvo, del Campus de la Universitat Politècnica de Catalunya (UPC) a Terrassa, ha presentat els resultats d'un experiment que aconsegueix, per primer cop al món, que un circuit genètic sintètic faci les mateixes funcions que un circuit natural en una cèl·lula viva. Aquest treball, que s'ha publicat a la portada de la revista científica Cell, és rellevant per conèixer millor el funcionament dels éssers vius i l'origen d'algunes malalties, des les autoimmunes fins al càncer.

Per què els éssers vius trien una determinada manera de funcionar i no una altra? Per què les cèl·lules basen el seu funcionament en determinats circuits genètics i no en altres? El científic català ha observat que l'atzar té un paper molt important en els éssers vius. Segons l'estudi de Garcia Ojalvo, les cèl·lules es basen en l'atzar per sobreviure i adaptar-se a la incertesa de l'ambient en el que viuen: "Sovint les cèl·lules no saben quan podran trobar nutrients per continuar vivint i exercint la seva funció. Com que el seu futur és imprevisible, actuen utilitzant l'atzar com a eina més eficaç per sobreviure. Per això, alguns circuits genètics estan dissenyats per comportar-se a l'atzar".

Aquest circuit sintètic dissenyat a partir de models matemàtics i introduït en el bacteri Bacillus subtilis es comporta de forma més predictible que el natural, però, en canvi, funciona de manera menys eficient que el circuit natural a l'hora d'aconseguir nutrients alternatius en ambients incerts (aquests nutrients alternatius són troços d'ADN que el bacteri es pot trobar al medi extracel·lular).

Garcia Ojalvo ha col·laborat amb els investigadors Gurol Suel, del Centre Mèdic Southwestern a Dallas i de Michael Elowitz, de l'Institut Tecnològic de Califòrnia dels Estats Units.

Més informació: www.cell.com

Tags:
Sign up for our newsletters

Stay up-to-date on the latest news, events and trends in the BioRegion.