Skip to main content

Un grup de científics, alguns dels quals són catalans, ha desenvolupat el primer xip d'ADN per determinar de manera més precisa el risc cardiovascular teòric a llarg termini. Aquest servei, denominat Cardio inCode, estudia i integra la informació genètica, clínica i hàbits de vida del pacient, i permet establir el risc cardiovascular de forma més precisa i específica que les eines de valoració actualment disponibles.

Aquest xip d'ADN és resultat de la cooperació dels sectors públic i privat, concretament, de l'Institut Municipal d’Investigació Mèdica (IMIM-Hospital del Mar), la Universitat de Tufts (EUA), el Centre Nacional de genotips ( Node CNIO) i l'empresa catalana biotecnològica Ferrer inCode.

El Dr. Jaume Marrugat, director del Programa de Recerca en Processos Inflamatoris i Cardiovasculars de l'IMIM i coordinador de la Xarxa d'Investigació Cardiovascular Heracles, exposa que, en l'actualitat, per prevenir les malalties cardiovasculars s'utilitza un càlcul del risc a partir dels factors de risc clàssics. No obstant això, al seu parer, "la precisió d'aquesta predicció és modesta, ja que el 85% dels esdeveniments cardiovasculars passen en individus classificats de risc baix i intermedi".

Aquest xip, a més de la clínica i hàbits de vida del pacient, estudia la informació genètica associada al risc cardiovascular. Per això incorpora onze polimorfismes d'un sol nucleòtid (SNP) associats a risc d'infart, la identificació procedeix dels grans estudis del Genome Wide Asociation, Migenes i Wellcome Trust. A més, avalua més de 110 SNP's relacionats amb la predisposició a presentar els factors de risc cardiovascular clàssics, les anomenades vies de senyalització fisiopatològiques. La selecció d'aquests polimorfismes sorgeix d'una revisió sistemàtica i exhaustiva de més de 4.400 treballs científics publicats.

Eduardo Salas, director de R+D de Gendiag -Ferrer inCode és una companyia que sorgeix de la unió estratègica entre la farmacèutica Ferrer i la biotecnològica Gendiag-, ha emfatitzat que no es tracta només d'un bioxip d'ADN que estudia la informació genètica, sinó que "ofereix al metge un consell genètic personalitzat i unes recomanacions clíniques elaborades per un grup d'experts, el que ajuda els clínics a prendre mesures més fiables per als seus pacients en aquesta complexa patologia".

El coneixement anticipat de la informació genètica que aporta Cardio inCode pot ajudar a l'adopció de mesures higièniques-dietètiques i terapèutiques des d'un principi, en aquells casos amb un perfil genètic més desfavorable, a fi de minimitzar el risc de futurs problemes cardíacs.

El Dr. José M. Ordovás, director del Laboratori de Genòmica i Nutrició de la Universitat de Tufts (EUA), ha explicat que les malalties cardiovasculars tenen un component genètic molt significatiu, que predisposa a certs individus a patir-les: “Els avenços en la genètica estan permetent la identificació dels gens relacionats amb aquestes malalties, així com de les mutacions que defineixen els riscos augmentats. Aquest coneixement permetrà en un futur pròxim la identificació de subjectes amb alt risc des del moment del naixement, o en qualsevol altre moment de la vida de l'individu, abans que els factors de risc clàssics o la malaltia es manifesti".

Tags:
Sign up for our newsletters

Stay up-to-date on the latest news, events and trends in the BioRegion.