Skip to main content

La biofarmacèutica Archivel Farma, constituïda a mitjan 2005, s’ha fet un lloc entre les empreses referents de Catalunya en el sector biotecnològic i es prepara per entrar en una etapa de consolidació del projecte empresarial.

Durant el 2008 i aquest inici de 2009 l’empresa ha reforçat la seva estructura de cara a fer front als nous reptes empresarials que té previstos per als propers tres anys. El Dr. José Luís Cabero, recentment nomenat director general de l’empresa, explica que els objectius giren al voltant de tres eixos: “Continuar el desenvolupament clínic de la vacuna RUTI®, iniciant la Fase II a finals del 2009; reforçar el pipeline de l’empresa i posicionar la planta de producció GMP al mercat dels serveis”.

El 2008 Archivel Farma va invertir 1,5 milions d’euros en R+D i va posar en marxa una nova planta de producció GMP (de l’anglès Good Manufacturing Practices, Bones pràctiques de Producció) a Badalona per produir medicaments biològics estèrils per a l’ús humà en fase de recerca. Aquest any encara una segona ronda de finançament, amb la qual preveu aconseguir entre 7 i 10 milions d’euros, per completar el pla estratègic 2009-2011. A curt termini, Archivel Farma vol maximitzar la potencialitat de la plataforma RUTI®. El Dr. Pere-Joan Cardona, director científic de la biofarmacèutica, afirma que “volem aprofitar el potencial immunomodulador del tractament que genera la vacuna perquè també s’apliqui a d’altres malalties”.

L’històric de la vacuna RUTI®

El desenvolupament de la vacuna RUTI®, primera vacuna poliantigènica per al tractament de la infecció tuberculosa latent, es va iniciar a finals de l’any 2000, fruit de la col·laboració entre Archivel Technologies i la Unitat de Tuberculosi Experimental de l’Hospital Universitari Germans Trias i Pujol (Can Ruti).

El 2005, un cop realitzats els estudis preclínics, es va constituir Archivel Farma i el fons de capital risc FonsInnocat, gestionat per BcnHighgrowth, va entrar a l’empresa. Aquesta primera ronda de finançament tenia un objectiu molt clar: obtenir l’acreditació de laboratori farmacèutic per part de l’Agència Espanyola del Medicament i dur a terme la Fase I dels assajos clínics en humans de la vacuna. Archivel Farma va rebre l’autorització com a laboratori farmacèutic el setembre de 2006 i els estudis clínics de la Fase I es van dur a terme entre l’abril de 2007 i l’octubre de 2008. Properament el laboratori en publicarà els resultats, dels quals ja ha avançat que són molt satisfactoris.

D’altra banda, els resultats dels estudis clínics de la Fase II seran claus per determinar la futura política d’aliances d’Archivel Farma. Per aquest motiu, la biofarmacèutica destina actualment molts esforços a la preparació i el disseny estratègic. La companyia ha creat un comitè d’assessorament científic i ha iniciat consultes amb agències reguladores de referència pel que fa al desenvolupament de vacunes biològiques a Europa.

Presència a BIO Atlanta 2009

Un bon exemple del procés de creixement d’Archivel Farma és que per ter tercer any consecutiu participarà a la BIO (Organització de la Indústria Biotecnològica), als Estats Units, la principal convenció internacional del sector. “Formar part de la delegació d’empreses catalanes ens ajuda a guanyar visibilitat internacional”, assegura el Dr. Cabero.

L’empresa tindrà un estand dins del pavelló de Biocat i presentarà la conferència The Results of a Phase I Clinical Trial with RUTI®, a Novel, Polyantigenic Vaccine for the Treatment of Latent Tuberculosis Infection, a càrrec del Dr. Pere-Joan Cardona, que estarà oberta a tots els visitants del congrés.

Sign up for our newsletters

Stay up-to-date on the latest news, events and trends in the BioRegion.