Skip to main content

Les empreses catalanes aixequen grans expectatives per la seva nombrosa presència a la BIO i per la qualitat dels seus projectes. Alguns d’ells són líders, com la recerca en genòmica del càncer, que s’ha presentat en el programa oficial de conferències.

Catalunya tanca nous acords de col·laboració en biotecnologia amb Austràlia i reforça els mantinguts amb Canadà i la Índia, posicionant-se com a porta d’entrada a Europa per al sector.

La biotecnologia catalana té una sòlida posició en l’escena biomèdica internacional i es troba ja en el primer nivell d’excel·lència. Així s’ha posat de manifest en la trobada més important del món del sector: la BIO, que aquesta setmana ha tingut lloc a Atlanta (EUA), on amb el lema de “guarir, alimentar i donar combustible al món”, uns 20.000 professionals han presentat les oportunitats i facilitats d’un sector que es posiciona com a clau en l’economia mundial. El sector biotecnològic català, que ha crescut a un ritme anual del 30% durant els tres darrers anys, ha despertat grans expectatives a possibles clients i socis. En la seva tercera participació a la BIO, la delegació catalana, coordinada per Biocat i encapçalada enguany pel vicepresident del Govern de la Generalitat de Catalunya, Josep Lluís Carod-Rovira, ha estat la més nombrosa de l’Estat, amb 31 empreses i 14 institucions que han ocupat la meitat d’un pavelló estatal només superat per França i Alemanya en número de participants. Carod-Rovira ha assistit a la fira per potenciar i consolidar acords internacionals amb Catalunya en matèria d’innovació.

Durant els tres dies de la BIO, la fira més important del món en biotecnologia, “s’ha posat de clarament de manifest que Catalunya i la seva base econòmica han canviat, amb un creixement important en biomedicina i biotecnologia que l’ha situada en el primer nivell d’excel·lència i en l’escenari internacional d’aquest sector”, segons en Manel Balcells, president de la Comissió Executiva de Biocat, coordinadora per tercer any de la delegació catalana.

Això ha motivat que la BioRegió, i Cataluña, s’estigui posicionant com a la porta d’entrada per al sector internacional a Europa. Durant la reunió que en Carod-Rovira ha mantingut amb el governador de l’Estat de Geòrgia, Sonny Perdue, s’ha destacat “el dinamisme empresarial i econòmic de Catalunya i de Geòrgia” –amb la seva capital, Atlanta, com a seu aquest any de la BIO. El vicepresident del Govern no ha dubtat en assenyalar que “Geòrgia suposa una bona porta d’entrada als Estats Units, igual que Catalunya ho és a Europa”.

A Catalunya hi ha empreses i projectes que en aquests moments són líders i referents mundials en els seus àmbits. Segons destaca en Balcells, “el món científic català i en especial el de ciències de la vida se situa entre els millors”. Una clara mostra d’això és la recerca del genoma del càncer, on la BioRegió és pionera a Espanya, i on una empresa catalana, Oryzon, junt a PharmaMar i el director general de Transferència de Tecnologia i Desenvolupament Empresarial del Ministeri de Ciència i Innovació, Juan José Moreno, ha estat l’encarregada de destacar el seu paper en la genòmica mundial en el programa oficial de la BIO.

Una altra de les intervencions ha anat a càrrec de la directora general de Biocat, Montserrat Vendrell, qui ha abordat les sinergies entre territoris com Europa i EUA a l’hora de compartir instal·lacions, solucions i impulsar el creixement del sector en el marc del projecte del 7º programa marc BioCommon Tools, on Biocat participa amb altres socis.

En total han estat un centenar de professionals de 31 empreses i 14 institucions qui han acudit a la BIO, ocupant uns 400 m2, prop de la meitat dels 1.000 metres del pavelló estatal; unes xifres que converteixen la BioRegió en una de les més actives i nombroses. Els resultats en networking, partenariat i contactes internacionals han estat excel·lents, assolint nous acords amb altres clústers –cas de Brussel·les, o dels Estats de Geòrgia, Maryland i Massachussets als EUA, i del de Victòria, a Austràlia- i reforçant o ampliant els ja existents –Ontàrio, Quebec, el consell de biorregions europees, l’Euroregió i el d’Andra Pradesh, a la Índia.

Tot això, segons en Carod-Rovira, “demostra l’encert a l’hora d’apostar per la creació d’una organització com Biocat per dinamitzar i impulsar la biotecnologia i, en definitiva, per actuar com a catalitzador de tot el sector a Catalunya”. Per la seva banda, en Manel Balcells assenyala que la presència a la BIO “s’emmarca en la línea d’internacionalització del pla estratègic de Biocat, que no té altre objectiu que dotar la BioRegió de visibilitat internacional, posicionar-nos com a socis d’elecció i trobar col·laboradors de referència a nivell mundial”.

Una BioRegió sense fronteres

Durant els tres dies de la BIO la delegació catalana ha tingut una agenda molt intensa. Encapçalada per en Carod-Rovira, qui també és president del patronat de Biocat; Manel Balcells, president de la Comissió Executiva de Biocat; i amb la presència de la viceconsellera d’Afers Externs i Cooperació de la Generalitat, Roser Clavell i del delegat del Govern als EUA, Andrew Davis, ha mantingut diversos contactes institucionals amb clústers internacionals, amb qui la BioRegió ja té programes de cooperació, amb l’objectiu de renovar-los i consolidar-los. Però també se n’han creat de nous.

Així, Catalunya i l’Estat de Victòria (Austràlia) han confirmat una sèrie d’objectius comuns gràcies als quals han decidit col·laborar en ciències de la vida i biotecnologia, segons l’acord assolit entre la delegació catalana i el ministre d’Innovació, Medi Ambient i Canvi Climàtic australià, Gavin Jennings. Aquesta col·laboració “se centra en temes com la recerca en cèl·lules mare, en càncer i en el projecte de participació en l’Institut Europeu de Tecnologia del què Catalunya espera ser-ne peça clau”, assegura en Manel Balcells, qui ha estat en la reunió juntament amb en Carod-Rovira i els altres representants institucionals presents a la BIO. En la BioEurope Spring del març de 2010 a Barcelona es signarà oficialment l’acord.

Pròximament, Catalunya també es reunirà amb Quebec per aprofundir en la col·lboració de transferència biotecnològica. Així s’ha acordat en una trobada mantinguda en el transcurs de la BIO amb el primer ministre de Quebec, Jean Charest, on s’han apuntat les similituds entre la BioRegió i el clúster quebequès i s’ha analitzat el programa de treball definit el març d’aquest any en la cinquena reunió del Comitè Mixt Quebec – Catalunya, que fixa projectes de cooperació bilaterals fins el 2010. Els aspectes concrets de col·lboració es traduiran en la promoció de partenariat entre les empreses de la BioRegió i les del clúster Montreal In Vivo de Quebec.

Si el febrer Biocat va ser convidada d’honor a BioÀsia i va acordar promoure projectes conjunts entre els parcs científics de l’Estat d’Andra Pradesh i de Barcelona per consolidar la biotecnologia com a motor econòmic entre ambdues regions amb la Federació d’Associacions Biotecnològiques d’Àsia (FABA), durant la BIO “una reunió de treball amb representants del Govern hindú ha servit per a reforçar els ponts de col·laboració ja existents entre empreses catalanes i de la Índia”, segons en Manel Balcells, i per a concretar les accions a emprendre entre els parcs científics de Barcelona i de Genome Valley, a Hyderabad.

Per una banda, una reunió amb el primer ministre d’Ontàrio, Dalton McGuinty, ha destacat la necessitat de seguir col·laborant entre ambdues parts en recerca aplicada, innovació tecnològica i transferència universitat-empresa en biotecnologia. Tot això en base a les cartes d’intencions del 2006 i 2007 signades pels governs d’Ontàrio i Catalunya. Però a més, ambdós governs s’han compromès a reforçar la participació conjunta en accions del Setè Programa Marc europeu, com el programa People, que contempla l’intercanvi d’investigadors de primera línea i on pot participar com a soci Canadà.

Diferents projectes amb un objectiu comú: socis i clients estrangers

Totes les biotecnològiques que han format part de la delegació catalana a la BIO, la principal fira mundial dedicada a aquest sector, han coincidit en assenyalar que el fet d’acudir al congrés sota el paraigües de Biocat i de la BioRegió els ajuda a guanyat visibilitat internacional per a presentar els seus projectes i per a buscar socis i clients estrangers. Aquest any, a més, han comptat amb un espai de ponències (speaker’s corner) habilitat en el pavelló català per a facilitar la seva promoció, on han participat un total de 28 entitats, 17 d’elles catalanes.

A banda d’Oryzon, que ha pogut presentar en el programa de conferències els seus èxits en la recerca del genoma del càncer, altres biotecnològiques com Archivel Pharma ha presentat en la BIO els seus resultats de la Fase I de la vacuna per a la tuberculosi que aquest centre està desenvolupant en col·lboració amb l’Hospital Can Ruti.  Mentre, Esteve ha explicat els seus avenços en el desenvolupament del seu pipeline (o gamma de productes) i especialment el S1RA (antagonista del receptor Sigma 1) que completarà Fase Clínica I el tercer trimestre d’aquest any 2009.

Prous Institute està ultimant un acord amb la Food and Drug Administration (FDA, agència del Govern americà que regula els medicaments) per crear una societat conjunta dedicada a fer predicció de toxicitat i efectes adversos en els fàrmacs. Aquest acord, mitjançant el qual totes les empreses que vulguin homologar medicaments als EUA hauran de passar pel filtre d’aquesta societat conjunta, se suma al què ambdues entitats mantenen per emprar els sistemes d’intel·ligència artificial de Prous i les bases de dades de la FDA.

El departament Biomed del Centre Tecnològic Leitat ha assistit a la BIO buscant aliats per a dos productes innovadors que estan molt a prop de l’etapa ‘preclinical proof of principle’ o demostració de l’activitat en models experimentals. És un anticòs que es podria aplicar a teràpia en metàstasi, i d’un sistema de diagnòstic per al càncer. A més, ha presentat els nous serveis especialitzats en biomedicina per a empreses i centres de recerca internacionals.

Per la seva banda, Intelligent Pharma, ha buscat el seu primer client fora d’Espanya després de l’èxit del seu programa informàtic Helios per a la recerca i el disseny de fàrmacs per ordinador, per al qual ha fet més d’una trentena d’entrevistes amb empreses de països com Canadà, Bèlgica o Israel.  Mentre, Grifols Engineering, amb planta a Los Ángeles (Califòrnia), ha acudit a la BIO per estudiar la millor manera de créixer als EUA i per trobar possibles acords que accelerin el descobriment de nous antibiòtics i la seva fabricació per a altres empreses.

Per a GP Pharm els EUA són una de les seves apostes d’internacionalització, un mercat prioritari, on l’objectiu són socis per a llicenciar i codesenvolupar els seus fàrmacs, i possibles aliances per a finançament. Omnia Molecular ha intentat trobar acords amb bancs de molècules per desenvolupar sistemes cel·lulars que permeten accelerar el descobriment de nous antibiòtics. La delegació catalana a la BIO també ha comptat amb grups de capital risc atents a les oportunitats per articular sindicats d’inversió amb inversores estrangers i aportar capital internacional a Espanya, com en el cas d’Ysios i Caixa Capital Risc.

Per a entrevistes contactar amb:
Montse Daban • Tel. +34 93 310 33 30 • Correu-e: mdaban@biocat.cat

Need more information?

Contact our team

Contact us
silvia labe 2
Silvia LabéDirector of Marketing, Communications and Competitive Intelligence Departmentslabe@biocat.cat
Laura Diéguez
Laura DiéguezHead of Media Relations and Content(+34) 606 81 63 80ldieguez@biocat.cat
Sign up for our newsletters

Stay up-to-date on the latest news, events and trends in the BioRegion.