Directora del programa MaRS EXCITE i assessora principal de Health System Innovation al MaRS Discovery District
Khayat treballa perquè els sistemes sanitaris adoptin la millor tecnologia per a millorar la salut pública i el rendiment, i promou la nova economia de la salut. També és professora adjunta de la branca Health Sector Strategy a la Rotman School of Management, de la Universitat de Toronto. Compta amb 11 anys d’experiència d’assessorament estratègic en els àmbits de la salut i de les ciències de la vida.
Aprenentatges des del Fòrum de la BioRegió (5a part): Models d’èxit de col·laboració pública i privada. L’experiència del MaRS Discovery District
Un dels principals temes del Fòrum de la BioRegió va ser la transferència de la tecnologia cap a l’àmbit de la salut i la comercialització de la ciència, i quin hauria de ser el rol del govern per impulsar la innovació.
Zayna Khayat, ponent del Fòrum de la BioRegió, va compartir amb nosaltres la seva experiència com a directora del MaRS EXCITE, un programa que avalua tecnologies de l’àmbit de la salut i que forma part del MaRS Discovery District, una plataforma global d'innovació a Toronto (Canadà).
Quines són les característiques que fan únic el MaRS Discovery District?
Probablement tenim dues característiques que ens fan únics. La primera és que som una organització sense ànim de lucre i podem satisfer les necessitats de tothom. La segona és que som un dels pocs que ens anomenem “plataformes d’innovació urbana”. Treballem just al centre de la ciutat, on hi ha molta recerca, capital i pràctica clínica amb molts hospitals i pacients. Això s’està convertint en el nou model per a la innovació i altres ciutats ja l’estan imitant.
La seva feina consisteix en impulsar les innovacions des de les primeres etapes fins a la comercialització. Com fa evolucionar una idea brillant des del concepte fins arribar al mercat de manera efectiva?
La nostra equació pel programa és: invenció + adopció = innovació. Literalment, MaRS agafa altres participants de la mà i llança aquestes tecnologies a tot el sistema per als pacients d’una manera molt estructurada.
Al programa MaRS EXCITE sortim a buscar la millor i més avançada tecnologia mèdica que canviarà la manera de fer medicina d’avui dia, que és molt escassa. Treballem amb aquestes tecnologies, i si interessen al sistema sanitari, bàsicament ens comprometem que quan l’empresa obtingui tots els resultats satisfactoris en els assajos clínics, ho comprarem. Gràcies a EXCITE, el ministeri de Salut treballa de costat amb les empreses durant uns 3 anys abans que arribin al mercat.
Creu que hi ha una barrera entre el sistema sanitari i els innovadors tecnològics?
Totalment. Si vols vendre als EUA, la primera cosa que et pregunten és: “el teu hospital et compra les teves coses?” I la resposta sempre era no. Aquestes empreses tocaven fons cada vegada que provaven de vendre a casa seva; per tant, vam trobar les maneres perquè el nostre sistema sanitari fos el primer en adoptar les tecnologies locals. La gent no sap com treballar amb la indústria; els espanta, i nosaltres treballem per a eliminar aquestes barreres.
Aquest és el model que impulsa la innovació…
Queda clar que els tres grans aspectes amb què treballem són el talent (per a fer-lo atractiu a la regió), el capital i les empreses. Probablement ens trobem en la mateixa situació que Espanya; no tenim grans empreses internacionals canadenques i és realment difícil tenir un clúster o un ecosistema si no es rep ajuda d’una gran empresa àncora. Moltes de les nostres millors empreses emergents se’n van i s’instal·len a Silicon Valley. Sabem per què marxen i ho prenem com a punt de referència per a fer tot el possible per portar-ne cap a casa algunes de les millors.
Tots n’hauríem d’aprendre, d’ells.
Sens dubte. L’estàndard de referència és Silicon Valley o San Diego. Si et fixes en aquestes regions, ells no van a buscar el govern ni els polítics, simplement s’hi posen. Així que penso que hi ha molt per aprendre d’aquests llocs sobre com no dependre del govern. És la comunitat la que s’hauria d’aixecar i fer-ho, i crec que són la meva font d’inspiració.
Durant la seva ponència al Fòrum de la BioRegió va dir que hi haurà canvis importants al futur sistema sanitari, com una medicina altament personalitzada i descentralitzada.
Sí, hi ha molts canvis importants. La medicina i la ciència ens estan permetent ser precisos. A més, ens movem cap a la virtualització i la desfisicalització de la salut. Tota la institució de la medicina ha estat dissenyada per a dur-ho tot a un lloc físic on poden passar coses, però, ara, el 80% de les vegades ja no és així. D'altra banda, la gent comença a retirar-se de l’atenció sanitària per complet per a tenir cura de si mateixos, cosa que s’anomena autoassistència. Tots aquests grans canvis són possibles gràcies a la tecnologia, però l’administració pública, que finança l’assistència sanitària, hi està trobant problemes. He vist governs més proactius utilitzar el seus fons per ajudar a testar aquestes tecnologies amb paciència.
Quin hauria de ser el rol del sector públic en aquest nou context?
El camí hauria de ser: establir els objectius que volem i deixar que el sistema esbrini com arribar-hi, incloent-hi el sector privat. Destruirem el sistema si volem continuar descentralitzant totes les preses de decisió i les assignacions de recerca, perquè es tracta del model industrial aplicat a la medicina que ja no funcionarà al segle XXI.
He observat que altres líders se n’estan adonant. Als Països Baixos, per exemple, el Govern va declarar que al 2017 tota la ciutadania ja tindria el 100% d’accés a totes les seves dades mèdiques de manera digital. No obstant això, ja sabien que el Govern no resoldria aquest problema per al 2017. Qui ho va fer, doncs? Salesforce i Philips. Van haver de recórrer al sector privat.
És aquí cap on va el futur…
No vol dir que el sector privat se’n farà càrrec, sinó que hem de deixar que qui millor soluciona els problemes els solucioni sempre que tinguem un objectiu establert. Aquesta ha de ser la forma en què hem de governar; en cas contrari, no ho aconseguirem mai.
Entrevistes relacionades:
- Vishal Gulati: "La disponibilitat de la informació ha canviat per complet la nostra relació amb la cura de la salut: els pacients estan més empoderats" (30.11.2016)
- David Cassak: "El medtech necessita passar del volum al valor" (30.11.2016)
- Michael Müller: “Vendre medicaments ja no és suficient, cal proporcionar solucions de diagnòstic, de monitorització de pacients i de digital health” (14.12.2016)
- Susan W. Bannister: “El govern pot crear l’entorn però no hauria de guiar” (21.02.2016)